duminică, 13 septembrie 2009

Star Trek (2009)




Asa cum am mai zis-o prin blog, in ceea ce priveste categoria SF series, pe grila mea valorica "Farscape" sta cel mai bine ca medie a episoadelor, iar "Lexx" e un pic mai sus in ce priveste finalul. Insa cel mai solid sau poate mai bine zis complex SF construit ever in materie de productii filmice cred ca poate fi numit fara dubii "Star Trek", la baza fiind probabil in primul rand numarul urias de episoade din cele cinci seriale cu un total de 28 de serii (excluzand animatiile) si cele 11 filme de lung metraj. "Experienta" mea de "trekkie" include pana la data stelara curenta "The Next Generation" si "Enterprise" aproape integral, un pic din "Deep Space Nine" in ce priveste seriile + the big screen movies. Cu exceptia titlului postarii curente, cam toate restul le-am vazut cu ceva ani in urma, dar pot sa zic fara prea multe dubii ca nivelul a fost in general peste medie. Acum aproape doi ani, pe la inceputurile blogului cand nu prea aveam subiecte vazute recent (nu ca acu' as avea foarte multe) chiar ma gandeam la un post "Star Trek" la general, dar l-am amanat ca sa nu blasfemiez ditai universul SF fara sa am un subiect clar. A venit insa "Star Trek" refurbished, sau mai oficial "The Future Begins", ultima productie de lung metraj aparuta anul asta (care cu chiu cu vai am reusit si eu in sfarsit s-o vad). Asa ca mi-am luat inima-n dinti si tastatura-n brate si am pornit topicul de fata, in care sper sa nu bat campii prea tare.

Don't worry. N-o sa ma lansez intr-o discutie pe seama "Star Trek" all productions ever made. Din pacate ( sau din fericire :) ) n-am timp acu' deci ideea se mai amana iar. Revitalizarea francizei de anul curent il are in spate pe J.J. Abrams ("Lost", "Cloverfield", "Alias", etc). Sincer, nu ma asteptam chiar la cine stie ce si cand am vazut ratingul de pe IMDb l-am pus in special pe seama fanilor mai mult decat legat de film in sine. Din fericire nu-i chiar asa. Cum ziceam mai sus n-am vazut seria originala "Star Trek", dar am vazut filmele de lung metraj, din care primele sase merg pe aceeasi linie = au ca protagonisti pe capitanul Kirk & compania, al saptelea film realizand legatura cu "The Next Generation" = Picard & co. "Star Trek" (2009) se intoarce la origini, adica la prima misiune a lui Kirk in spatiu. Subiectul in sine nu e foarte complex mergand pe o linie principala standard de destroy the evil madman from space. Ma rog, poate mi se pare mie simplist din cauza ca nu e foarte original. In mare daca stau sa ma gandesc, e o combinatie intre cateva teme deja utilizate. Mai exact time travel + distrugeri de planete foarte asemanatoare cu o idee intalnita in ultimele doua serii din "Star Trek: Enterprise", time travel + intalniri intre personaje din perioade/serii diferite care aduce mult cu "Star Trek: Generations - the movie", si ar mai fi si altele in afara de time travel, dar daca mai zic multe nu mai ramane nimic :) . Ideea de fond pana la urma e ca filmul lasa o poarta deschisa pentru o realitate paralela (alta idee reutilizata...) cu cea a lui Kirk & company din seria originala, numai buna pentru continuat franciza si cu alte filme, serii, etc. De fapt, cam asta e si impresia care mi-a lasat-o in final, de episod pilot, film introductiv pentru urmatoarele (nu, nu se termina-n plop, don't worry).

Probabil cea mai de apreciat parte din film e distributia. Cred ca e destul de greu sa gasesti un grup de vreo 6-7 actori (nu i-am numarat exact) care sa para varianta tanara a unui casting dintr-o serie din cate stiu foarte apreciata chiar daca asta a fost acum 40 de ani (fara sa pun filmele la socoteala care au mers pe distributia "veche" pana in '94). Ei, s-a reusit chestia asta, cel putin in ce ma priveste = relativ la ce-mi mai aduc aminte din restul filmelor, e credibila. In al doilea rand dupa distributie, filmul looks & sounds great - fara comentarii in directia asta, iar scriptul in ciuda a ce ziceam mai sus = linie simpla & concepte reutilizate totusi prinde. Probabil "de vina" e si ritmul alert dar in special modul in care se impleteste cu actiunea in sine la nivel de amanunte. Exemplu (light spoiler): daca planeta pe care e "catapultat" Kirk la un moment dat ar fi fost de fire & lava in loc de cold frozen ice ?... efectul pur si simplu n-ar fi fost acelasi 1. pastreaza tensiunea din film si o si calmeaza in acelasi timp 2. adauga variatie la nivel vizual 3. inevitabil fara nici o legatura directa duce cu gandul pe cineva cu mai multa "experienta" in ce priveste Star Trek universe, ca sa nu mai vorbesc de gramezile de fani, la colonia klingoniana inghetata Rura Penthe, loc de exil pentru diversi capitani de pe "Enterprise" in cateva episoade din diverse serii. Is amanunte din scenariu, dar amanunte care pluseaza in ce priveste feelingul general imprimat filmului.

Ceva ce n-am mentionat in introducere cand ziceam ca "Star Trek" e probabil cel mai complex univers SF creat vreodata pentru ecran este ca spre deosebire de multe alte serii aici partea de Sci din SciFi chiar exista. Nush... probabil ai sanse sa stii cam care is principiile de functionare si arhitectura unei nave daca vezi toate episoadele dintr-o serie, sau alt exemplu e elaborarea unui dictionar klingonian complet cu reguli gramaticale si tot tacamul. Ei.. daca in serii ai parte de anomalii spatiale si de tot felul de alte fenomene explicate mai mult sau mai putin stiintific care dau un farmec aparte, filmele si cred mai ales cel de fata merg clar pe directia de more action, less scifi concepts. E de fapt normal de altfel, targetul fiind mult mai extins si fiind vorba de doua ore nu de o serie intreaga. Asta duce insa la ce ziceam mai sus = desi scriptul prinde, e usor simplist, iar uneori cade chiar in cliseic, pueril si chiar lipsit de sens. Cu toate astea e o gura de aer proaspat pentru orice fan "Star Trek" si un SF above average pentru restul.

Rating: 4 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu