duminică, 20 decembrie 2009

The Box (2009)



Cum urmeaza sa-mi iau o vacanta de iarna de la blog de vreo trei saptamani (ca si in anii precedenti) as fi incercat sa inchei 2009 cu un film ceva mai altfel, sau macar de top. Din pacate n-am avut suficient timp (si nici material) la dispozitie ca sa o fac. In concluzie am ales "The Box" ca intrare, din motiv ca e totusi "ceva mai altfel" si in plus e in ton cu lunile de iarna macar prin prisma perioadei de desfasurare a actiunii.

"The Box" e un film scris si regizat de Richard Kelly. Cui nu-i e foarte familiar numele (de inteles de altfel la cate filme are la activ) e aceeasi persoana din spatele "Donnie Darko". In cazul "The Box" insa nu e vorba de o idee originala la baza fiind o povestire scurta de Richard Matheson ( autor care sta si la originea altor titluri ca "I Am Legend" sau "What Dreams May Come" ). Intriga ar fi urmatoarea: un personaj destul de sumbru cu fata pe jumatate arsa (intr-o interpretare excelenta a lui Frank Langella care "fura" tot filmul) face o oferta unei familii tinere cu o situatie financiara nu foarte grozava, oferta ce consta intr-o cutie. O cutie cu un buton ( evident rosu :) ) ce poate fi apasat in timp de 24 de ore pentru a primi 1 milion de dolari. Exista si un pret, cineva necunoscut celor doi tineri va muri cand butonul e apasat.

Din pacate, intriga e probabil cea mai coerenta si bine lucrata parte din tot filmul. Si asta totusi in conditiile in care n-am dezvaluit aproape mai nimic din tot subiectul ca intreg, pentru ca evolutia actiunii merge mult mai departe (poate chiar prea departe...) . Ca un light spoiler, filmul are elemente de SF clasic (cel putin daca iei lucrurile asa cum is expuse) = alien stuff, context care in momentul in care e dezvaluit mi se pare ca taie prea mult din misterul pastrat de prima bucata de film. Oricum, ca si "Donnie Darko" (desi nici pe departe la acelasi nivel), si "The Box" lasa ceva loc pentru interpretare si analiza. Asta in ciuda faptului ca de data asta, cel putin mie mi se pare ca filmul e destul de clar ca actiune/idee in sine, asa cum e expusa (fara sa te solicite foarte mult sa-ti dai seama ce-a vrut sa transmita). E suficient doar sa fii atent, si fara sa zic prea multe, o idee cheie e cea in care personajul misterios va pasa cutia mai departe, altui cuplu, indiferent de ce decizie a luat perechea curenta. La asta se mai adauga si alte elemente, cu semnificatie mai mult sau mai putin evidenta, de la faptul ca respectiva cutie e goala, etc. Probabil exista printre astea si destule puncte in film care pot sa para in plus si pentru care n-am nici eu o explicatie, dar care daca exista oricum nu cred ca are un impact semnificativ.

O sa inchei mai rapid, pentru ca oricum chit ca mi se pare mult mai "simplu" decat "Donnie Darko" e pana la urma la fel, un film pe care e bine sa-l vezi tu si sa tragi o concluzie proprie decat sa ti-o dea altcineva. In ce ma priveste, pe langa altele te face sa te gandesti la decizii poate uneori necalculate atent si urmate de un "point of no return" care s-ar putea sa aiba impact negativ si ai vrea sa le schimbi. Totusi, probabil elementul cheie sta in a-ti pastra totdeauna o marja permanenta in limitarea implicatiilor negative a deciziilor luate la propria persoana, chestie esentiala in situatii de "choose fast: yes or no", si surprinsa subtil de film.

Cu asta inchei anul :) si dupa cum ziceam imi iau un "concediu" de la blogging pana in ianuarie, urand ca si in anii trecuti "Sarbatori fericite!" tuturor celor care au ajuns si pe la randul asta ;) . Si ca sa termin totusi intr-o nota mai putin "pesimista" decat paragraful anterior :) , trebuie sa punctez un quote din A. C. Clarke (folosit in film) care poate la prima vedere nu pare dar prin implicatii arunca o raza de speranta in abolut orice situatie:

"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic."

Rating: 4 out of 5

duminică, 13 decembrie 2009

Surrogates (2009)



Asteptam cu destul de mult interes "Surrogates". Adica na... SF... trailer catchy... Bruce Willis... Jonathan Mostow regizor ("T3", "U-571") ... parea promitator. Deja suna a dezamagire, nu ? :)) Ei, chiar culmea dezastrului n-a fost... dar oricum... In ciuda inceputului care creeaza o oarecare atmosfera pe undeva intre "I, Robot" si "Minority Report" rezultatul final e destul de departe valoric de ambele. Si ma refer strict la filme, chiar daca probabil o oarecare pondere o are si story-ul in diferenta asta, "Surrogates" nefiind bazat nici pe Asimov nici pe P.K. Dick ci pe comic books din cate stiu.

Daca tot am ajuns sa zic de story, ideea de la care pleaca nu e foarte inovativa, si totusi putea fi mult mai bine exploatata/dezvoltata. Undeva intr-un viitor nu foarte indepartat, majoritatea populatiei prefera sa foloseasca surogate in viata de zi cu zi = roboti cu infatisare umana, controlati din apartament, ce transmit partial capacitatile senzoriale operatorului (o idee cu ceva puncte comune am avut si in "Gamer" tot anul asta, cu diferenta ca erau people controling people, not robots). Ei, pe cadrul asta, povestea incepe sa se invarta si sa se incalceasca incet incet in jurul unui agent FBI care ancheteaza un caz de crima dubla, chestie nemaiintalnita de ceva timp datorita folosirii surogatelor, si oricum nemaintamplata in modul "termina surogatul, si scapi si de operator". Intriga se incalceste din momentul in care se descopera si ca una din victime ar fi chiar fiul inventatorului surogatelor. Si de aici incolo avem suficiente elemente de story care chiar daca relativ previzibile, puse cap la cap ar putea da un thriller SF excelent: corporatie malefica, geniu dement ( in afara corporatiei malefice :) ), miscare radicala revolutionara a unor indivizi recalcitranti care nu vor sa renunte la corpul dat de mama natura, experimente ale armatei, etc. Suna bine, nu ? Totusi rezultatul pana la urma nu prea trece nivelul unui film de actiune destul de sec si parca facut pe fuga = cam scurt.

Cred ca de vina e scriptul. Pur si simplu a fost luat un story, care pana la urma avea ceva ceva potential si in loc sa fie transformat intr-un scenariu de film, parca a ramas la stadiul de banda desenata. Momentele de tensiune is retezate rapid, nici cele mai "lacrimogeno-melancolice" nu-s prea lasate sa respire, per ansamblu filmul mergand cam in acelasi ritm de la cap la coada. Ce-l mai ridica/trezeste din "the plain stuff" ar fi probabil Bruce Willis, dar in rest... Nici macar actorii nu prea... "se simt". Ma rog, pe de-o parte e vorba pana la urma de roluri de surogate, deci pp ca e explicabil. Dar lasand asta la o parte... n-avem nici imagine de exceptie, nici sunet extraordinar. Totul e asa cum am zis... "plain", "la norma", nush cum sa zic... Nu e prost, da' nu surpinde in mod placut cu nimic, dar din fericire nici neplacut. A... corectie, ceva surpriza ar fi in rolul lui Ving Rhames pe care nu l-am mai vazut de un car de ani. Sincer nici nu m-am asteptat sa-l vad ever in rol de lider spiritual cu parul impletit in codite afro proferand "words of wisdom"... N-am absolut nimic cu actorul dar... efectiv, tot momentul de inceput, primele secunde - care cum am zis par sa tinda un pic spre "I Robot" si ar trebui sa te introduca intr-o oarece atmosfera is oprite brusc de aparitia respectivului in postura descrisa. Pe mine m-a pufnit rasul (si tin sa subliniez ca inca o data n-am nik cu Ving Rhames... rolul pana la urma e chiar ok, dar totusi, prima impresie... :) ).

In fine, poate oi fi eu prea rau, dar chiar am fost dezamagit. Vroiam mai mult. Filmul nu e prost. Mai are si vreo doua twists chiar. Singura problema e ca nu transmite, nu impresioneaza. Nu stiu... e perfect pentru o seara cand esti obosit si vrei sa vezi un film, in sensul ca te lasa sa dormi linistit dupa. Nu e cazu' sa-ti trezeasca prin minte vreo problema existentiala, sau sa te impresioneze prea tare ca sa-ti treaca somnul. In ciuda faptului ca subiectul in sine ar avea potential in directia asta...

Rating: 3 out of 5

duminică, 6 decembrie 2009

Movie Preview Winter-Spring 2009-2010 (Part 2: March-May)



Se pare ca am luat o decizie buna data trecuta cu "avanpremiera" asta, cel putin pe considerentul ca iar a trecut saptamana si n-am apucat sa vad nici un film, deci ma salveaza din nou continuarea prezentarii premierelor anuntate in Ro, de data asta pentru primavara 2010. Nu mai zabovesc, ca si-asa ma preseaza vreo doua standarde voluminoase de network security care-mi scurteaza pauza de blogging saptamanal din ce in ce mai drastic, si continuand seria de tura anterioara trec la primul film programat pentru martie sa aterizeze prin cinematografele de pe-aici.

Desi trailerul nu mi-a starnit cine stie ce interes (iar ca gen nu-i chiar in topul preferintelor in ce ma priveste), ratingul curent care il are pe IMDb + regia de Eastwood + Morgan Freeman in rol principal ma fac totusi sa punctez "Invictus" ca un titlu posibil interesant, si dupa unii deja favorit pentru ceva premii la anul. La noi ajunge pe 5 martie:





Tot pe 5 martie avem alt film deja lansat in afara si care deja pare a se bucura de aprecieri. "The Road" e alta distopie (dupa "Book of Eli" de tura trecuta), care e de fapt o ecranizare dupa un roman scris de acelasi autor care a fost si la baza "No Country for Old Men". In ceea ce priveste cartile n-am cum sa ma pronunt, dar legat de ultra-oscarizatul titlu mentionat, pentru cine imi citeste blogul de mai multa vreme poate tine minte ca personal n-am avut o parere prea grozava. Sper sa fie altfel in cazul de fata:





Totdeauna am preferat intre Pixar/Disney si DreamWorks ultima varianta in ce priveste animatiile (cred ca am mai zis-o de fapt). Poate nu chiar la cel mai inalt nivel in ceea ce priveste criteriile tehnice unde Pixar in general tinde sa fie state-of-the-art, totusi pe partea de story au fost mai catchy si mai funny in acelasi timp. Ma astept la acelasi lucru si de la "How to Train Your Dragon" cu data de lansare 19 martie:





E ceva ce nu-mi inspira prea multa incredere in celalalt titlu anuntat tot pe 19 martie: "Season of the Witch" in ciuda genului de fantasy/horror care ma face sa ma opresc si la el. Nu stiu.. o fi faptul ca nici regizorul ("Gone in 60 Seconds", "Swordfish"), nici scenaristul nu prea "promit" cine stie ce din punctul meu de vedere... ori ca Nicolas Cage de la o vreme incoace nimereste numai prin productii cel mult de nivel mediu... ramane de vazut:





Inchei luna martie cu "Legion" pe 26, fara sa ma departez prea mult de ce se pare ca deja tinde sa fie un trend vis-a-vis de apocalipsa sau post-apocalipsa in filmele din perioada urmatoare. Ce-ar mai fi de spus aici... nush... dupa trailer, ori are sanse sa iasa ceva care macar sa nu te lase sa casti, ori o catastrofa in plan filmic egala celei pe care o prezinta ( dar cum pana la urma mie mi-a placut "End of Days" :D ...) :





Probabil unul din capurile de afis pe aprilie, in data de 9, e "Clash of the Titans" - remake al unui clasic din '81 pe tema conflictelor din mitologia greaca. Iarasi ma abtin de la prea multe comentarii (nici teaserul nu spune prea multe). Cu riscul sa fiu rau.. sincer as fi sarit peste, dar raman cam descoperit la titluri pentru inceputul lui aprilie (= ma astept la o tona de CGI, si story mai subtire ca firul de panza de paianjen .. poate ma insel):





Pe 16 aprilie avem "Green Zone", care ar trebui sa fie un succes garantat cel putin pentru cei carora le-a placut "Body of Lies" si "The Kingdom" - la prima vedere fiind un mix intre cele doua = spy story, army related, in middle-east. In plus regia - Paul Greengrass ( Bourne movies ) ar trebui sa fie o garantie ca si scenariul (ecranizare totusi) - Brian Helgeland, desi aici e una calda una rece ("Assassins", "L.A. Confidential", "Mystic River", "Man on Fire", "Payback" .. dar si "The Postman", "The Order", "Taking of Pelham 123" - remakeul). Sa speram ca de data asta e calda :):





Pentru inceputul lui mai o sa ma risc sa ies un pic din aria F&SF sau alt gen dar cu script mai "dens" pe unde m-am invartit pana acum, si sa amintesc ca premiera pe 7 mai un film care pare 100% comercial (si probabil asa o sa si fie). Dar cateodata se mai intampla sa mai dau si peste un pure action movie care chiar sa-mi placa (mai ales daca nu m-astept la cine stie ce). Habar nu am daca o sa fie si cazul la "Takers" dar altceva oricum n-aveam la indemana pentru inceputul de luna:





Pentru 21 mai ma intorc la horror ca gen cu un remake dupa clasicul "A Nightmare on Elm Street" (primul evident). So, Freddy Krueger is back ... pentru prima data interpretat de altcineva decat Robert Englund. Eu personal astept cu destul interes filmul. Daca mai mentionez ca am vazut de-a lungul timpului (asta insemnand incepand de pe vremea cand eram prin gimnaziu = middle 90's) pe toate celelalte 8 din serie cred ca e destul de clar de ce :). Pe de o parte (desi majoritatea au avut o calitate indoielnica) n-as risca sa raman cu seria incompleta, dar mai important e genul de horror (slasher si cu element de SF in cazul de fata) specific anilor '80 si chiar '90, care oarecum ironic in loc sa ma sperie, imi trezeste amintiri placute prin asocierea cu perioada in sine :) ( ma rog... mai depinde si de cat de re-made o sa fie remakeul ;) ).





Cu foarte putine exceptii, adaptarile filmice dupa video games in general is cam varza, accentul fiind pus in special pe looks = CGI, iar restul se cam uita. Fara prea multe cuvinte in plus, sper ca asta sa nu se aplice si la "Prince of Persia", care are premiera tot pe 21 mai, pentru ca aici cel putin exista potential suficient pentru script/story.





Cred ca am sarit destule filme, dar din pacate scriu la o ora imposibila si n-am timp sa mai verific si altceva decat cele care is sa zicem mai "mainstream" (desi de obicei majoritatea "bijuteriilor" se gasesc in zona cealalta). Cam asta ar fi pana next time cand sper sa am ca subiect de discutie mai lunga un film in sine (asta ar insemna ca trebuie sa-mi fac timp sa-l si vad saptamana ce urmeaza :|).