duminică, 28 septembrie 2008

Death Race (2008)



Se pare ca le nimeresc in ultima vreme ... "In 2012 the United States economy has collapsed." Asa incepe filmul, si n-am nici cea mai vaga idee daca s-a vrut a fi o ironie, sau pur si simplu e o coincidenta cu situatia curenta, dar oricum cred ca e cea mai ... "deep" parte din tot filmul. Restul e absolut superficial.

Plecand de la situatia citata mai sus, filmul se axeaza asa cum o zice si titlul pe o "cursa mortala" organizata ca forma de entertainment (= TV broadcasted) intr-o inchisoare. The main hero = un fost pilot de curse inchis (evident pe nedrept) pentru a creste ratingul. Cam asta-i tot. Ar mai fi contextul in care intra ... the main hero ... = luand locul unei "legende" a cursei pe care n-a vazut-o nimeni la fata, pentru ca poarta o masca - dar dezvoltarea directiei asteia, desi cu oarecare potential, tinde spre 0. In rest, tot filmul arata ca un "The Fast & The Furious: The Prison Episode" = cu mai multe arme, masini mai .. "agresive" dar mai prost decat pana si partea a treia (era parca un pic mai mult .. "subiect" acolo). Rolul principal (ghici ciuperca ce-i...) : Jason Statham . No problem la partea asta (chiar e una din cele bune as putea zice), dar nush de ce mi se pare ca e cam acelasi personaj in toate filmele : "Transporter", "The Italian Job", "Crank". Nu prea se vede nici o diferenta (ceea ce inca o data nu inseamna ca rolul e slab, ideea e ca s-ar putea face o serie unificata cam din toate cred, fara probleme, chiar daca rolul din "The Italian Job" nu-i principal iar "Death Race" e mai jos cu un nivel ca restul...).

In rest, filmul da impresia de adaptare de joc video (desi nu-i asa). Ai o intriga minima, the race - 70-80% din film = running shooting cars, si un final evident. "Scenariul" are in concluzie mult mai mult potential pentru un joc (care ar putea iesi chiar bun, desi n-ar fi primul titlu de gen = cars with ammo). Avand in vedere regizorul care semneaza si scriptul - Paul W.S. Anderson nici nu prea mira ("Mortal Kombat", "Resident Evil", "Alien vs. Predator" - dar astea au fost chiar ok ca adaptari de video game).

Nush ce sa mai zic. Words fail me. Din punctul meu de vedere am pierdut doua ore aiurea. Poate e din cauza ca nu prea gust genul = viziunea mea despre masini se rezuma la "rau necesar". Poate n-am avut dispozitia potrivita. No idea... Oricum, pentru prison escape movies (na c-am spulberat si "enigma" de final), recomand calduros (fara a fi la un nivel extraordinar calitativ dar oricum is mai ... complexe si actiune au destula) : "Lock Up" din '89 in care chiar daca Stallone joaca mai rau ca o scandura, John Amos ca paznic are un rol superb + finalul merita, sau "No Escape" din '94 (Ray Liotta, Lance Henriksen, Stuart Wilson) tot plasat intr-un viitor sumbru, dar intr-un cadru ceva mai interesant. Ca sa fac referire comparativ la "Shawshank Redemption" sau la "Escape from Alcatraz" nu cred ca ar fi cazul, pentru ca m-as departa prea mult de genul, targetul (si mai ales nivelul...) ... "Death Race".

Rating: 2 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu