Filmul porneste (la propriu) de la ideea ca in timpul unei anestezii generale, exista cazuri in care pacientul ramane constient de ce se intampla in jurul sau, dar incapabil de a se misca. Habar nu am cat de bine am reprodus ideea exprimata in primele secvente ale filmului, sau daca e "pe bune" sau nu. Nici n-am pregatire de specialitate, si nici n-am trecut vreodata printr-o anestezie generala. Am trecut in schimb in data de 16 septembrie 1996 in jurul orei 0:30 printr-o rahianestezie pentru o operatie (banala cik..) de apendicita, anestezie ce are efect cam de la muschiul diafragma in jos (nu-s 100% sigur ca e general, dar din cate mai stiu cam asa e, iar in ce ma priveste pe mine asa a fost, pana la un punct cel putin..). Asta inseamna ca pe parcursul operatiei esti constient (si poti deveni chiar "foarte" constient tot de la un punct, mai ales daca toata istoria tine mai mult decat e cazul..). Ma rog, asta-i un blog de film pana la urma si nu de povesti de zis la nepoti, deci ideea la care vroiam sa ajung e ca filmul poate nu-i chiar 100% recomandat pentru cine a trecut, treaz, printr-o interventie chirurgicala si n-are amintiri tocmai placute ( in ce ma priveste s-au "cicatrizat" acu' ceva timp totusi :) ).
Daca facem abstractie de cazul de exceptie enuntat mai sus, filmul e un thriller chiar bun, cu o desfasurare destul de rapida, care te tine in priza. Personal am o teorie referitor la partea asta: daca reusesti sa vezi un film cap-coada fara sa te uiti la ceas macar o data (in conditiile in care nu tre' sa ajungi nush unde dupa ce se termina), sau sa-ti intrerupi vizionarea din alt motiv voluntar (= exclus mobil care suna & stuff), filmul intra in categoria mentionata (aia cu priza, daca nu e clar). In general cazurile astea devin din ce in ce mai rare in ce ma priveste (si da, chiar si la cinema ajung des sa ma holbez la ceas macar o data sa vad cat mai am pana incep sa casc daca nu o fac deja). Oki, gata cu paranteza. "Awake" are o desfasurare destul de previzibila pana la un moment dat, ceea ce nu face insa sa-ti pierzi interesul. E genul ala de sentiment de satisfactie: "aha!, stiam ca asta urmeaza", dar pana la care nu esti 100% sigur ca intr-adevar - asta - urmeaza, si astepti totusi sa vezi ca asa e.
Referitor la subiect o sa fac fix pe dos fata de data trecuta si, revenind la normal :), n-o sa zic nimic (inceputul care l-am pomenit e suficient). Totusi, despre ce spuneam mai sus - partea cu previzibil, un exemplu ar fi un exercitiu de imaginatie asupra momentului in care inima pentru transplant devine disponibila, ca distanta in timp fata de casatorie, si mai sunt si altele (..evident, n-a inteles nimeni nik din fraza asta daca n-a vazut filmul, so .. nevermind). Oricum, n-ai sanse sa te prinzi chiar de cum decurge tot filmul, chiar daca la anumite momente crezi ca stii ce urmeaza. In primul rand, iar asta e un spoiler mare la capitolul subiect, titlul... e pe jumatate. In sensul ca te astepti sa mai urmeze totusi ceva si dupa starea de "awakeness", dar... - si dupa "dar" ar fi macar doua variante de continuare :-p asa ca n-am zis chiar tot.
Filmul nu iese prea tare in evidenta la imagine dar are un montaj bun. Atat video cat si audio. Iar pe audio mai e si coloana sonora, care nu ca ar fi cine stie ce, dar se pliaza foarte bine pe atmosfera. Distributia include nume destul de cunoscute: Hayden Christensen, Jessica Alba, Lena Olin, Terrence Howard, si mai sunt (astea ar fi rolurile mai importante). Despre primul amintit, nu mai e chiar asa de lemn ca in Jumper, dar parca tot rolul din "Star Wars" a fost mai bun (contrar a ce zice toata lumea = dezastru acolo; parca am mai zis asta si cand am scris despre "Jumper"...).
Concluzia e ca pana la urma e un thriller ceva mai bun decat ce am vazut in materie de gen in ultima vreme (= anul asta), si nici nu abunda in violenta gratuita (partea aia cu nerecomandat din start e exclusiv pentru categoria mentionata, din anumite puncte de vedere care n-are sens sa le detaliez aici = filmul nu e bloody, e vorba doar de context). In plus, chiar daca din pdv al personajului principal din film poate nu e chiar o idee foarte noua (ceva oarecum similar si chiar mai bun calitativ relativ la scenariu se intalneste in "Invisible" de data relativ recenta), filmul pana la urma e totusi destul de original, mai ales prin final, in peisajul thrillerelor care au aparut in ultimii doi-trei ani.
Rating: 4 out of 5
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu