joi, 1 august 2013

Pacific Rim (2013)




Am avut cateva zile foarte pline, in consecinta intarziind cu intrarea de weekendul trecut. Daca trec cu bine si de cea de maine (= statisticile par incurajatoare la interventiile pe amigdale in ce priveste survival rate, dar you never know :D) ma revansez sper cu o noua postare pe final de saptamana asta. Dar pana atunci - "Pacific Rim".

A fost odata Godzilla. Mult inainte de dezastrul cinematografic pus in scena de Roland Emmerich (care surprinzator pare a se descurca net superior pe action movies, dar asta cu alta ocazie). Au mai fost odata multe si variate variante de roboti care se luptau cu tot felul de forte terestre si mai mult extraterestre. (Cred ca) mult inainte de Transformers = imi vin in minte cel putin doua anime-uri difuzate dupa '89 de TVR care erau centrate pe directia asta. Ambele (Godzilla & the robots) vin dinspre tara soarelui rasare, care pare a avea un fetis pentru giganti mecanizati si o frica patologica fata de monstri care rasar din Pacific. Combinatia se numeste "Pacific Rim" si e produsa la Hollywood, dar cu multe referinte si locatii situate in zona asiatica.

Ma asteptam la un story stupizel si cum ziceau chiar multe cronici pozitive: simplist, condimentat cu una bucata explozie la 5 minute. Ceva in genul unui mix intre "Godzilla" si "Transformers" cu iz de "Battleship" (desi pe ultimul nu l-am vazut). Dar din fericire "Pacific Rim" nu e regizat nici de Roland Emmerich, nici de Michael Bay si nici de Peter Berg (desi din nou ultimul a avut si filme ok = "Hancock", deci poate ar trebui sa vad cu ce se mananca "Battleship" inainte sa ma iau dupa ratings). E regizat de Guillermo del Toro. Care dupa un superb "Hellboy" a continuat cu un jalnic "Hellboy 2" deci aveam rezerve. Well ... cred ca incep sa plictisesc cu referintele asa ca hai sa vedem ce e totusi de punctat in "Pacific Rim".

- Story-ul: simplist cum zic si criticile dar nu asa subtire cum te-ai astepta. Dintr-o falie din Pacific ies monstri gigantici = kaiju, rasa extraterestra care are in vedere o colonizare cu de-a sila a Pamantului. Contraatacul e bazat pe roboti = jaegers, condusi pe baza unei interfete neuronale de cate doi piloti. Mai multe in film. E suficient de descoperit in spatele trailerului. Si daca n-avem chiar o desfasurare de drama care sa provoace sesiuni de analiza, faptul ca nu-i chiar de descris in 2 fraze compenseaza cel putin ca pe ici pe colo povestea e destul de trasa de coada (de asteptat la genul asta de film).

- Actorii: in stil "Star Wars" (= a se citi "starring Mark Hamill"), cu exceptia lui Idris Elba si Ron Perlman in roluri secundare am putea zice, s-a apelat la un "erou necunoscut" in pozitia de salvator al planetei: Charlie Hunnam. Ca sa nu ma lungesc, overall e ok ca distributie, desi parca se mai putea lungi castingul pentru "eroina principala" = cealalta jumatate de robo-pilot.

- Regia & the technic stuff: cu exceptia unor faze de genul - mai toate luptele is noaptea pe ploaie daca e sa fie la suprafata apei (hidden spoiler here :P) care pare a suna a economie la efecte, in rest filmul arata impecabil si e si regizat impecabil. N-avem nici pe departe kitschul din Transformers vis-a-vis de designul robotilor, care estetic (cel putin pentru mine) arata mult mai bine. Iar ca regie, ce sa zic ... pentru genul asta de film, ca s-o numesc asa cum am numit-o e suficient faptul ca frecventa si durata secventelor de lupta nu incearca nici pe departe sa bata recordurile stabilite de Michael Bay :)

Verdict: un SF usor, de vara, placut de vazut si cu factor de plictiseala redus la minim comparativ cu altele in acelasi gen

Rating: 4 out of 5





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu