luni, 22 iulie 2013
Gunpowder, Treason & Plot (2004)
"Remember, remember the 5th of November ...". Da, acolo bate titlul. Nu legat de "V for Vendetta" ci de sursa istorica reala a rimei = complotul ce viza asasinarea regelui James I al Angliei si Scotiei in Anul Domnului 1605. Cu risc de cliseu prea des utilizat, nu prea stiu de unde sa incep. Cred ca am asistat la cea mai .. ciudata .. ca alt termen nu gasesc, "desfasurare filmica" de multa, multa vreme incoace. Dar decat sa vorbesc in dodii, mai bine sa incerc sa disec cumva subiectul acestei .. sa-i zicem, miniserii in doua parti. Desi "Gunpowder, Treason & Plot" e de fapt si de drept doar jumatatea din urma.
Prima parte prezinta bucata cea mai tumultuoasa din domnia reginei Mary - the Queen of Scots. Un pic de background istoric: respectiva a fost cel mai apropiat suveran rival in termeni geografici a mult mai cunoscutei (si ecranizatei) Elisabeta I. Nu vreau sa intru prea mult in detalii pentru ca asta e rolul filmului, dar ce pot spune e ca din minima cultura generala care o am in zona asta, ce ni se prezinta e decent in raport cu adevarul istoric. Regina catolica, venita din Franta dupa moartea mamei sale, Mary n-a avut cea mai usoara domnie intr-o Scotie protestanta, si nici un sfarsit prea roz. Dar a avut un fiu , spre deosebire de rivala din sud, care fiu e subiectul partii a doua a filmului ...
Partea a doua e parca o productie total diferita. Nici un personaj din prima bucata nu face mai mult decat figuratie de pana intr-un minut in partea secunda. E drept ca avem o gaura de multisori ani intre cele doua (dupa un final destul de brusc al primei jumatati). Dar pe langa asta mai sunt suficiente elemente care parca m-ar face sa mai verific o data daca a fost aceeasi echipa de productie. Sa le las un pic, si sa revin intai la subiect. Cum ziceam, Mary a avut un fiu, James, care in lipsa de mostenitori directi la tronul Angliei, a ajuns pe baza arborelui genealogic monarhic britanic sa fie incoronat si la Londra. Evident, punctul principal e atentatul cu praf de pusca din subsolurile Parlamentului pe fondul tensiunilor religioase. Intr-o nota oarecum ironica, daca Mary a avut de furca in ce priveste opozitia protestanta, James era sa fie ras de pe fata pamantului de un complot al rezistentei catolice. Dar cum ziceam, mai multe detalii raman de vazut in film.
Eu revin la partea ciudata, cum am caracterizat productia. Scenariul difera enorm ca stil intre cele doua parti. Daca prima pare aproape cat de cat de un manual de istorie, a doua isi permite cred unele valente caracterizandu-l ca un personaj mult mai odios decat se pare ca a fost pe James intaiul (desi pe ici pe colo, si in special pe final, productia mai lasa sa se intrevada si ceva nuante de umanitate). Ma rog, nu stiu prea multa istorie britanica, dar oricum .. Avem intrigi, asasinate, etc = tot tacamul, si in prima parte, pe un scenariu de drama istorica. A doua incepe intr-un stil de documentar History Channel in care personajele vorbesc cu spectatorul din cand in cand sa-l puna la curent cu realitatea momentului, dupa care vireaza, ca nuanta de fundal, spre o comedie neagra cu un umor morbid si sec care se face simtit destul de des. Poate suna surprinzator .. dar cred ca asta salveaza cumva un scenariu nu foarte reusit. Diferentele merg mai departe .. Daca in ce o priveste pe Mary avem un love story fierbinte si tensionat a la Cleopatra cu Marc Antoniu, in bucata secunda James are un mariaj rece si pragmatic cu o printesa daneza (= facem trei copii, dupa care n-ai decat sa-ti cauti amanti), relatia prinzand insa un farmec aparte pe care il las de vazut (dar din nou, tind sa cred dupa un quick look pe Wikipedia ca filmul isi permite mai multe decat ce-i mentionat in cronici).
Am lasat ce-i mai interesant la urma. Productia e turnata in Romania. Bugetul e unul destul de redus - imi vine destul de greu sa cred ca resedinta regala din Edinburgh era asa .. "spartana" in aparenta, dimensiuni si lux, cu toata zgarcenia scotiana. Dar unde-i partea interesanta ? Well, soundtrackul ... Nu mi-a venit sa cred cand am auzit folclor romanesc (cu versuri !!!) ca muzica de fond pe o desfasurare istorica scotiana. Din nou .. incredibil, dar cumva merge cat de cat (nu vorbim totusi de vreo hora sau vreo sarba). Iarasi, e o diferenta majora fata de partea a doua cand parca cine s-a ocupat de mixaj s-a prins ca e un pic ciudat sa ai versuri in romaneste, si a taiat simtitor din trackuri.
Nu prea stiu ce caracterizare de final sa-i dau. Scenariul variaza de la replici de o stupizenie abisala la momente de geniu. Am uitat sa fac referiri la actori - am remarcat-o pentru prima data pe Clemence Poesy (desi in teorie as mai fi vazut-o si in "In Bruges" sau "Harry Potter", dar pesemne eram chior la vremea aia). In rest Kevin McKidd si respectiv Robert Carlyle cam fura ecranul in fiecare din cele doua bucati. Na .. ce sa zic, a fost o experienta filmica interesanta, relativ diferita de cam tot ce-am vazut ca history movies pana acum (daca luam cele doua parti una langa alta). Si ca un factor aditional, merita pana la urma de vazut macar pe post de documentar daca ai chef sa afli mai multe legate de unde provine "Remember, remember the 5th of November .." .
Rating: 3 out of 5
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu