duminică, 3 ianuarie 2021

The Expanse



N-am profitat prea mult de perioada de pauza ca sa adun material de blog. Ma gandeam ca intrare de inceput de an sa ma opresc la "Tenet" despre care as putea scrie suficient. Dar nu prea de bine... Asa ca am preferat un subiect despre care n-am prea mult de scris, dar e promitator: "The Expanse" o serie unde n-am ajuns inca prea departe (prin sezonul 2 din cele 4 incheiate), suficient insa cat sa ma convinga.

Plasata undeva intr-un viitor in care omenirea a colonizat partial sistemul solar, actiunea implica trei puteri - Natiunile Unite = Pamantul, Marte si OPA = Outer Planets Alliance = centura de asteroizi. Primele doua le gasim intr-un soi de razboi rece, iar "centura" in rol de rebeli care nu inghite nici pe unii, nici pe altii, dar e in subordinea amandurora. In tot contextul asta pornesc doua fire narative. Unul urmareste un echipaj de patru oameni plecat de pe o nava cargo sa raspunda unui apel de salvare, dar ajung ei in postura de naufragiati in spatiu. Celalalt fir pleaca de pe Ceres, una din statiile din centura, unde un politist local primeste un caz de disparitie, fara a se spera ca il va si rezolva. Incet, incet, cele doua linii se apropie si converg, in prima faza, spre intrebarea cine si de ce incearca sa porneasca un razboi interplanetar.

Constructia story-ului poate sa para usor lenta la inceput, dar mi s-a parut cea mai solida dintr-o serie SF din ultimii 10 ani. Nu ca ar fi prea multe de unde alege. "Killjoys" probabil ar fi cel mai apropiat exemplu, avand si acolo o intriga de conflict interplanetar si (light spoiler) un inamic extern mai periculos decat tot ce-i cunoscut. "Killjoys" a fost insa din pacate ingropat complet de ultimele sezoane, finalul fiind atroce de slab. Pentru intriga politica din "The Expanse", unul din plusuri, am mai auzit comparatii de genul "GoT in space", dar as zice ca e chiar mai bine de atat = aluneca mai putin spre telenovela ieftina. Mai mult, in "limita" unui SF pana la urma, mi s-a parut foarte ok ancorat in realitatea care o stim - ex., asteroizii din centura au chiar forma care se cunoaste, gravitatia difera in functie de unde ne aflam prin spatiu, etc.

Cum spuneam, n-am ajuns prea departe, deci ca la orice serie nu stiu daca o sa am aceeasi parere si dupa ultimul episod (si despre "Killjoys" am scris de bine initial). Ca si in cazul GoT, si aici avem la baza o serie de romane, chiar premiate cu Hugo in anul care tocmai s-a terminat, ceea ce de obicei ofera o garantie mai solida pentru story. Si avand in vedere ca numarul planificat de serii pare ca va fi mai mic decat numarul de volume publicate, poate scapam de improvizatii. We'll see...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu