duminică, 20 decembrie 2009

The Box (2009)



Cum urmeaza sa-mi iau o vacanta de iarna de la blog de vreo trei saptamani (ca si in anii precedenti) as fi incercat sa inchei 2009 cu un film ceva mai altfel, sau macar de top. Din pacate n-am avut suficient timp (si nici material) la dispozitie ca sa o fac. In concluzie am ales "The Box" ca intrare, din motiv ca e totusi "ceva mai altfel" si in plus e in ton cu lunile de iarna macar prin prisma perioadei de desfasurare a actiunii.

"The Box" e un film scris si regizat de Richard Kelly. Cui nu-i e foarte familiar numele (de inteles de altfel la cate filme are la activ) e aceeasi persoana din spatele "Donnie Darko". In cazul "The Box" insa nu e vorba de o idee originala la baza fiind o povestire scurta de Richard Matheson ( autor care sta si la originea altor titluri ca "I Am Legend" sau "What Dreams May Come" ). Intriga ar fi urmatoarea: un personaj destul de sumbru cu fata pe jumatate arsa (intr-o interpretare excelenta a lui Frank Langella care "fura" tot filmul) face o oferta unei familii tinere cu o situatie financiara nu foarte grozava, oferta ce consta intr-o cutie. O cutie cu un buton ( evident rosu :) ) ce poate fi apasat in timp de 24 de ore pentru a primi 1 milion de dolari. Exista si un pret, cineva necunoscut celor doi tineri va muri cand butonul e apasat.

Din pacate, intriga e probabil cea mai coerenta si bine lucrata parte din tot filmul. Si asta totusi in conditiile in care n-am dezvaluit aproape mai nimic din tot subiectul ca intreg, pentru ca evolutia actiunii merge mult mai departe (poate chiar prea departe...) . Ca un light spoiler, filmul are elemente de SF clasic (cel putin daca iei lucrurile asa cum is expuse) = alien stuff, context care in momentul in care e dezvaluit mi se pare ca taie prea mult din misterul pastrat de prima bucata de film. Oricum, ca si "Donnie Darko" (desi nici pe departe la acelasi nivel), si "The Box" lasa ceva loc pentru interpretare si analiza. Asta in ciuda faptului ca de data asta, cel putin mie mi se pare ca filmul e destul de clar ca actiune/idee in sine, asa cum e expusa (fara sa te solicite foarte mult sa-ti dai seama ce-a vrut sa transmita). E suficient doar sa fii atent, si fara sa zic prea multe, o idee cheie e cea in care personajul misterios va pasa cutia mai departe, altui cuplu, indiferent de ce decizie a luat perechea curenta. La asta se mai adauga si alte elemente, cu semnificatie mai mult sau mai putin evidenta, de la faptul ca respectiva cutie e goala, etc. Probabil exista printre astea si destule puncte in film care pot sa para in plus si pentru care n-am nici eu o explicatie, dar care daca exista oricum nu cred ca are un impact semnificativ.

O sa inchei mai rapid, pentru ca oricum chit ca mi se pare mult mai "simplu" decat "Donnie Darko" e pana la urma la fel, un film pe care e bine sa-l vezi tu si sa tragi o concluzie proprie decat sa ti-o dea altcineva. In ce ma priveste, pe langa altele te face sa te gandesti la decizii poate uneori necalculate atent si urmate de un "point of no return" care s-ar putea sa aiba impact negativ si ai vrea sa le schimbi. Totusi, probabil elementul cheie sta in a-ti pastra totdeauna o marja permanenta in limitarea implicatiilor negative a deciziilor luate la propria persoana, chestie esentiala in situatii de "choose fast: yes or no", si surprinsa subtil de film.

Cu asta inchei anul :) si dupa cum ziceam imi iau un "concediu" de la blogging pana in ianuarie, urand ca si in anii trecuti "Sarbatori fericite!" tuturor celor care au ajuns si pe la randul asta ;) . Si ca sa termin totusi intr-o nota mai putin "pesimista" decat paragraful anterior :) , trebuie sa punctez un quote din A. C. Clarke (folosit in film) care poate la prima vedere nu pare dar prin implicatii arunca o raza de speranta in abolut orice situatie:

"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic."

Rating: 4 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu