duminică, 18 ianuarie 2009

Farscape ('99-'03) ... revisited ..



" John: Dog with two bones.

Old Woman: Unfamiliar.

John: Dog... animal... it's a pet. He has this bone... it's the most important thing in the world... carries it everywhere he goes, and uh... one day he goes down to the water and he sees another dog with a bone, reflected on the surface. It's identical and he wants that bone too. So... he opens his mouth to grab it... and his bone falls in the water and it disappears. It's gone. And he's left standing there... looking at himself... and he has nothing.

Old Woman: Is this dog... smart enough to learn?

John: It's too late.

Old Woman: It is never... If the dog... could have had only one bone... which would it have wanted? "


(Farscape script - Season 3 final episode)

As fi vrut initial sa scriu ceva despre "In Bruges" ( unul din cele mai bune filme care le-am vazut anul trecut, sper sa nu mi se stearga din memorie complet si sa am timp alta data de el ) ... In cursul saptamanii curente insa am reusit sa prind finalul de sezon 3 din "Farscape" ( cam singurul motiv pentru care mai deschid TV-ul la o ora fixa in mod constant ), si desi scriu rar despre productii de televiziune (fie filme, fie seriale), cu atat mai mult de doua ori despre acelasi subiect, am decis sa mai adaug cate ceva la ceea ce ziceam vara trecuta ( http://movie360.wordpress.com/2008/07/20/farscape/ ) ...

O alta chestie care in mod normal n-o fac legat de blog e sa-mi recitesc postarile. Tura asta am facut-o din simplul motiv ca stiam ca am scris de bine despre "Farscape" dar nu mai stiam exact cat am vorbit despre contextul in care e plasat subiectul seriei. Ei bine, chiar daca distributia s-a mai modificat de la primul sezon incoace (atat din pdv componenta cat si ca aliniament good/bad guys), povestea a ramas in mare aceeasi : un grupulet pestrit compus dintr-un astronaut de pe Terra ajuns accidental printr-o gaura de vierme intr-o galaxie far far away si o serie de extraterestri ( din care o reprezentanta a unei specii identica fizic cu cea umana ), ratacesc prin spatiu la bordul unei nave vii chinuindu-se in general sa scape de diversi urmaritori (de fapt in principal unul care insa se schimba de prin sezonul II), si avand ca scop final (in principiu...) sa ajunga fiecare intr-un loc anume ( in general = home ). Pentru info mai detaliate e intr-o oarecare masura valabil linkul de mai sus.

"Intr-o oarecare masura" e unul din motivele pentru care am decis sa mai scriu inca o data despre "Farscape". In primul rand, finalul intrarii de data trecuta si anume faptul ca imi doream ca episoadele sa mentina acelasi ritm - non-boring - ca si in primul sezon, evident nu s-a adeverit in totalitate (probabil l-am deocheat :-p). Cu toate astea procentul de episoade slabe e neglijabil. De asemeni senzatia (gresita de altfel..) pe care probabil ai avea-o la primele 5 minute vizionate de poate cam pueril si ultra-colorat s-a mai estompat. Cum am zis mai sus, distributia s-a mai modificat, o parte din sezonul 3 fiind chiar impartita in doua grupuri separate, omul ratacit - John - jucand chiar un dublu rol al aceleiasi persoane - el si o clona accidentala. Ca punct central apare relatia care avanseaza intre clona respectiva (sau original, nu e foarte clar..) si o membra a echipajului - Aeryn - pana intr-un punct unde... sa zicem ca soarta alege intre cei doi John... deja am zis prea mult :) (ya, I know, sounds weird & maybe stupid, da' nu e nici pe departe asa ... nu pot descrie tot serialul in cateva randuri). In plus, tot legat de subiect, personajul (cel mai) negativ din primul sezon e inlocuit (oarecum treptat) de un altul ( si mai negativ... :) ). De-a lungul episoadelor insa categorizarea asta de "evil characters" devine insa destul de relativa, pentru ca o turnura chiar la 180 de grade intr-unul din cazuri sa fie concretizata, intr-un mod surprinzator, in finalul sezonului 3.

Finalul sezonului 3 e motivul principal care sta la baza acestei intrari in blog. Am vazut relativ destule serii SF integral sau partial (incepand cu cele ship travel based: "Battlestar Galactica", "Star Trek: TNG", "Star Trek: Enterprise", "Lexx", "Andromeda", "Earth: Final Conflict" <- avoid this !, "Sliders", "Stargate SG1", "Stargate: Atlantis", etc). De departe pana acum, cel mai de impact, deep, bine construit, intr-un cuvant - memorabil - final de serie a fost ultimul episod din "Lexx" (am mai scris parca despre asta cam acum 1 an si un pic, cand am facut o descriere scurta la vreo 5 seriale TV). Ca fapt divers exista destule similaritati din pdv context intre "Lexx" si "Farscape", plecand de la ideea de living ship - dar ca.. "feeling" cele doua serii sunt destul de diferite. Mare parte din impresia creata de "Lexx", vine tocmai din faptul ca in ultimele sezoane e o alegorie la conceptele de Rai si Iad si o satira dura la adresa Terra in special sub aspect politic, iar caracterul asta de "luat in gluma" e "rasturnat" in ultimul episod intr-un surprinzator final dramatic dulce-amar. (mda.. suna ciudat pt o serie SF :).. "Lexx" e un pic.. mai altfel - zis in cel mai "bland" mod posibil).

Revenind la finalul sezonului 3 din "Farscape" nu credeam sincer ca o sa prind ceva care sa rivalizeze cu sfarsitul lui "Lexx" de mai sus. Uite ca am prins. Din punctul meu de vedere n-as putea zice ca e mai bun, dar se apropie mult (aproape ca mi-as dori sa nu mai existe si un sezon 4, pentru ca e perfect ca final de intreaga serie). In "Lexx" un episod reuseste sa rastoarne - intr-o intorsatura oarecum pozitiva - 4 sezoane intregi construite in general pe ideea - "there is too much evil in this universe (and any other universes also...) - pana chiar si Raiul poate fi Evil ...". In "Farscape" nu e atat vorba de rasturnari de situatie in final de sezon 3 - desi exista, si exista chiar si similaritati cu "Lexx" (partea de sacrificiu a unui membru de echipaj, moartea unei nave vii - desi in "Lexx" e pana la urma o transformare, etc). Finalul sezonului 3 din "Farscape" e format din trei episoade legate strans intre ele. Incepe ca un episod de serial obisnuit (primul) care nu e decat o intriga pana la urma. Continua cu probabil cel mai de impact direct episod din toate primele trei serii (mai exista si o a patra) care din pacate nu as putea sa-l descriu aici pentru ca fara backgroundul restului episoadelor nu prea ar avea sens, dar rivalizeaza in sine cu orice film de sine statator SF sau de actiune - deci si din pdv realizare tehnica: special effects, sound, imagine, etc, epsiodul avand ca punct central distrugerea unei nave-baza imense de 50000 de ocupanti. Ultimul episod e... "the aftermath" - concluzii, si probabil cel mai "deep" episod din primele 3 serii fiind in sine o introspectie a personajului principal - vizualizata prin intermediul unor "flash forwards" asupra unei situatii ipotetice de reintoarcere pe Terra. De asemeni e si episodul in care, in urma eliminarii principalilor urmaritori, echipajul hotaraste sa se desparta si fiecare s-o ia pe drumul lui. Situatia e integrata in contextul, ajuns intr-un punct destul de ciudat, al relatiei John - Aeryn de care ziceam pe undeva mai sus ca ar constitui un motiv central al intregii serii ( acolo pe unde pomeneam de clona/sau original.. :) ) . Episodul final include si un conflict aparent in afara contextului cu o alta nava vie "rogue" - scapata de sub control + alte elemente ce par in plus cum ar fi prezenta unei batrane ratacite la bordul navei echipajului. Toate insa... dar absolut toate.. se leaga intre ele, paralelele si interpretarile care se pot face fiind o gramada si cum am mentionat destul de adanci.

Ajuns in punctul asta realizez ca e foarte posibil ca un eventual blog reader care a ajuns pana aici ( ce sperante am si eu :)) ) sa nu fi priceput nimic :) si eventual sa exclame "ce prostie!". Imi e imposibil sa descriu, asa cum ziceam si pe undeva mai sus, o serie intr
eaga in cateva cuvinte. Desi poate sa para ca am dezvaluit destul de mult din subiect, nu e nici pe departe asa. Pe langa faptul ca am omis voit multe aspecte esentiale, in "Farscape", cel putin in al treilea sezon, multe din episoade se leaga intre ele, nu mai sunt de sine statatoare. De aici vine si impactul care il are finalul, si care nu prea poate fi inteles sau simtit doar prin prisma ultimelor episoade. E nevoie de toata constructia pana la acestea. Iar asta e o trasatura in general a mai multor serii. "Feelingul" .. sa-i zicem.. e mult mai intens cand e vorba de o serie unde episoadele se leaga intr-o actiune prelungita, fata de cazul in care sunt.. stand-alone cum ar fi spre exemplu "Star Trek" sau in mare parte si "Stargate". Personal, imi place "Star Trek", dar se integreaza intr-o categorie de seriale, unde cam fiecare episod poate fi mai mult sau mai putin entertaining, interesant, etc. In schimb sunt foarte rare cazurile cand iti lasa o senzatie (dulce/amara/acra - de oricare gen) care persista si dupa, chestie care se intampla la "Farscape", la "Galactica", si in general la majoritatea seriilor unde episoadele au legatura stransa unele cu altele din pdv desfasurare a actiunii. Toata teoria asta s-ar putea reduce pana la urma la lipsa de "conflict psihologic" sau "moral dillemas" care nu se pot construi eficient, sau la un nivel destul de complex, intr-un episod de 50 de minute de sine statator care de altfel poate fi in sine foarte enjoyable pe moment = ex: nava da peste nush ce entitate enigmatica din outer space sau evadeaza vreun personaj virtual de prin holodeck din cauza a nush ce anomalie. Neavand insa continuitate - lungime - nu are nici adancime (ca sa nu ma injure eventualii trekkeri: alte exemple nu mi-au venit in cap acuma + stiu ca Star Trek DS9 ar face exceptie de la regula dupa cum am auzit & la fel si Enterprise in ultimele doua sezoane).

O concluzie foarte scurta pentru aceasta prima intrare in blog pe 2009, very looong (& probably boring pt. multa lume...) ar fi ca daca va place "Star Trek" pentru partea de various alien species & encounters, va place si "Battlestar Galactica" pentru partea de drama, iar daca intamplator ati prins ceva episoade din "Lexx" si vi s-a parut interesant dar poate un pic prea sarit de pe fix, try to get & see "Farscape", e o mixtura perfecta intre cele trei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu