duminică, 11 octombrie 2009
District 9 (2009)
Ziceam data trecuta cand scriam despre "Moon" ca ar fi doua SF-uri (din ce a mai ajuns si pe la urechile mele) care s-ar fi remarcat pozitiv in 2009, unul fiind respectivul "Moon" iar celalalt "District 9". Acu' o saptamana nu vazusem decat unul, altfel probabil nu le mentionam in aceeasi fraza. Probabil un punct comun ar fi intre cele doua si anume tema corporatiei malefice fara scrupule dar cam acolo se opreste toata legatura. In concluzie, am reusit sa vad si "District 9" undeva intre 2 si 4 dimineata, interval care sper sa fie unul din motivele pentru care o sa fiu asa de critic in cele ce urmeaza...
Filmul nu e prost, dar sincer e departe rau de pozitia in IMDb top 250 pe care o are. Nu vad alta explicatie in afara faptului ca intra probabil intr-o categorie de filme soc. As putea zice chiar ca are si o tenta de... "horror", in ceea ce priveste cotele negative pe unde poate ajunge nivelul de umanitate. Dar cum am mai zis-o si alte dati pentru asta chiar n-am nevoie de un film ca sa-mi puna in vedere - is suficiente stirile sau mai general, si de dorit in cazuri cat mai rare, the everyday life. Nush, totdeauna am considerat ca prima conditie in "being human" capacitatea pe cat posibil de a alege intre a afecta sau a nu afecta viata altcuiva, facand abstractie de efectele asupra propriei persoane. Ultima parte care poate include multe de la instinctul de supravietuire la "get rich" e figurata fix pe dos in film aproape la fiecare ocazie pana spre final = in sensul de any way is possible. Ma rog, as fi probabil ipocrit daca as zice ca ideea de abstractie enuntata mai sus merge intotdeauna, da' nivelul de "burn in hell or not" in orice forma s-ar intampla asta undeva, candva, tind sincer sa cred ca de asta depinde.
Ok, hai s-o scurtez cu filosofia ca oricum nu ma prinde, si sa fac ceva ce nu tin minte sa mai fi facut vreodata = sa descriu subiectul filmului ceva mai complet (so, if you don't wanna know...). Nu prea am ce scurta pentru ca nu e cine stie ce subiect. Deci, the story goes this way: candva in 1982 are loc prima intalnire oficiala de gradul 3 prin stationarea unei nave extraterestre gigant in Africa de Sud, deasupra Johannesburgului. Ei.. de la faza asta pana in 2010 fara prea multe explicatii, respectivii alieni (cu o forma insectoido-bipeda) inmultindu-se ajung sa populeze un intreg ghetou numit District 9. Organizatia paramilitara MNU, un fel de forte UN pentru mentinerea ordinii in ghetoul respectiv, hotaraste intr-o buna zi mutarea respectivilor din baracile construite printre gropile de gunoi, intr-un fel de lagar ceva mai organizat. Respectiva actiune impune inmanarea unui ordin de evacuare catre fiecare extraterestru, operatie administritiva de care urmeaza a se ocupa un functionaras promovat de socrul sef prin MNU-ul amintit mai devreme. In timpul operatiunii respective care mai include si perchezitii pe nepusa masa prin baracile extraterestre, se intampla ca mai sus mentionatul responsabil care urmeaza a deveni eroul principal al filmului, sa dea peste un tub cu un lichid negru pe care accidental si-l improasca in fata. Aici m-as opri in mod normal cu intriga filmului, dar continuarea e destul de putin surprinzatoare dupa ce omul nostru incepe sa sufere mutatii in urma contactului cu fluidul amintit. Mai exact ajunge sa fie haituit de catre MNU care mai e intamplator si producator de armament si gaseste sprijin intr-un extraterestru care vrea sa ajunga pe nava mama suspendata deasupra ghetoului de 30 de ani si apoi acasa. Toate astea in relatie cu ce scriam in paragraful anterior duc la o idee de sinteza ca alienii is mai umani decat oamenii.
Cum ziceam filmul nu e prost, si in ciuda faptului ca dupa cum probabil am lasat sa se inteleaga deja putea fi mai putin socant sau dur intr-un anume sens desi am vazut altele way beyond, problema nu e totusi acolo. Problema sta in faptul ca daca "District 9" cu tot genul lui de SF ar putea fi considerat cat de cat credibil asta ar insemna ca "Die Hard" e un documentar scrupulos in patru parti iar John McClane e un politai care traieste pe undeva prin State si isi va publica in curand si memoriile vis-a-vis de cate gloante i-au trecut pe langa urechi. Deci nici nu stiu de unde sa incep. Poate ar trebui sa vad filmul din nou pentru ca intre 2 si 4 dimineata e posibil sa-mi fi scapat unele lucruri ... dar totusi, nu inadvertentele in poveste ar fi principala problema ci lipsa de informatie si de credibil. I mean.. come on.. avem o ploaie de gloante evitata cu succes doar cu ajutorul unei bucati de tabla, avem o nava gigantica care stationeaza de 30 de ani deasupra unui oras fara ca ditai organizatia militara sa intre in ea, avem un laborator de teste clandestine pe extraterestri in mijlocul orasului la un demisol, avem ditai organizatia armata care nu e in stare sa plasese un blocaj sa opreasca un TAB pe traseul intre oras si ghetoul extraterestru, avem peste un milion de extraterestri cu care ne intelegem da nu stim de ce-au venit dupa 30 de ani, cum naiba au coborat toti din nava mama cand ni se arata doar un modul amarat care aterizeaza, si nu aflam nici macar de la singurul dintre ei care vrea sa ajunga inapoi. Ma rog... legat de ultima putem presupune ca initial n-au fost decat cativa veniti care s-au inmultit ulterior, si evident nu s-a sesizat nimeni ca vreo 4-5 hai 10 alieni au coborat langa oras dintr-o nava cat un cartier intreg si i-au lasat in pace. In fine... cum ziceam, poate mi-au scapat mie unele lucruri si pana la urma e un SF dar asta nu-i totusi o scuza ca sa frizeze ridicolul in anumite parti.
Pe post de concluzie, si sarind peste aspectele tehnice, din care in afara de CGI nu prea se remarca nimic, pot sa zic pentru a treia oara ca filmul nu e prost, poate doar incomplet, iar Peter Jackson cred ca a facut totusi treaba mai buna doar ca producator lasand regia pe mana altuia, nu ca LOTR n-ar fi fost ok, dar nush de ce ma tem ca altfel ar fi iesit ceva mai aproape de somniferul vizual care a fost remakeul la "King Kong".
Rating: 3 out of 5
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu