duminică, 14 septembrie 2008

The Last Winter (2006)




"Pure white nothingness..." , asa suna o replica din film. E probabil si principalul aspect care m-a atras = actiunea plasata undeva prin nordul-estul Canadei, spre Groenlanda, in preajma unor exploatari de petrol izolate intr-un pustiu alb. Filmul in teorie ar intra in categoria horror. N-o s-o mai iau de la capat insiruind clasificari, ca sa mai expun o data ideea ca horror nu defineste doar blood & related stuff cum vede multa lume, ci e un gen mult mai complex. O sa zic doar ca "The Last Winter" intra fix in aceeasi subcategorie sa zicem, de horror de atmosfera, ca si "The Ring" sau chiar "The Happening".

Referitor la cele doua filme folosite mai sus pe post de comparatie, as putea sa dezvolt un pic ideea. "The Last Winter" e ceea ce ar fi trebuit sa fie "The Happening" in privinta a multe puncte. Cum am scris acum vreo doua saptamani, "The Happening" a avut o baza buna si o realizare slaba. "The Last Winter" pleaca mai mult sau mai putin de la aceeasi idee de "nature strikes back". Exista chiar si o similaritate evidenta pana la un punct, intre vantul suierator dintr-un film si celalalt si teoria de gaz nociv imprastiat, ceea ce ma face sa ma-ntreb cam cat de originala e ideea din "The Happening" turnat cam doi ani mai tarziu. In fine... Legat de "The Ring"... Varianta americana (cea japoneza n-am prins-o), ramane din punctul meu de vedere cel mai bun film de gen care l-am vazut pana la data curenta. "The Last Winter" e prima productie care se apropie destul de mult. "The Ring" are insa o ... balanta, ca sa zic asa, pe tot parcursul intre a fi enigmatic, scarry, a tensiona sau a detensiona atmosfera, in fine.. tinde la perfect pentru gen ( si reuseste asta fara a face uz de scene dure ). "The Last Winter" nu e chiar acolo. Creste gradual in tensiune fara sa prea dea inapoi, face uz din start de un capat "enigmatic" abandonat de sonda petroliera, care nu apuca sa-l "lamureasca" intr-un mod foarte clar, arunca in joc un numar de scene bloody (mic e drept, sunt filme de actiune care depasesc mult cazul de fata), dar pe ansamblu e destul de sus in nisa restransa din care face parte.

La punctele slabe de mai sus, s-ar mai adauga din pdv al scenariului si alte capete de actiune nerezolvate + o referire destul de aiurea la mitul Wendigo, care nu prea are legatura cu originile. Legat de partea asta, desi legatura nu e chiar facuta explicit, dar oricum ar fi, efectele folosite pentru redarea vizuala a "the final scarry stuff" ar fi putut pur si simplu lipsi. Nu fac altceva decat, dintr-un cadru general care lasa loc de mister cat cuprinde, sa-l rezolve intr-o maniera ce tinde mai mult spre o senzatie de "SF" in sens hilar. In directia aspectelor pozitive, pe langa cel de la sine inteles ce tine de construirea filmului pe atmosfera, ar intra si partea dezvoltarii caracterului personajelor, care e bazata pe un casting excelent in frunte cu un rol facut la fel de bine ca de obicei de Ron Perlman ( Hellboy, The Name of the Rose, etc ).

Filmul e in concluzie mai bun ca "The Happening" atat ca feeling, cat si in ce priveste alte aspecte. Privit, cum am mai zis, in propria nisa, e destul de sus ca nivel. Pe de alta parte, luat pur si simplu ca un film, e poate prea lungit in prima faza, si poate un pic cam prea scarry in cea de-a doua ( mai ales daca-l vezi intre 1:30 si 3:00 noaptea :) ). "The Happening" are un mic plus la partea asta, culmea prin ilaritatea anumitor scene ce mai detensioneaza atmosfera din cand in cand.

Rating: 3 out of 5 (la capatul de sus al lui 3 si privind obiectiv)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu