duminică, 19 iulie 2009

Terminator Salvation (2009)




Iar aveam o pornire serioasa azi-noapte pe la 3:30 pentru o intrare pe tema "chasing rabbits" (see blog archive if "unknown terms"), asta dupa o noapte cu vise recurente si o zi destul de weird ca sa puna punct peste o saptamana in aceeasi nota semi-albastra... Am zis s-o las balta totusi si sa scriu vreo doua vorbe despre finalul din "Galactica" (nimerit "perfect" ca sa-mi mai "ridice" un pic starea de spirit), dar cum m-a cam dezamagit in ideea ca se chinuie sa explice cam ca pentru prosti sensul unei serial care a inceput excelent si s-a incheiat vrand sa para ceva mai.. filosofic decat e... am zis s-o las balta si cu asta... Am ramas insa in aceeasi zona de conflict man vs. machine si m-am oprit la ultima productie din franciza Terminator: Salvation.

Am vazut "T2: Judgement Day" prima data la cinema, cand a fost lansat, asta fiind very very long ago ('91-'92 .. nu mai retin exact cand a ajuns pe-aici). Probabil in mare parte si din cauza varstei de atunci pot zice ca e printre proiectiile pe big screen care mi-au lasat una din cele mai puternice impresii. Din pacate nu prea am unde sa-l vad din nou in conditii de cinematograf (home projection is close but not enough), dar imi mentin parerea ca ramane un film cu un nivel de impact mult peste majoritatea celor de azi. Ma refer la mai tot ce tine de un film dar poate in principal la calitatea si cantitatea efectelor in raport cu restul actiunii. Ulterior, prin gimnaziu, am vazut si "Terminator" prima parte. Desi se vede ca tine de anii '80 (vechime care la T2 inca o data nu se prea simte), la nivel de story e comparabil, din punct de vedere a nuantei de thriller = tensiune, fiind poate chiar peste T2 in ceea ce priveste finalul. La mult timp dupa, s-a decis probabil ca s-ar putea scoate ceva $ dintr-o continuare. Asa a aparut "T3: Rise of the Machines". Fara James Cameron pe post de regizor, criticat destul la vremea aia, din punctul meu de vedere ramane totusi un film destul de bun. Si asa am ajuns incet incet cu istoria Terminatorilor la T4: Salvation (si se aude ca s-ar mai pregati vreo doua continuari...).

Sincer... dupa T2 nu stiu cam cum ar putea sa apara o continuare superioara, nici macar daca s-ar hotari Cameron sa o treaca pe lista de proiecte personale. Pur si simplu nu vad foarte mult loc pentru dezvoltat un story indeajuns de decent. In T1 am avut fost intoarcere in timp, in T2 am avut intoarcere in timp, in T3 am avut intoarcere in timp... 1 - devenea deja monoton, 2 - nu prea mai era timp pentru intoarcere in timp ... asa ca in T4 se merge pe directia inversa a axei: jump forward. Iar... in ciuda criticilor pot sa zic ca rezultatul e ok.. adica, na.. o fi previzibil partial, dar macar avem un story care cat de cat se leaga, nu poate fi rezumat in 3 randuri (poate in vreo 9-10 da...), si in plus in ciuda asteptarilor conform cu trendul din ultima vreme nu avem exces de CGI si overlonged action sequences (desi unele se apropie de limita). Asta mai ales avand in vedere ca in partea de credits in dreptul Director scrie McG in portofoliul caruia cele mai de succes titluri (si cam singurele) is cele doua remakeuri dupa "Charlie's Angels".

Tin minte ca prin 2003 cand s-a lansat T3, avand in vedere ca a fost si anul continuarilor la "Matrix", era multa cearta intre fanii unii serii si a alteia pe boardurile de la IMDb. Complet aiurea din punctul meu de vedere.. in afara de main theme de om vs. masina, eu le-am vazut totdeauna in registre destul de diferite, singura legatura fiind ca au fost mai slabe ca originalele. Ca sa inchei paranteza, si ca sa dau totusi ..sa zicem.. macar un hint despre story, in ce priveste ultimul Terminator n-am plecat chiar aiurea de la "Galactica", dintr-o anume perspectiva subiectul avand mult mai mult in comun decat cu cel din Matrix. Revenind la T3, toata lumea a fost de acord (inclusiv subsemnatul) ca a fost cel mai slab din primele 3. Conform IMDb reiese ca ar fi in continuare cel mai slab. Aici n-o sa fiu insa de aceeasi parere.. acolo am avut o regie ceva mai ok (Jonathan Mostow), un story ceva mai complex, Arnold was back ( s-ar putea zice ca e si in T4... in a way... ) , si nu in ultimul rand (ceva mai subiectiv :-p) am avut personaj negativ principal: Kristanna Loken pe post de Terminatrix (nu.. in T4 nu prea putem zice ca avem). In concluzie in topul meu T3 e peste T4, totusi nu cu foarte mult. Tot o dadeam cu Galactica mai devreme... T4 sufera de aceeasi problema, spre final se explica cam mult = tot ca pentru prosti, si cu ocazia asta filmul intra inevitabil si in niste clisee. Alt minus mare e Christian Bale ca John Connor. Mie mi s-a parut un rol destul de slab.. compenseaza totusi Sam Worthington ("the awakened one"), nume care-mi era necunoscut pana acum, si care din fericire cred ca ocupa mai multe minute din pelicula decat mai sus amintitul.

Ok .. too much talk for a Terminator movie :) .. until somebody "will be back" in the next part, pentru ce-a de-a patra, cu un dram de subiectivism fata de intreaga serie:

Rating: 4 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu