duminică, 23 februarie 2014

Oscar 2014 - Directing


Am reusit in sfarsit sa completez de vazut si lista de filme nominalizate pentru regie. E un an relativ slab pe zona asta, cel putin comparativ cu altii, iar cu o nominalizare destul de detasata zic eu. Dar, let's cut the chit-chat and dig in ...

"American Hustle": E de departe cel mai bun film regizat de David O. Russell, cel putin intre cele trei care au strans ceva premii (celelalte doua fiind "Silver Linings Playbook" si "The Fighter" .. si as mai putea sa pun langa si "Three Kings" din ce-am mai vazut eu in plus). Scurt si concis, ca stil, e un film mai Scorsese-like decat nominalizarea lui Scorsese de aici. Si cred ca din cauza asta e si primul care ma convinge cat de cat ca omul asta poate are ceva potential. Pentru ca pana acum n-am prea vazut motive pentru valul de aprecieri din ultima vreme.





"Gravity": E din nou nominalizarea care se detaseaza oarecum de restul, si cel mai probabil the winner aici. Desi as tinde sa zic ca mi-a placut mai mult cum a fost condus "Children of Men" de acelasi Alfonso Cuaron, trebuie sa recunosc ca regia e, dupa toata zona tehnica, ceea ce ridica filmul asta si motivul pentru care pana la urma a prins. Sau altfel zis, de ce in ciuda unui story scurt si slab, character development minim, si un scenariu care nu prea face altceva decat sa arunce cu aceeasi metafora de "no matter what, there is hope" o data la zece minute (pana ce n-o mai poti numi metafora), totusi cumva n-ajungi sa te uiti la ceas sa vezi cat mai are pana se termina ( sau altfel zis ca toata constructia mentine iluzia ca "there is hope" si pentru ceva mai mult in film ;) ).





"Nebraska": La polul opus de prima nominalizare, e cel mai slab film regizat de Alexander Payne din cele trei pe care le-am vazut pana acum (celelalte doua fiind "Sideways" si "The Descendants"). Nu ca ar fi slab neaparat ca regie, sau prost, filmul e ok overall. Dar parca se vede ca spre deosebire de restul, scenariul apartine altcuiva. Payne face insa in continuare ce stie el mai bine = locul, contextul, mediul de desfasurare - Nebraska, are un "rol" comparabil ca intensitate in productie cu restul actorilor. Si totusi Hawaii ("Descendants") sau California Wine Valley ("Sideways"), fara subiectivism ca n-am fost pe-acolo :), parca au "prestat" ceva mai bine decat aici.





"12 Years a Slave": E primul film regizat de Steve McQueen care-l vad, nu ca ar fi foarte multe in afara de shorts pana acum. Ceea ce probabil explica senzatia pe care am avut-o ca e bine, dar e loc si de mai bine (si is convins ca o sa mai vedem si mai bine). E probabil cam singura productie de anul asta care ar putea produce o surpriza aici, desi obiectiv eu zic ca nivelul e cam egal cu "American Hustle". Subiectiv insa, impresia lasata e mai buna - pare un film greoi de dus cap-coada: 12 ani dintr-o viata de sclav pana la urma nu par a avea prea multa variatie in ei. Si asa cum am mai zis-o, asta e si motivul probabil din care avem ceva lungimi, dar intr-o cantitate decenta ca sa ramai cu ochii in ecran, si totusi sa simti un pic .. cei 12 ani.





"The Wolf of Wall Street": Povestea vietii iesite din comun a unui fost broker (Jordan Belfort) e dusa pe ecran de Martin Scorsese intr-un film lung. Poate un pic prea lung ( as putea face niste comparatii ironice cu cei 12 ani de mai sus, dar ma abtin ;) ). Povestea in sine clar merita un film, si a primit un film. Mai mult despre asta lasam pe data viitoare. Insa nu-i cea mai reusita regie a lui Scorsese din pacate. E parca prea nefinisat. Daca a doua jumatate e chiar buna, prima parte e mult, mult prea extinsa, si cred ca un director's cut, care sa fie efectiv "cut" ar putea taia fara probleme macar jumatate de ora de film. Probabil asa s-ar explica cumva si ca din 8 nominalizari pe regie pana acum, asta e abia a doua (din '88 incoace - "Last Temptation of Christ") cand Thelma Schoonmaker, editor la cam toate filmele lui Scorsese, nu ia nominalizare in paralel pentru montaj ( checked fact ;) )





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu