duminică, 10 august 2008

The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor (2008)




In primul rand cred ca ar trebui sa plec de la ideea ca "Mumia" din '99 e probabil cel mai ... tare (crek asta ar fi calificativul potrivit) film de aventuri care l-am vazut ever la cinema, si foarte posibil al doilea dupa "Indiana Jones 3" la general. Problema e ca la nivelul genului astuia nu prea e cine stie ce oferta... (cel putin nu in limitele unde il incadrez eu ca gen). In afara de "Indiana Jones" deja amintit, "National Treasure", "Jewel of the Nile" & "Romancing the Stone", alta serie de mai mult de un film nu cred sa mai stiu ("Anaconda" e horror cu serpi, nu adventure, sorry). La nivel de film singular nu prea imi vine nimic in minte in afara de "13th Warrior" (la limita cu fantasy), "Nim's Island" mai recent (tot la limita) si "La Chevre" (1981) remade ca "Pure Luck" (1991) in varianta americana (in caz ca nu spune nimic: un detectiv - Depardieu/Danny Glover + un contabil extrem de ghinionist - Pierre Richard/Martin Short , trimisi in Mexic sa recupereze fiica disparuta a sefului celui din urma blestemata de acelasi ghinion incredibil). Probabil ar mai fi si altele, dar ori nu merita amintite din pdv calitativ, ori sunt prea obscure din pdv impact & box-office ca sa-mi vina in minte dupa 12 noaptea, ori nu intra in aria aia cam restransa pentru adventure pur de care ziceam pe care musai o asociez cu:

1. obligatoriu: locatie exotica prezenta macar partial (sau chiar mai multe)

2. nu dragoni, orci, goblini, grifoni si alte chestii zburatoare in cantitati industriale intr-un timp ce tinde la evul mediu - ar fi fantasy

3. nu mistreti, rechini, serpi, dinozauri sau alte vietuitoare cu dinti multi si mari, venin in exces, sau cu dimensiuni de Godzilla in rolurile principale - ar fi horror (sau "Jurrasic Park")

4. timp de desfasurare - sec. XX (am zis ca "13th Warrior" e la limita)

5. optional: eventuale trimiteri la trecut cu rezultat in mumie, artifact, enigme nedezlegate (ma-ntreb daca n-ar trebui sa bag si "Da Vinci Code" la adventure...) - criteriu care desparte doua subcategorii una spre fantasy (a la "Mumia") si una spre action (a la "Giuvaerul Nilului")

6. senzatia de ... quest ponit de la inceputul filmului si terminat la final (need to find THAT thing, need to get in THAT place, need to eliminate THAT master of all evil in this world)

7. o tenta mai fina ("13th Warrior") sau mai pronuntata de umor, chiar comedie ("La Chevre/Pure Luck")

Bun, dupa ce am scos o definitie pur personala si kilometrica a genului adventure in materie de film, poate ar fi cazul sa revin la "Mumia 3". Am zis ca prima a fost un film de exceptie la categoria asta (cel putin cu impresia asta am ramas). A doua mumie (care a fost de fapt prima reinviata) a fost ok. A treia... well....

In primul rand filmul e plasat in China si nu in Egipt, ceea ce e un lucru bun avand in vedere dialogurile care sunt absolut cretine - macar mai e ceva variatie fata de celelalte la nivel de locatie si mediu (ar fi fost complet boring la calitatea scenariului "Mumia 3" cu Imhotep reinviat a doua oara, asa poate nu-i atat de evidenta diferenta... sau...). In al doilea rand, Rachel Weisz a fost inlocuita de Maria Bello, ceea ce nu e un lucru bun. In ciuda faptului ca imi place Maria Bello ("A History of Violence" si altele) cred ca e cel mai fortat rol care l-a facut ever. Tot la capitolul asta Jet Li e ok in rol de evil mummy, da' nu ajunge la nivelul lui Arnold Vosloo din primele doua.

Pana la urma, in ciuda scenariului complet idiot pe alocuri ( the Yeti.... no comment ), filmul e... watchable ca sa zic asa. Pana la urma, stii in mare ce-o sa vezi cand ai vazut restul filmelor, ai in fata "Mumia 3" si mai ales cand toate calificativele de pe net dau cu ea de pamant = e vorba de inca o mumie demonica trezita din somn care trebuie dusa la culcare pe veci si cam atat, nothing more. Si filmul asta iti ofera - ideea si story-ul de baza chiar ok in privinta asta (ink o data pacat de scenariu), locatiile is faine, ai o lupta intre doua undead armies la scara mare, so... Apropo de ultima mentiune, CGI-ul variaza intre extreme, cea mentionata fiind in partea de sus, dar exista si cateva scene in care efectele is sau hilare sau mediocre, nici nu prea stiu cum sa le zic..

Cu toate astea din punctul meu de vedere n-a fost chiar asa de jalnic (cum urla IMDb-ul de exemplu). As putea zice chiar ca m-a plictisit mai putin ca "National Treasure", dar ma tem ca tine totusi in mare parte si de impresia buna care mi-a lasat-o prima mumie :) care s-a propagat nush cum, partial, si mai departe, si in loc sa coboare varianta de anul asta in ideea de diferenta clara de nivel, a ridicat-o.

Rating: 3 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu