duminică, 4 octombrie 2009

Moon (2009)




O sa incep cu un scurt off-topic legat de IIFF sau mai detaliat Iasi International Film Festival, care tocmai s-a incheiat ca prima editie. Initial, acu vreo juma' de luna cand am auzit ca urmeaza sa aiba loc asa ceva pe aici, nu ma asteptam la cine stie ce, mai exact la ceva in genul Saptamana filmului din tara x sau Zilele filmului din tara y - manifestari care sincer n-au prea inclus cine stie ce productii valoric vorbind din experienta ultimilor ani. Cand am vazut insa programul mi-am reconsiderat opinia la 180 de grade. Tot respectul pentru ARFI - Asociatia Romana de Film Independent de care habar n-aveam ca exista (de fapt daca dai un search pe Google nici nu prea gasesti cine stie ce), dar care din ce-am inteles de pe site-ul festivalului ar fi initiatorul proiectului. In esenta din ce-am observat programul a fost dominat de indie movies, dar la un nivel valoric destul de high cel putin prin prisma IMDb. Oricum, ca diversitate in ce priveste originea productiilor - de la Coreea pana in Mexic, sectiunilor care au inclus si documentar, si animatii, si scurt metraj, pe langa restul filmelor + arii tematice, cred ca e de departe cel mai complex desfasurator pentru un eveniment de gen desfasurat in Iasi de cand ma stiu. Din pacate, cam cu asta am ramas in ce ma priveste = desfasuratorul, pentru ca avand o saptamana al naibii de plina, cu chiu cu vai am reusit sa ajung la un film, si anume "Moon", care-l aveam trecut pe raboj de ceva vreme la "must see", iar IIFF mi-a oferit ocazia.

Ar fi doua SF-uri aparute anul asta care s-au remarcat in mod ceva mai deosebit pana acum prin prisma criticilor. Unul e "District 9" care inca n-am apucat sa-l vad, si al doilea "Moon", ambele debut regizoral, primul insa cu un buget sanatos cel putin din ce se vede in trailere, al doilea clar in categoria productie independenta. "Moon" e in esenta un film cu un singur actor - Sam Rockwell, si intamplarea face sa fie vorba de cineva care personal nu mi-a placut niciodata. Exista probabil la fiecare cinefil cat de cat inrait o serie de actori care tind sa ti se para, nush cum sa zic... agasanti sa zicem, ca sa nu fiu prea dur. Ei, in cazul de fata, mai sus numitul intra in lista aia destul de scurta dar care exista. Cam care ar fi ideea de la care pleaca filmul. Respectivul personaj e un lucrator pe o statie lunara de extragere a unei substante numita Helium 3, undeva intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat. Mai exact e singurul lucrator, cu atributii mai mult de administrare a echipamentului si coordonare a aparaturii de extractie din respectiva baza miniera lunara. Debutul filmului il gaseste in ultimele doua saptamani dintr-o tura de trei ani care ar trebui sa ia sfarsit prin inlocuirea cu un alt angajat al companiei.

In prima faza, ori eram eu prea adormit, ori pot sa zic ca filmul pare lungit in mod gratuit. Probabil e prima varianta, pentru ca acum nu prea vad ce parte din subiect s-ar fi putut restrange, sau cel putin "miscata" intr-un ritm mai alert. Pesemne tocmai ceea ce se doreste e pana la urma si imprimarea unui feeling initial de genul "time flows different on the moon" care e atat legat de izolarea in spatiu, cat si de alte aspecte din subiect ce urmeaza a fi dezvaluite ulterior. Ca sa inchei in ceea ce priveste cadrul de start al actiunii, distributia e completata de Kevin Spacey pe post de voce a unui robot (sau mai exact AI-ul statiei) - GERTY, singura companie vorbitoare cu rol de asistent, prieten si interfata inteligenta cu restul echipamentelor din baza. Ca de obicei, n-o sa dezvalui mai mult din subiect, dar din primele cinci minute ale filmului senzatia vis-a-vis de personajul lui Sam Rockwell e scurt pe doi ceva de genul: "omul asta n-ajunge acasa". Nu stii de exact de ce, dar posibile cauze par a fi multe initial (asta si in functie de cate sf-uri vazute la activ ai :-p) - ceva iti spune ca fie omul, fie robotul (care pare suspect de binevoitor si atasat de personajul uman) o ia razna pana la final. Nu se-ntampla chiar asa pana la urma dar ideea de "never get back home" partial cel putin e corecta. In ceea ce priveste termenul de "partial" explicatia o las pe seama filmului, tot ce mai pot zice fiind ca story-ul evolueaza intr-un mod destul de original, chiar daca pare a fi compus din elemente utilizate si ras-utilizate in scripturile de gen.

Cum am mai zis, in mod oficial filmul e indie - low budget (chiar is curios cam cat a fost, dar n-am timp acum sa caut). Cu toate astea nu pare, si din cauza asta paranteza de mai sus, dar motivul pentru care nu pare sta probabil in faptul ca nu da ocazia sa para = ca locatii avem un teren arid pe luna, si cateva incaperi din cadrul bazei, efectele nu sunt multe si unde sunt arata bine, etc. Ar mai fi de amintit coloana sonora de Clint Mansell care chiar daca n-are o tema asa puternica si bine definita cum avem in "Fountain" sau in "Requiem for a Dream", se simte acolo unde trebuie.

Inchei cu ideea ca per ansamblu concluzia personala e ceva in genul - mixed feelings. In primul rand senzatia finala nu e ca ai vazut un SF, e ca ai vazut o drama. Acum.. nu stiu ce-ar defini in general "senzatia ca ai vazut un SF" - numarul de nave si extraterestri ? :) don't know.. Anyway, filmul e ok pana la urma, iar eu astept IIFF-ul de la anu' in speranta ca o sa am timp de mai multe ;)

Rating: 4 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu