duminică, 26 iulie 2009

The Objective (2008)




O sa incep cu un pic de istorie (more or less related cu filmul de fata) ... Acum mai bine de un secol si jumatate, mai exact intre 1839-1842, a avut loc primul razboi anglo-afgan ca parte a expansiunii britanice in Asia. Foarte multe detalii nu stiu si nici n-am sa dau, in urma unei extrem de scurte documentari, cauza principala fiind se pare incercarea de a plasa la conducerea Afganistanului, in Kabul, un aliat care sa nu creeze probleme coloniei britanice din India la frontiera de vest. Long story short - toata povestea s-a sfarsit cu infrangerea englezilor, care au decis retragerea din Kabul dupa doi ani de ocupatie. Mai exact asta a fost solutia gasita de generalul Elphinstone, aflat la conducerea garnizoanei din Kabul, in urma tensiunilor din oras si asasinarii a cativa oficiali britanici. Ei... retragerea respectiva a insemnat efectiv incercarea de a deplasa aproximativ 16500 de oameni din care 4500 personal militar si 12000 civili (inclusiv copii si batrani), intre Kabul si cea mai apropiata garnizoana britanica: Jalalabad, 90 de mile, iarna pe teren muntos, cu provizii limitate. A ramas in istoria UK army ca una din cele mai proaste decizii luate vreodata. Istoria usor romantata, spune ca dupa o saptamana un singur om a ajuns viu la Jalalabad: William Brydon chirurg asistent in armata, ranit la cap de o sabie afgana, calare pe un cal care s-ar fi prabusit dupa sosire. In realitate se pare ca ar mai fi existat cativa supravietuitori ai masacrului care a avut loc, un ofiter si 3-4 soldati luati prizonieri si inca o mana de oameni care ar fi ajuns ulterior la destinatie.

Ok, care-i legatura cu filmul ? Cu riscul de a zice un pic cam mult, aparent foarte mare nu e... in afara faptului ca povestea de mai sus e relatata mai concis (si mai romantat) la un anumit moment din film. Dar, in final se pot face cateva paralele, pana la un punct, care o dau ca sursa partiala de inspiratie pentru script. Actiunea filmului are loc in 2001, un agent CIA fiind trimis in Afganistan cu misiunea secreta de a investiga un fenomen neidentificat aparut pe radarele ce monitorizau zona. Respectivul, sub misiunea "oficiala" de a gasi un "holy man" al locului retras in munti, primeste drept ajutor un detasament de cativa oameni din partea fortelor speciale din regiune. Cam asta ar fi intriga filmului.

IMDb-ul categorizeaza "The Objective" ca gen in "Horror | Sci-Fi | Thriller | War". Probabil e o amestecatura care da un rezultat aproape de realitate, dar sincer nici unul din cele mentionate nu e foarte... evident. Ultimele doua sunt mai mult nuante = suspans + army characters. Personal, cred ca in special ar tinde spre SF mai mult... dar fara elemente foarte vizibile si la propriu si la figurat.. Din punct de vedere a incadrarii la "horror", nu stiu cat de recomandat e sa vezi filmul solo pe intuneric, cu castile pe urechi, la 1 noaptea, cum l-am vazut eu. Asta insa nu-l face neaparat sa intre in categoria asta. Filmul e destul de .. disturbing, mai ales pe final, dar 99% tine de atmosfera = violenta vizuala e redusa la minim (ceea ce din punctul meu de vedere e un plus mare, in sensul ca poate fi scary si fara sa dezguste). Poate ar trebui sa mentionez legat de partea asta ca regia si scenariul ii apartin lui Daniel Myrick. Remember "Blair Witch Project" (the first one - not the sequel) ? Aceeasi persoana in spate si de altfel se pot observa destule nuante comune. Totusi... mie nu mi-a placut "Blair Witch Project". Tin minte ca l-am vazut pe HBO inainte sa dau bacul. Off topic: tot atunci am vazut si "Snatch" prima data. "Snatch" l-am mai revizionat de nush cate ori dupa, "BW Project" never again. Din cate imi aduc aminte era destul tam-tam la vremea aia vis-a-vis de cat de grozav e ca horror. In final n-am ramas decat cu amintirea ca se termina in plop, era filmat din perspectiva de home documentary si avea trei actori. "The Objective" e tot un indie movie cu buget destul de mic dar din pdv imagine e mult mai putin annoying decat orice film turnat ca material preluat de pe handycam ( + are peisaje faine :) ). Tot o mana de actori necunoscuti avem, dar is ceva mai mult de trei si chiar daca nu se lucreaza la caracterizarea personajelor foarte mult, nu pot sa ma plang de interpretare. Si aici esti lasat in final sa tragi tu concluzii, dar ai destule hints ca sa fie o diferenta de la cer la pamant fata de endingul din "BW Project". Si peste toate e modul cum decurge actiunea.. acolo, si datorita stilului/genului de filmare nu era foarte coerenta, ba chiar haotica din vagile amintiri care le mai am. Aici exista un subiect totusi cu o linie narativa decenta... chiar as putea zice ca poate fi dat ca exemplu de script interesant plecat de la un mix de idei intre povestioara istorica de la inceput si Vimana.. What's Vimana ? :) See the movie...

Inchei, prin a zice ca uneori is de-a dreptul frapat de cat de aiurea is ratingurile pe IMDb. Din fericire is cazuri relativ rare cand diferenta fata de o valoare apropiata de adevar e de la doua puncte in sus. Evident, e o parere personala, dar de obicei incerc sa privesc cat de cat obiectiv un film. In fine, cele mai dese is cazurile cand diverse titluri (in mare parte continuari), cu un hype imens si incasari huge, is overrated - nesurprinzator. Dar in cazul de fata, diferenta e in minus. Nu mi-o pot explica decat prin faptul ca e un "indie movie" fara cine stie ce buget, probabil total necunoscut, desi sub aspect tehnic - imagine, sunet, montaj si chiar si efecte e ok. Totusi e ciudat avand in vedere ca in toate topicurile de pe boardul dedicat pe IMDb nu e nici unul cu titlu clar negativ = "the worst movie I've seen..." sau altele in genul asta; ba chiar din contra... Clar nu e o capodopera, dar luat pe ansamblu si considerand si posibilitatile intr-un buget restrans, rezultatul cred ca e excelent.

Rating: 4 out of 5

duminică, 19 iulie 2009

Terminator Salvation (2009)




Iar aveam o pornire serioasa azi-noapte pe la 3:30 pentru o intrare pe tema "chasing rabbits" (see blog archive if "unknown terms"), asta dupa o noapte cu vise recurente si o zi destul de weird ca sa puna punct peste o saptamana in aceeasi nota semi-albastra... Am zis s-o las balta totusi si sa scriu vreo doua vorbe despre finalul din "Galactica" (nimerit "perfect" ca sa-mi mai "ridice" un pic starea de spirit), dar cum m-a cam dezamagit in ideea ca se chinuie sa explice cam ca pentru prosti sensul unei serial care a inceput excelent si s-a incheiat vrand sa para ceva mai.. filosofic decat e... am zis s-o las balta si cu asta... Am ramas insa in aceeasi zona de conflict man vs. machine si m-am oprit la ultima productie din franciza Terminator: Salvation.

Am vazut "T2: Judgement Day" prima data la cinema, cand a fost lansat, asta fiind very very long ago ('91-'92 .. nu mai retin exact cand a ajuns pe-aici). Probabil in mare parte si din cauza varstei de atunci pot zice ca e printre proiectiile pe big screen care mi-au lasat una din cele mai puternice impresii. Din pacate nu prea am unde sa-l vad din nou in conditii de cinematograf (home projection is close but not enough), dar imi mentin parerea ca ramane un film cu un nivel de impact mult peste majoritatea celor de azi. Ma refer la mai tot ce tine de un film dar poate in principal la calitatea si cantitatea efectelor in raport cu restul actiunii. Ulterior, prin gimnaziu, am vazut si "Terminator" prima parte. Desi se vede ca tine de anii '80 (vechime care la T2 inca o data nu se prea simte), la nivel de story e comparabil, din punct de vedere a nuantei de thriller = tensiune, fiind poate chiar peste T2 in ceea ce priveste finalul. La mult timp dupa, s-a decis probabil ca s-ar putea scoate ceva $ dintr-o continuare. Asa a aparut "T3: Rise of the Machines". Fara James Cameron pe post de regizor, criticat destul la vremea aia, din punctul meu de vedere ramane totusi un film destul de bun. Si asa am ajuns incet incet cu istoria Terminatorilor la T4: Salvation (si se aude ca s-ar mai pregati vreo doua continuari...).

Sincer... dupa T2 nu stiu cam cum ar putea sa apara o continuare superioara, nici macar daca s-ar hotari Cameron sa o treaca pe lista de proiecte personale. Pur si simplu nu vad foarte mult loc pentru dezvoltat un story indeajuns de decent. In T1 am avut fost intoarcere in timp, in T2 am avut intoarcere in timp, in T3 am avut intoarcere in timp... 1 - devenea deja monoton, 2 - nu prea mai era timp pentru intoarcere in timp ... asa ca in T4 se merge pe directia inversa a axei: jump forward. Iar... in ciuda criticilor pot sa zic ca rezultatul e ok.. adica, na.. o fi previzibil partial, dar macar avem un story care cat de cat se leaga, nu poate fi rezumat in 3 randuri (poate in vreo 9-10 da...), si in plus in ciuda asteptarilor conform cu trendul din ultima vreme nu avem exces de CGI si overlonged action sequences (desi unele se apropie de limita). Asta mai ales avand in vedere ca in partea de credits in dreptul Director scrie McG in portofoliul caruia cele mai de succes titluri (si cam singurele) is cele doua remakeuri dupa "Charlie's Angels".

Tin minte ca prin 2003 cand s-a lansat T3, avand in vedere ca a fost si anul continuarilor la "Matrix", era multa cearta intre fanii unii serii si a alteia pe boardurile de la IMDb. Complet aiurea din punctul meu de vedere.. in afara de main theme de om vs. masina, eu le-am vazut totdeauna in registre destul de diferite, singura legatura fiind ca au fost mai slabe ca originalele. Ca sa inchei paranteza, si ca sa dau totusi ..sa zicem.. macar un hint despre story, in ce priveste ultimul Terminator n-am plecat chiar aiurea de la "Galactica", dintr-o anume perspectiva subiectul avand mult mai mult in comun decat cu cel din Matrix. Revenind la T3, toata lumea a fost de acord (inclusiv subsemnatul) ca a fost cel mai slab din primele 3. Conform IMDb reiese ca ar fi in continuare cel mai slab. Aici n-o sa fiu insa de aceeasi parere.. acolo am avut o regie ceva mai ok (Jonathan Mostow), un story ceva mai complex, Arnold was back ( s-ar putea zice ca e si in T4... in a way... ) , si nu in ultimul rand (ceva mai subiectiv :-p) am avut personaj negativ principal: Kristanna Loken pe post de Terminatrix (nu.. in T4 nu prea putem zice ca avem). In concluzie in topul meu T3 e peste T4, totusi nu cu foarte mult. Tot o dadeam cu Galactica mai devreme... T4 sufera de aceeasi problema, spre final se explica cam mult = tot ca pentru prosti, si cu ocazia asta filmul intra inevitabil si in niste clisee. Alt minus mare e Christian Bale ca John Connor. Mie mi s-a parut un rol destul de slab.. compenseaza totusi Sam Worthington ("the awakened one"), nume care-mi era necunoscut pana acum, si care din fericire cred ca ocupa mai multe minute din pelicula decat mai sus amintitul.

Ok .. too much talk for a Terminator movie :) .. until somebody "will be back" in the next part, pentru ce-a de-a patra, cu un dram de subiectivism fata de intreaga serie:

Rating: 4 out of 5

duminică, 12 iulie 2009

Disturbia (2007)



Am cateva filme care mi-au scapat in ultimii doi ani, pe care tot vreau sa le vad de ceva timp si nu apuc. "Disturbia" era pe undeva pe la coada listei = nu aveam cine stie ce asteptari in urma unei priviri rapide pe IMDb din partea unei combinatii de teen movie cu thriller + Shia LaBoeuf ca prim nume in distributie (n-am nimic cu omul, dar rolul jucat e cam tras la indigo indiferent ca titlul filmului e "Transformers", "Indiana Jones", "Disturbia", etc). Am zis totusi sa-i dau o sansa o data pentru ca auzisem pareri pozitive, si in plus pentru ca la ora de vizionare 1:30 dimineata era mai recomandabil decat alternativele de 2 ore lungime sau mai mult. In ciuda ultimei parti, legata de rolul titular amintita mai sus, care nu se dezminte, pot sa zic ca am fost surprins in mod deosebit de restul.. chiar mult peste asteptari...

Filmul e asa cum am spus o combinatie de teen movie cu thriller, sau mai bine zis invers - thriller cu teen movie. Pentru prima parte avem ceva ce aduce mult a "Rear Window" de Hitchcock, numai ca aici in loc de un imobilizat in urma unui accident care isi spioneaza vecinii de cvartal din blocurile invecinate, avem un pusti aflat in "house arrest" dupa un croseu aplicat profului de spaniola. Diferenta nu pare prea mare la prima vedere = aceeasi idee: urmarirea aproape iesita din normal a vecinului presupus criminal, in conditiile in care posibilitatile urmaritorului sunt restranse de perimetrul in care se poate deplasa. Deosebirea apare insa pe partea de confruntare de final a filmului. In cazul "Rear Window" ideea daca-mi aduc eu bine aminte era de aparare in zona proprie vs. "the killer", aici e alta. In plus, mai avem ca punct original si partea a doua - cea de "teen movie" cu love story si tot tacamul. Nu ca in "Rear Window" n-am avea love story ca subiect secundar, dar fiecare din cele doua filme are un farmec si o atmosfera aparte. Nush... poate tot feelingul pe ansamblu ma duce pe mine cu gandul la zilele de vacanta din liceu :) cand n-aveam prea multe de facut si imi cautam ocupatie (nu, nu spionam vecinii :)) 1. n-am perspectiva necesara 2. n-am binoclu). In fine... combinatia rezultata privita ca thriller, e probabil cea mai buna productie de gen care am vazut-o in ultimii doi ani. Poate "Awake" sa mai fi fost cat de cat aproape, dar altceva care sa intre repet ca gen in primul rand in categoria asta si sa fie la un nivel atat de sus nu mai tin minte.

Filmul are suspans, ceea ce nu pot sa zic prea des in ultima vreme. Daca tot spuneam de montaj de amator in ultima intrare, aici pot sa zic ca-i invers = ajuta mult la partea de crestere a tensiunii. In rest, sub aspect tehnic nu prea as avea ce sa spun... dar nu e genul de productie care sa dea clasa prin ceva anume. Nu se preteaza la o imagine extraordinara cand actiunea are loc intr-o casa in proportie de 90%. Pe partea de sound e ok - daca ar iesi mai mult in evidenta probabil ar distrage atentia de la actiune care e destul de alerta. Ce sa mai zic.. De distributie deja am comentat vis-a-vis de rolul principal masculin, legat de cel feminin probabil as fi foarte subiectiv :-p asa ca tac. Pe post de "the killer" il avem pe David Morse, intr-un rol turnat ca multe altele. Deja nu mai tin minte cand am avut ocazia sa-l vad ultima data in altceva decat psycho, dirty cop, evil mastermind, etc.

In concluzie.. filmul nu e foarte "deep", nici nu se vrea a fi. In schimb e un film care iti ofera aproximativ o ora si jumatate de actiune legata destul de bine cat sa nu arunci ochii la ceas sau sa casti. Chiar daca nu iti ridica pulsul din prima ci are un curs gradat al suspansului, e fix asa cum trebuie ca sa n-adormi. Si asta in conditiile in care probabil stii cum se termina (nefiind prea multe variante de final). Inca o data, pe mine m-a surprins foarte placut fata de asteptari. Poate pentru asta, pentru ca n-am mai vazut de multisor un thriller bun, si din alte motive posibil subiective:

Rating: 5 out of 5

duminică, 5 iulie 2009

Babylon A.D. (2008)




Incep iar scurt cu un off-topic legat de blog movement, mai exact prin a repeta ce-am scris si prin ultima intrare de pe Yahoo360 = pe moment noile adrese unde m-am "teleportat" ar fi http://moviethoughts360.blogspot.com/ si ca mirror http://movie360.wordpress.com/ ( = cum nu exista automatizare pt import direct Blogger<-Y360 ci doar Blogger<-Wordpress<-Y360, daca tot l-am mutat mai intai acolo il tin de backup ;) ).. now, getting to the main subject ...

... Profitand de faptul ca oficial (= on paper) cica as fi in concediu, am apucat in cursul saptamanii curente sa vad cam cate filme am apucat sa vad in tot restul lunii ( = vreo trei ... ) . Din pacate n-am fost cred prea inspirat in alegeri, chiar intr-o asa masura incat sincer a ajuns sa mi se para ca am fost prea dur legat de last movie entry = "Angels and Demons". Poate ar fi trebuit sa dau un 4 cu mici minusuri in loc de un 3 cu multe plusuri ca o concluzie finala la ce-am scris acolo... dar cum am mai zis-o si alte dati partea asta conteaza mai putin fiind deseori destul de subiectiva. Mda... am ales sa scriu despre "Babylon A.D." tura curenta nu pentru ca ar fi cine stie ce film, ci pentru ca din ce-am apucat sa vad probabil ofera cel mai mult potential (neexploatat) pentru "cine stie ce film"...

Din ce-am inteles din partea de credits filmul ar fi o ecranizare dupa un roman SF .. nu mi-am batut capul sa ma documentez exact despre ce e vorba, dar ideea e ca probabil cel mai mare merit pentru toata productia revine autorului cartii = the story idea ... The story idea ne prezinta ca personaj principal al actiunii un mercenar exilat de nevoie din US in Mother Russia, undeva intr-un viitor nu foarte roz ... Mercenarul nostru = Vin Diesel ales pe post de cap de afis al distributiei, primeste un job de escorta a unei persoane (de fapt doua in practica) peste granita, pana in New York. Problema sau "the main catch" ar fi ca "pachetul" poseda ceva insusiri mai iesite din comun. Pentru detalii + restul povestii - care din pacate lasa cam multe gauri in final - see the movie .. e probabil unul din cele doua motive pentru care as face asa o recomandare (si asta cam cu juma de gura..).

Al doilea motiv pe langa o idee cu potential ar fi imaginea. N-o s-o ridic prea mult in slavi pentru ca nu e chiar cine stie ce in cazul de fata, dar personal imi place cum lucreaza in general ca stil omul din spatele camerei - Thierry Arbogast ("Leon", "Le Rivieres Pourpres", "The Fifth Element", "Nikita", etc). E de fapt cam singurul nume care imi vine in minte cand ma gandesc la directori de imagine from France. La polul opus e montajul. Daca vrei sa vezi un exemplu de montaj prost watch "Babylon A.D.". Is departe de a fi un expert in materie de asa ceva dar nu e nevoie de prea multa stiinta ca sa-ti dai seama ca unele scene is taiate prea lungi lasand pauze de 1-2 secunde (dar care se simt) in plus pe replicile din dialoguri, iar altele se succed prea rapid si incoerent. Mai sunt multe capitole la care filmul schioapata..

La felul cum se leaga toate probabil regia ar fi de blamat... La punctul asta fac o paranteza pentru a mentiona ca filmul e o coproductie cu parte franceza semnificativa inclusiv the director: Mathieu Kassovitz. Lungesc paranteza amintindu-mi ca prima data am dat peste mai sus mentionatul acum destula vreme = prin liceu, cand am prins un thriller la cinema pe care pot sa-l recomand fara ezitare: "Rauri de purpura" ("Le Rivieres Pourpres"). Absolut superb chiar daca tras un pic de coada ... a se evita insa continuarea care e mult mai jos ca nivel. Am mai vazut "Gothika" ulterior, cu acelasi regizor in spate... Contrar opiniei generale pe mine m-a prins. In cazul de fata insa... no comment... Nu stiu, filmul lasa impresia ca parca e turnat cu barda deasupra capului pentru a fi terminat la deadlineul x = a se taia tot ce se poate numa sa ne incadram in termen (inclusiv o previzualizare inainte de final release pentru ultimele ajustari ...)

O sa ma opresc aici pentru ca probabil as continua tot cu bad stuff... Ca un ultim punct benefic totusi desi mare aport pozitiv n-aduce pot zice ca nu plictiseste = sunt sanse de o exclamatie "What the..." in timpul vizionarii dar de cascat mai putin. Cu toate astea...

Rating: 2 out of 5

...and hope for a better entry next week