duminică, 27 iulie 2008

The Dark Knight (2008)




Nu prea stiu cum sa incep... o sa fiu direct din start: overrated . Cam asta e primul cuvant care imi vine in minte referitor la a sasea productie din franciza "Batman". Totusi, supraevaluarea de care se pare ca se bucura, cel putin din punctul meu de vedere, nu exclude faptul ca e un film bun. Cu toate astea, previziunile deja pentru Oscar pentru cel mai bun film, intrarea din prima pe IMDb pe pozitia 1 unde se mentine inca (nu ca ar fi extrem de relevant, dar e o chestie rara totusi) si altele, mi se par un pic prea deplasate fata de valoarea filmului.

Hai sa incep cu partile bune, pentru ca in definitiv e un film bun, peste media a ce iese in cinematografe in perioada curenta. In primul rand, e clar ca punctul forte al filmului e rolul facut de Heath Ledger ca Joker. Interpretarea e... no comment. E complet de nerecunoscut fata de alte roluri anterioare. Cred ca impreuna cu rolul lui Daniel-Day Lewis din "There Will Be Blood" si al lui Viggo Mortensen din "Eastern Promises" e printre primele calitativ care le-am vazut in ultimii ani. Efectiv iti lasa o parere de rau ca nu va mai putea relua personajul. N-as vrea sa lungesc discutia in directia asta dar ce pot sa mai zic totusi e ca in mod sigur Heath Ledger va fi tinut minte pentru rolul asta, si mi-e greu sa cred ca orice alt personaj negativ din eventualele urmari, indiferent de calitatea interpretarii, va produce un impact atat de puternic asupra publicului, cauzat din pacate nu doar de rolul jucat ci si de alte circumstante. E probabil filmul cu cel mai mare hype de la Titanic incoace si jumatate din asta a fost construit intr-un mod destul meschin pe baza unui ultime interpretari dar asta pana la urma nu schimba faptul ca interpretarea e de exceptie.

O alta parte buna e soundul. Inlocuind discret tema clasica de Danny Elfman (sper sa nu gresesc), incepand cu filmul anterior, "Batman Begins", coloana sonora onoreaza pana la urma numele compozitorilor: Hans Zimmer / James Newton Howard, si se impune clar in cazul de fata ca tema de "Batman". Impreuna cu montajul si restul efectelor de sunet contribuie din plin la feelingul care se vrea a fi unul intunecat specific universului. Personal, consider a fi principala recomandare pentru vizionarea filmului la cinema, si pe cat posibil intr-o sala cat mai bine dotata din pdv suport audio.

Revenind la nota in care am inceput, de supraevaluare, daca as elimina pe Joker si soundul din film, sau le-as inlocui, probabil nu as obtine ceva mai mult decat un film decent de actiune din categoria superhero (ceva in genul ultimului "Hulk"). De la primul Batman ca film de cinema, franciza a trecut prin mainile a trei regizori. Tim Burton - primele doua filme, Joel Schumacher - urmatoarele doua, Cristopher Nolan - ultimele doua. Burton si-a pus amprenta specifica pe productiile regizate - cu o viziune intunecata dar cu tenta de fantastic/poveste in acelasi timp, Schumacher a coborat franciza la nivel de kitsch ultra-colorat si mult prea comercial, iar Nolan a reinviat-o in ultimii ani incercand sa pastreze o aura intunecata dar in acelasi timp mai aproape de realitate. In ce ma priveste, cel mai mult mi-a placut si ramane inca in top, al doilea film si implicit atmosfera a la Burton. Poate sunt prea nostalgic, dar nu cred sincer ca s-ar putea vorbi de o... atmosfera in restul filmelor. Personal cred, ca e universul bazat pe banda desenata, sau super-eroul, care ofera cel mai mult potential pentru o productie cinematografica, potential destul de bine valorificat in ultimele productii, dar incercand sa se pastreze o nuanta mai aproape de realism filmele pierd tocmai din originalitatea universului si nu prea fac decat sa se apropie de alte filme de gen ca impresie generala (Spiderman, Hulk, etc..). Pe de alta parte si Nolan incepe sa-si creeze o amprenta specifica, undeva la intretaierea dintre real si imaginar, unde imaginarul e tinut totusi in afara granitelor realitatii desi pare foarte aproape. Exemple: "Memento", "Prestige", cele doua din seria "Batman". In cazul "Prestige" (si chiar si "Memento") a functionat de minune. Filmul respectiv e plasat pana la urma intr-un cadru cat se poate de real. Partea... fantastica, ca sa zic asa, ar trebui sa fie privita (si este de altfel), din directia acestui cadru. Ca un episod din "La limita imposibilului", cred ca e cea mai simpla caracterizare. Pe de alta parte, Batman e intr-un univers de banda desenata, de comic book, de story. Gotham City e fictiv, intunecat, in afara unei perioade definite in timp real, sau daca e sa plecam de la origine ar trebui sa fie atmosfera de prima parte de secol XX. Ideea pana la urma e ca pare prea ancorat in realitatea curenta. "Sin City" cred ca e un exemplu mult mai bun de atmosfera, sau chiar si "V for Vendetta". "Batman"-ul curent mi se pare mult prea... contemporan. Lamborghini, Nokia... o fi reclama sufletul comertului... da'... nush...

Referitor la caracterizarea pe post de cel mai bun film al anului (care mai are destul inca), in vederea Oscarurilor viitoare... ce sa zic... Punctele bune le-am zis... Dar pana la urma cinema-ul e o arta vizuala. Iar din punct de vedere al imaginii nu vad nimic iesit din comun la "The Dark Knight". Nici macar in ce priveste efectele speciale. Nu spun ca e mediocru. E ok, dar comparativ cu.. nu stiu.. "The Fountain" poftim, film nu prea mediatizat, sau chiar cu "The Prestige" tot al lui Nolan (imi tot vine in minte cadrul de start cu palariile) .. nu se compara. O parte si mai proasta e ca desi din perspectiva personajului negativ, filmul, zicand-o neaos, rupe stilu', in ce-l priveste pe Christian Bale (ca Batman, nu ca Bruce Wayne) da impresia de voce si chiar rol fortat (Michael Keaton cred ca ramane din cauza asta inca cel mai bun Batman).

Pana la urma filmul e bun. Nu e sub nici o forma de pozitia 1 pe IMDb da' pana la urma IMDb top 250 e relevant in special prin componenta si mult mai putin prin pozitie = ce-i pe-acolo indiferent de loc, merita timpul acordat in 99% din cazuri. Tot ce sper e ca urmatorul "Batman", cand o sa apara, sa fie macar la nivelul astuia.

Rating: 4 out of 5

duminică, 20 iulie 2008

Farscape




1. is varza = pendulez intre febra si tornade prin creier ( = ameteli puternice )

2. am un raport de dat maine si n-am ce scrie in el...

3. iar n-am subiect = film vazut saptamana in curs...

1+2+3=> o sa fiu scurt ... De fapt ma gandeam sa renunt complet la intrarea de saptamana asta, dar in urma nu cu mult timp am avut o surpriza destul de placuta, care inca se mentine. Scriam pe undeva mai demult ca majoritatea din timpul redus cand am TV-ul deschis e concentrata pe un canal de SF series. La momentul actual alternez pe apucate intre "Stargate SG1" si mai nou "Farscape" care e surpriza placuta de care ziceam.

Nu pot decat sa exprim niste opinii de baza ... ca sa zic asa, fiindca 1. e vorba de primul sezon, 2. cum am zis, ma uit pe apucate. Punctul de plecare - un astronaut de pe Pamant e prins in timpul unui zbor spatial intr-o gaura de vierme si trimis la x tinde la infinit ani lumina de Calea Lactee, unde pica fix in mijlocul unui conflict spatial intre o rasa similara oamenilor (fiziologic) si o nava folosita ca mijloc de scapare de trei detinuti, condamnati pe motive mai mult sau mai putin intemeiate. Foarte pe scurt, respectivul "human" ajunge pana la urma pe nava cu pricina, nava scapa, si cam de acolo pleaca toata povestea seria continuand cu tipica navigare prin spatiu a echipajului, mai specifica fiind fuga de urmaritori. Prima senzatie care ti-o lasa e de kids story pentru ca e pur si simplu cam prea ... colorat ( daca stau si ma gandesc un pic ... cam toate SF-urile is mai mult sau mai putin kids story pana la urma :) ). E colorat la propriu, in primul rand din perspectiva echipajului initial - the human, un luxan - rasa razboinica parca desprinsa ca aspect din piratii lui Davy Jones din "Pirates of the Caribbean" (numai ca spre portocaliu nu spre verde), un soi de preoteasa in genul unui calugar shaolin ridicat la puterea y cu tenta ezoterica ultra-accentuata si ... albastra, un hinerian care a domnit candva peste nu stiu cate mii de planete reprezentat de o papusa marca Jim Henson's Creature Shop (The Muppets), si o reprezentanta a rasei similare celei umane a urmaritorilor de care ziceam mai sus "excomunicata" de propriul comandant dupa "contaminarea" prin contactul cu fugarii (interpretata de Claudia Black = 25% din motivul pentru care imi pierd 1-2 ore/week cu asa ceva :-p) . La toata adunatura astra pestrita se mai adauga si nava care e vie (ceva a la Lexx - alta serie SF) avand atasat la propriu, un pilot pe post de interfata ( parca am zis mai sus ca suna a kids story nu ? :) ).

Bun, pana la urma toata descrierea asta nu iese parca prea mult din seria SF clasica cu echipajul care bantuie prin univers episod de episod. Asa am zis si eu initial... insa dupa cum am scris la inceput am avut o surpriza placuta care se mentine... si anume ca n-am prins inca nici un episod care sa ma plictiseasca. In general orice serie, cat o fi ea de buna, ajunge pana la urma intr-un punct unde intra intr-un fel de... rutina. Aici inca nu e cazul (e cam devreme e drept... jumatea sezonului I). Tematica episoadelor e destul de inovativa, si sunt destule care ar putea fi cu usurinta ... expandate la un subiect de film SF de sine statator. In plus, in ciuda aspectului si senzatiei generale la prima vedere de - for kids (nu ca ar fi un lucru rau asta), serialul e mult mult mai... matur ca alte productii SF, iar in minte imi vine acum ca exemplu "Andromeda" din care am vazut candva destul de putin, si mi s-a parut a fi mult prea superficial.

Cam atat despre "Farscape" la momentul curent. Tot ce sper e ca ritmul asta e mentinut si-n urmatoarele sezoane (sunt 4 de toate).

duminică, 13 iulie 2008

Tropa de Elite (2007)





Am zis sa fac o schimbare... Mai exact, sa iau o pauza de la productiile made in U.S. si sa mai vad si altceva. Ce-am avut la dispozitie e filmul brazilian mentionat in titlu. In ciuda faptului ca detest portugheza ca sonoritate, aruncand o privire preliminara pe IMDb am zis ca poate merita timpul, in urma ratingului.

"Tropa de Elite" e un film care, rezumand scurt, prezinta, dupa cum afirma pe o baza reala, o parte din activitatea de mentinere/impunere a ordinii/legii a unei divizii speciale ale politiei din Rio de Janeiro inaintea unei vizite a papei. Partea cu speciala se refera la faptul ca divizia respectiva e prezentata ca una de forta majora, actionand ca o trupa militara in timp de razboi, avand pe scurt drept de viata si moarte in cartierele rau famate impanzite de traficanti din Rio. Toata povestea are loc pe fondul deciziei unui capitan din respectiva divizie de a renunta la post si a-si gasi un inlocuitor, si... ca de obicei o sa ma opresc cu dezvoltarea subiectului :) ca sa mai las loc si la ceva de vazut (destul de mult in plus in de altfel). Tot ce-as mai putea zice este ca e un film destul de greu digerabil si cu multe scene dure (nu chiar extreme oricum = nu e "Saw" pana la urma). In ce ma priveste o parte din feelingul imediat de dupa film as putea compara-o intr-o oarecare masura cu ce-am simtit cu multi ani in urma cand iesind de la "Training Day" de la cinema, pentru vreo 5 minute am avut senzatia ca ar trebui sa ma uit in urma sa vad daca nu cumva ma urmareste cineva cu vreo bata sa-mi dea in cap si sa-mi fure banii care nu-i aveam :) ( ma rog, la varsta aia eram ceva mai impresionabil presupun :) ).

E oarecum greu sa exprim o parere pozitiva in urma vizionarii. Nu stiu... n-as vrea sa ma intorc iar la un subiect pe care am insistat destul si in legatura cu "432", si cu alte ocazii. Daca as exprima o parere pozitiva despre "Tropa de Elite" probabil as cam nega implicit destule din parerile anterioare, rezumate scurt in ce ma priveste la - un film (de fictiune) n-are rolul sa-mi aduca aminte mizeria din viata de zi cu zi, pentru asta exista documentare (inca o data, poate suna prea radical.. sunt mai multe nuante relativ la subiect, dar ideea de baza cam asta era). E o mica problema in cazul de fata, filmul se pare ca e partial bazat pe intamplari reale, deci paranteza cu fictiunea de mai sus dispare intr-o oarecare masura. Oricum, nu conteaza foarte mult, nu prea ma atrag nici filmele din categoria asta, desi... cum am mai zis-o parca si cand am scris despre "La Mome" in ciuda faptului ca plec de la ideea ca n-o sa-mi placa ce vad cand am in fata un film, biografic sa zicem, care tot pe fapte reale e bazat, se-ntampla des ca la final sa am o cu totul alta impresie. Probabil e exceptia care confirma regula proprie vis-a-vis de documentare de mai sus...

Revenind la "Tropa de Elite" si reluand o alta idee mai veche ( chiar nu ma pot abtine :) )- romanilor in mod sigur se pare ca le-a placut "432" (poate daca n-ar fi luat atatea premii pe-afara le-ar fi placut mai putin) ... oare rwandezilor le-a placut "Hotel Rwanda" ? ... mai nou ma-ntreb ... oare celor din Rio de Janeiro le-a placut "Tropa de Elite" ? ... Nu stiu de ce, dar incep partial sa cred ca raspunsul e totusi partial un da (nu chiar foarte hotarat insa) la ambele, facand evident abstractie de orice influenta a aprecierilor critice la nivel mondial.. (raspuns care totusi inca nu cred - na, is eu mai batut in cap :) - ca se justifica si la "432"). De unde toata concluzia asta ? :) imediat..

Am mai spus... "Tropa de Elite" ca si "Hotel Rwanda" si ca si "432" poate fi privit ca un film exotic (inca.. din fericire), de undeva din afara mediului prezentat in film.. aspect care justifica mare parte din teoria cu aprecierea critica si la nivel global pana la urma, si opusul care mi s-ar parea normal la nivel de public echivalent cu cel autohton din filme. E cam asa cum ai aprecia un film despre al doilea razboi mondial acum la mai bine de 60 de ani dupa, dar probabil daca ai fi acolo si ai avea o proiectie in transee, ai fi tentat sa arunci cu o grenada in proiectionist. Nu discut insa despre filme istorice aici.. desi toate cele 3 mentionate au ca perioada de desfasurare cam pana acum 20 de ani ("Tropa de Elite" vreo 10).. destul de mult din mediul sau mentalitatea sau intamplarile de atunci inca se simt zic eu daca nu sunt chiar prezente in locatiile fiecarui film... deci nu cred ca ar intra la categoria "istorice". Istoric e "Mihai Viteazul", "Braveheart", "Elizabeth", sau chiar cu o anumita marja a termenului "Bonnie and Clyde" :).

Iar ma departez de subiect... ziceam ca vad totusi un motiv pentru care rwandezilor le-ar putea place "Hotel Rwanda" si brazilienilor din Rio "Tropa de Elite" ... Majoritatea filmelor, daca nu chiar toate, sunt construite pe un conflict good vs. evil, mai mult sau mai putin vizibil - de la Superman vs. Lex Luthor, la Aliati vs. Axa, om vs. catastrofa naturala pana la lege vs. coruptie in cazul filmului de fata (exceptie mai fac, dar nu totdeauna, comediile). Ambele filme amintite mai sus pana la urma au acest conflict, iar motivul pentru care ar putea sa placa pana si macar a unei parti a populatiei autohtone (pe ideea ca ar pleca initial de la premisa :) "filmul asta ar trebui sa fie documentar pana la urma" si ca "asa ceva vad cand ies din casa nu-mi trebuie cinema") e ca rezolva conflictul de la care pleaca intr-un mod admirabil. Iti dau pana la urma un sentiment de.. victorie. Cel putin "Tropa de Elite" te lasa cu senzatia, de fapt as putea zice chiar cu satisfactia, ca the bad guys au incasat-o bine, da' a naibii de bine. Din pacate, si iar ma intorc :) desi n-as vrea, nu pot sa spun acelasi lucru despre "432" unde exista un conflict, dar rezolvarea lui e ... anemica, daca se poate numi rezolvare. Ma rog, sunt si filme care se termina prost si e perfect normal sa se termine prost dar... nevermind...

Ca sa inchei.. atat in "Hotel Rwanda" cat si in "Tropa de Elite" apare pana la urma ideea ca in ciuda faptului ca in unele locuri din globul asta unde viata e sau a fost de la gri spre neagra exista sanse sa apara cineva care s-o mai deschida un pic la culoare, macar din timp in timp. Poate sa para ca un happy-end tipic american (care e bazat pana la urma macar in "Hotel Rwanda" in mod sigur, pe un final cat se poate de real), dar sincer, in ciuda unei senzatii posibile de cliseu... il prefer oricarui final de film "european" ce ar exprima o resemnare tacita tipic balcanica (... din fericire aria de film european se intinde destul pentru a generaliza ...).

Rating: 4 out of 5

duminică, 6 iulie 2008

... no subject ...

E duminica.. inca ... tarziu.. mai sunt cateva minute pana luni, si apropo de ce ziceam pe la inceputul intrarii de saptamana trecuta, ar trebui sa recurg iar la un subiect de backup because film n-am.. nada.. nexam.. n-am avut timp.. that's it.. No movie - no subject...

Subiect de backup ? ... hmmm... "Star Trek" ? iar.. ziceam ceva si despre asta parca saptamana trecuta. La fel ca atunci, ar fi probabil un sacrilegiu sa scriu acu', dupa o duminica de depanat cod open source de la amiaza pana in noapte, la ce stare am.. Altceva ?.. am stat si m-am gandit... "Rose Red" dupa Stephen King, mini-serie de acu cativa anisori, faina, da' am scris ceva ceva de horroruri si data trecuta (chiar daca o casa bantuita tine mai mult de atmosfera si de cu totul alt gen, mai ales cand e vorba de Stephen King) so.. poate next time... alt film ? hai, think.. ar trebui sa am totusi de unde-alege, la cat celuloid am "inghitit" de-a lungul timpului.. Stiu! "Ladyhawke"... am prins scena de final ieri dupa amiaza pe un post la TV si mi-am adus aminte.. superb film.. Rutger Hauer & Michelle Pfeiffer intr-o productie de acu vreo 20 de ani.. eternal curse - ea soim ziua, el lup noaptea... atmosfera a la "Stardust"... probabil de 5/5... so... ar fi iar un sacrilegiu sa scriu pe fuga... uffff.. bineeee.. facem legaturi... daca "Ladyhawke" nu, care ar aduce un pic a atmosfera de poveste cu "Stardust" atunci .. "Dragonheart" ! .. Probabil cel mai bun film ever made cu un dragon in rol principal, mai ales cuvocea lui Sean Connery. Pai, hai sa incepem. Ce-as mai putea sa zic... Deja parca incepe sa sune a cliseu.. Poate ar trebui sa imi mai citesc din intrarile trecute, ca tare ma tem ca am capatat ticuri de exprimare... unde eram? .. la un dragon vorbitor... Si ce faceam ? .. schimbam subiectul, ca nu prea mai stiam cu ce sa continui... clar, n-am (chef) nici de asta ( blame open source software for this - really :-p , just "made my day")

Oki, hai s-o las balta cu filmul pe sapt asta... totusi, ce-i mai sus merita, poate cu alta ocazie detaliez... Ce-as putea sa scriu despre altceva ? Ce-am mai scris pe blogul asta in afara de film ? Paiiii... "Chasing Rabits - partea III - the return of the Bunny". ... Neeeee... Ar trebui sa am o stare psihica ceva mai pozitiva pentru asa ceva... Ca veni totusi vorba, si apropo de sacrilegiile (fara legatura) de mai sus, am aflat de unul in curs saptamana asta... Cik in 2009 apare [drums rolling ... nu... mai degraba huiduieli si fluieraturi] "S. Darko" ....... continuare la "Donnie Darko" - cine a vazut filmul intelege legatura (si cu intoarcerea iepuroiului, si cu sacrilegiul). Ma bate gandul sa lansez un boicot... da' duc lipsa crunta de timp si fonduri si probabil sunt probleme mai arzatoare pe globul asta ( ca dezvoltarea de clienti VoIP open source ... nevermind, vorbeste furia acida adunata azi ... a se vedea ghilimelele totusi ). Daca tot am adus vorba de news pe saptamana asta am mai aflat si ceva de bine - [drums rolling pe bune de data asta] : Blizzard scoate "Diablo III" - pentru cine nu-i in tema tine de gaming. De fapt, stau si ma gandesc daca-i de bine sau nu... probabil ca nici da nici ba... nici da pentru ca mi-ar manca din timpul care si-asa nu-l am ... nici ba pentru ca mai mult ca sigur ca oricum n-o sa-mi manance din timpul care nu-l am pentru ca.. nu-l am, ... La gaming mai ajung din an in Paste (sau mai realist, cateva ore pe luna numarate pe deget(e) ) ... si asta pentru ca probabil as intra in sevraj daca as renunta complet + ink ma mai intereseaza domeniul si ca dezvoltare desi nu prea mai vad sa am cine stie ce tangenta in viitor ... oricum ca sa inchei cu asta is axat in special pe antichitati (care zbarnaie pe sistem din fericire), so "Diablo III" can wait.

Well... pana la urma mai scriu ceva concret, sau nu ? As putea sa scriu despre ... fenomenul Open Source :D dar tare tare tare ma tem ca va avea o nuanta extrema ultra-subiectiva dupa ... "peripetiile" din ultimii ani, nu numai cele de azi... la astea de azi adaugandu-se si ca pana in pranz mi-am achizitionat stocul de DVD-uri pentru o neaparat necesara partitie de Linux, care 1. o sa-mi pape ceva ceva din "Space, the final frontier!" = hard diskul si 2. mai grav, o sa-mi manance timp si probabil si nervi pana eliberez bucata de hard mentionata ca sa o pun in functie. Ma rog, sa fiu corect totusi... ultima parte tine de propria organizare.. nu de open source ... (desi motivul pt care am nevoie fix acu is teste care tre sa le fac musai cu ceva ce e exclusiv pe Linux si altfel nu prea am cum pentru ca ma tem ca .. nu suporta - chiar daca in teorie ar trebui sa poata fi portat pe Win .. da' teoria cu practica in OSS... ) .. Open source-ul din perspectiva dezvoltatorului din mediul asta are in sine alte belele, gauri, probleme... Sunt si parti bune, destule totusi... In fine... Nu cred ca mai e cazul s-o mai lungesc... nu de alta, da chiar incepeam sa scriu despre ceva :)) si nu mai avea nici un sens titlul... + ma tem ca nu intereseaza pe nimeni. In cazul in care ar rezista cineva pana la randul asta, probabil ori ar intra in categoria celor satuli de calculatoare in every day life, ori in a celor care nu au tangenta cu problema de fata ( la mijloc, mai greu :) ).

Hmmm... stau si ma uit mai sus.. Ultima chestie care am intentionat-o cand am pornit blogul asta a fost sa scriu chestii legate de propria persoana... Nu cred ca am exagerat inca pe directia asta, dar oricum cred ca e cazul sa ma opresc aici ca deja simt ca is prea aproape ... si oricum ... pt. o intrare intitulata "no subject" e suficient :) sper sa mai fie si cat de cat.. citibil... ( musai tre sa vad un film sapt viitoare... altfel... "Star Trek" :-p ? )

...

Anyway... am zis pe undeva ceva pe la inceput de "Dragonheart". Nush cand, daca si cu ce ocazie o sa apuc sa scriu mai mult. Si pentru ca tre sa-mi contrazic macar un pic titlul :), pentru ca in definitiv, e un blog despre film, si poate pentru ca starea de spirit curenta e cam .. blue :), si pentru ca pana la urma cateva imagini + o coloana sonora superba spun poate mult mai mult decat as ajunge sa scriu eu:







Don't forget to dream, wherever you'll ever be, will keep you alive...