duminică, 20 septembrie 2009

The Assignment (1997)




Iar n-am prea avut timp de filme saptamana asta asa ca am ajuns sa am ca subiect un thriller ceva mai vechi pe care am apucat sa-l revad partial la TV in timp ce ma ocupam cu altele. Cred ca per total am vazut filmul de macar vreo cinci ori in decursul anilor, si spre surprinderea mea inca nu ma plictiseste. E vorba de un spy thriller inspirat vag din povestea reala a arhicunoscutului terorist din anii '70 -'80 Carlos Sacalul sau mai exact pe numele real Ilich Ramirez Sanchez .

N-o s-o lungesc prea mult pentru ca is evident in criza obisnuita de timp. Subiectul e concentrat pe o actiune colaborativa a CIA & Mossad de a-l captura pe mai sus amintitul. Partea care da culoare filmului sau ideea relativ originala e ca in respectivul plan e implicat un ofiter de marina, sosie perfecta a lui Carlos. Filmul e centrat pe story care curge de la un capat la altul fara prea multe goluri. Pleaca de la antrenamentul respectivului ofiter, infiltrarea lui pe post de Carlos, samd. E o poveste destul de elaborata care desi fara foarte multe intorsaturi prinde si chiar reuseste sa surprinda uneori. In plus filmul, care nu stiu sa fi fost cine stie ce superproductie la vremea lui are actiunea plasata in locatii destul de diverse si exotice de la Libia pana in URSS. N-am nici cea mai vaga idee pe unde s-a turnat efectiv dar in ce priveste continentul african pare destul de credibil, macar din perspectiva exportului de Dacii facut de Romania in zona aia - iar in sensul asta ca fapt divers daca vrei sa vezi cum rezista un 1310 la o urmarire pe strazile si treptele din cartierele marginase arabe :) nu cred ca mai ai ocazia in alta parte.

Tind sa cred ca mult din valoarea filmului sta in regie, desi numele Christian Duguay care sta in pozitia asta nu-mi zice mai mult decat "The Art of War" cu Wesley Snipes (alt spy thriller nu extraordinar dar nici foarte slab). Deci regia si poate montajul aduc cele mai mari plusuri, care stau mai exact in modul in care curge filmul de la un cap la altul. Comparativ, cu o tema principala relativ similara = catch the terrorist am vazut recent "Body of Lies" de Ridley Scott. Departe de mine sa neg calitatile regizorale, dar filmul desi bunisor per ansamblu si mult mai putin SF-istic decat "The Assignment" parca e mai.. sec sa zicem, ca alt termen nu-mi vine acum in minte. Ca o paralela, "The Assignment" se apropie mult ca feeling general de "Bourne Identity" productia TV cu Richard Chamberlain, cea veche care e mai aproape de carte nu cea cu Matt Damon (fara legatura cu faptul ca si acolo apare Carlos ca personaj).

O sa inchei mai abrupt ca de obicei (no time like I said...) cu o remarca legata de castingul de pe afis. Aidan Quinn in dublu rol terorist si urmaritor - poate cel mai bun pe langa "Legends of the Fall", Donald Sutherland si Ben Kingsley din partea CIA respectiv Mossad duc practic cred 70% din film daca nu mai mult la propriu = efectiv celelalte roluri in mare par a fi de figuratie, nu cred ca mai sunt multe care trec de 10 replici. Totusi nu-ti dai seama ca filmul sta in trei actori, sau chiar in doi de la un punct, ci din contra dat fiind varietatea desfasurarii si locatiilor impresia finala e a unui scenariu mult mai complex sau bogat decat e, chestie care nu face decat sa puncteze iar pentru regie si casting.

Rating: 4 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu