Nu prea stiu cum sa incep... o sa fiu direct din start: overrated . Cam asta e primul cuvant care imi vine in minte referitor la a sasea productie din franciza "Batman". Totusi, supraevaluarea de care se pare ca se bucura, cel putin din punctul meu de vedere, nu exclude faptul ca e un film bun. Cu toate astea, previziunile deja pentru Oscar pentru cel mai bun film, intrarea din prima pe IMDb pe pozitia 1 unde se mentine inca (nu ca ar fi extrem de relevant, dar e o chestie rara totusi) si altele, mi se par un pic prea deplasate fata de valoarea filmului.
Hai sa incep cu partile bune, pentru ca in definitiv e un film bun, peste media a ce iese in cinematografe in perioada curenta. In primul rand, e clar ca punctul forte al filmului e rolul facut de Heath Ledger ca Joker. Interpretarea e... no comment. E complet de nerecunoscut fata de alte roluri anterioare. Cred ca impreuna cu rolul lui Daniel-Day Lewis din "There Will Be Blood" si al lui Viggo Mortensen din "Eastern Promises" e printre primele calitativ care le-am vazut in ultimii ani. Efectiv iti lasa o parere de rau ca nu va mai putea relua personajul. N-as vrea sa lungesc discutia in directia asta dar ce pot sa mai zic totusi e ca in mod sigur Heath Ledger va fi tinut minte pentru rolul asta, si mi-e greu sa cred ca orice alt personaj negativ din eventualele urmari, indiferent de calitatea interpretarii, va produce un impact atat de puternic asupra publicului, cauzat din pacate nu doar de rolul jucat ci si de alte circumstante. E probabil filmul cu cel mai mare hype de la Titanic incoace si jumatate din asta a fost construit intr-un mod destul meschin pe baza unui ultime interpretari dar asta pana la urma nu schimba faptul ca interpretarea e de exceptie.
O alta parte buna e soundul. Inlocuind discret tema clasica de Danny Elfman (sper sa nu gresesc), incepand cu filmul anterior, "Batman Begins", coloana sonora onoreaza pana la urma numele compozitorilor: Hans Zimmer / James Newton Howard, si se impune clar in cazul de fata ca tema de "Batman". Impreuna cu montajul si restul efectelor de sunet contribuie din plin la feelingul care se vrea a fi unul intunecat specific universului. Personal, consider a fi principala recomandare pentru vizionarea filmului la cinema, si pe cat posibil intr-o sala cat mai bine dotata din pdv suport audio.
Revenind la nota in care am inceput, de supraevaluare, daca as elimina pe Joker si soundul din film, sau le-as inlocui, probabil nu as obtine ceva mai mult decat un film decent de actiune din categoria superhero (ceva in genul ultimului "Hulk"). De la primul Batman ca film de cinema, franciza a trecut prin mainile a trei regizori. Tim Burton - primele doua filme, Joel Schumacher - urmatoarele doua, Cristopher Nolan - ultimele doua. Burton si-a pus amprenta specifica pe productiile regizate - cu o viziune intunecata dar cu tenta de fantastic/poveste in acelasi timp, Schumacher a coborat franciza la nivel de kitsch ultra-colorat si mult prea comercial, iar Nolan a reinviat-o in ultimii ani incercand sa pastreze o aura intunecata dar in acelasi timp mai aproape de realitate. In ce ma priveste, cel mai mult mi-a placut si ramane inca in top, al doilea film si implicit atmosfera a la Burton. Poate sunt prea nostalgic, dar nu cred sincer ca s-ar putea vorbi de o... atmosfera in restul filmelor. Personal cred, ca e universul bazat pe banda desenata, sau super-eroul, care ofera cel mai mult potential pentru o productie cinematografica, potential destul de bine valorificat in ultimele productii, dar incercand sa se pastreze o nuanta mai aproape de realism filmele pierd tocmai din originalitatea universului si nu prea fac decat sa se apropie de alte filme de gen ca impresie generala (Spiderman, Hulk, etc..). Pe de alta parte si Nolan incepe sa-si creeze o amprenta specifica, undeva la intretaierea dintre real si imaginar, unde imaginarul e tinut totusi in afara granitelor realitatii desi pare foarte aproape. Exemple: "Memento", "Prestige", cele doua din seria "Batman". In cazul "Prestige" (si chiar si "Memento") a functionat de minune. Filmul respectiv e plasat pana la urma intr-un cadru cat se poate de real. Partea... fantastica, ca sa zic asa, ar trebui sa fie privita (si este de altfel), din directia acestui cadru. Ca un episod din "La limita imposibilului", cred ca e cea mai simpla caracterizare. Pe de alta parte, Batman e intr-un univers de banda desenata, de comic book, de story. Gotham City e fictiv, intunecat, in afara unei perioade definite in timp real, sau daca e sa plecam de la origine ar trebui sa fie atmosfera de prima parte de secol XX. Ideea pana la urma e ca pare prea ancorat in realitatea curenta. "Sin City" cred ca e un exemplu mult mai bun de atmosfera, sau chiar si "V for Vendetta". "Batman"-ul curent mi se pare mult prea... contemporan. Lamborghini, Nokia... o fi reclama sufletul comertului... da'... nush...
Referitor la caracterizarea pe post de cel mai bun film al anului (care mai are destul inca), in vederea Oscarurilor viitoare... ce sa zic... Punctele bune le-am zis... Dar pana la urma cinema-ul e o arta vizuala. Iar din punct de vedere al imaginii nu vad nimic iesit din comun la "The Dark Knight". Nici macar in ce priveste efectele speciale. Nu spun ca e mediocru. E ok, dar comparativ cu.. nu stiu.. "The Fountain" poftim, film nu prea mediatizat, sau chiar cu "The Prestige" tot al lui Nolan (imi tot vine in minte cadrul de start cu palariile) .. nu se compara. O parte si mai proasta e ca desi din perspectiva personajului negativ, filmul, zicand-o neaos, rupe stilu', in ce-l priveste pe Christian Bale (ca Batman, nu ca Bruce Wayne) da impresia de voce si chiar rol fortat (Michael Keaton cred ca ramane din cauza asta inca cel mai bun Batman).
Pana la urma filmul e bun. Nu e sub nici o forma de pozitia 1 pe IMDb da' pana la urma IMDb top 250 e relevant in special prin componenta si mult mai putin prin pozitie = ce-i pe-acolo indiferent de loc, merita timpul acordat in 99% din cazuri. Tot ce sper e ca urmatorul "Batman", cand o sa apara, sa fie macar la nivelul astuia.
Rating: 4 out of 5