N-am apucat sa vad mai nimic saptamana asta... De fapt nimic care sa merite un post pe blog, cel putin intr-o nota pozitiva.
In primul rand ar trebui sa mentionez ca nu prea m-am omorat vreodata dupa serialele TV. Mananca prea mult timp, iar in varianta clasica de vizionare = the TV, mai necesita si prezenta la ore fixe, dar chestia asta s-a remediat intrucatva ;) de cativa ani. In fine.. in ultima vreme am cam dat in febra SF-ului = mare parte din ce urmeaza tine de genul asta (yes, I know... cam numa' pe SF bat pasul de cateva sapt incoace :D, o sa mai variez.. :) la anu' ). N-o sa ma opresc insa la ce-am vazut in ultima vreme, pentru ca nu as avea foarte multe de zis, ori din cauza ca n-am apucat sa vad prea multe episoade dintr-o serie ca sa-mi fac o parere, ori din cauza ca mare parte din ce vad nu trece de o calitate medie. In concluzie am decis sa fac o parsare rapida prin lista de cinci seriale postata la Recommended TV Shows din care doar unul e inca in productie restul fiind ceva mai vechi. Ce as putea totusi sa zic referitor la productiile mai noi, inainte sa trec odata la subiect, e ca totusi, odata cu aparitia HDTV au mai crescut si fondurile se pare alocate pentru o serie TV = ma refer in special la realizarea tehnica. Implicit creste si asteptarea privind ratingurile de audienta. Si tot implicit ca acestea sa fie mentinute sus pentru o serie sau mai multe creste si valoarea scriptului. Un film de buget mare care e varza ca subiect e un esec (mare) one time only fara sa mai continue dupa ca pierdere in timp. Eventual e trecut pe DVD, vandut pentru TV, etc, se mai scot bani din el. O serie de buget marisor tre' sa traga cumva de subiect ca sa faca audienta mai mult de doua episoade, ca n-are unde sa treaca beyond TV (cel mult DVD eventual, da daca n-a avut audienta la TV.. ) .. altfel merge in pierdere = nu se cumpara, e anulata dupa primul sezon, etc. M-am cam lungit.. Unde vreau sa ajung ? Uneori, in special in ultima vreme, se intampla sa ai parte de scripturi mult mai bune, sustinute si de realizare tehnica mai mult decat decenta, in seriile TV. Ok, gata.. finished introduction :) finally.
Battlestar Galactica (2003 - probably 2008)
Originea pe care o are BSG e intr-o serie mai veche de prin '78 cu acelasi nume si cam acelasi subiect din cate stiu (n-am avut ocazia sa vad nimic din varianta veche). Seriile noi sunt in numar de trei pana in momentul de fata si se pare ca a patra va fi si ultima. La acestea se adauga doua filme made for TV also. Unul e in doua parti, si tine loc de episod pilot. Unul - Razor - aparut dupa a treia serie, e plasat ca actiune cred undeva paralel cu a doua, cu rol de a mai oferi cateva hints pentru ce va urma.. probabil. Din cate stiu se preconizeaza de prin 2009 o alta serie - "Caprica" - ce probabil va fi legata intrucatva de BSG dar asta e alta poveste.
Subiectul pleaca de la o tema clasica: conflictul intre cyloni - mecanisme cibernetice evoluate de sine statator, dupa ce au fost create initial de om, si rasa umana ce se lupta pentru supravietuire. Terminator, Matrix, etc, samd, seen that before. Insa spre deosebire de alte subiecte de baza suprautilizate, nu stiu cum, se pare ca aici cam pe fiecare interpretare iese ceva ok, sau chiar mai bine decat ok. Despre ce aduce original BSG in privinta dezvoltarii temei amintite ar fi mult de scris. Actiunea initiala plaseaza rasa umana ca populatie locuitoare a douasprezece planete/colonii prin care se face o paralela (destul de interesant dezvoltata pe parcursul serialului) cu zodiacul clasic. Nivelul de dezvoltare, ca sa nu spun momentul temporal, ca e indefinit - read forward, e plasat la nivel de salt hiperluminic cu nava spatiala. Chiar daca pare un pic hilara fraza anterioara, e foarte legata de tema generala a serialului, believe me :). Continuand un pic cu punctul de plecare, in partea introductiva, rasa umana e aproape exterminata, singurii supravietuitori ramasi, in prima faza, fiind un grupulet de nave de transport + Battlestar Galactica. BSG e o nava militara .. mare :) (as zice de tip crucisator da n-am nici un chef sa fac munca de documentare acuma si ma tem sa nu-ncurc borcanele). Ei, o exprimare foarte succinta a temei generale de care aminteam mai devreme consta in faptul ca aceasta "flota umana" ramasa, pleaca in cautarea celei de-a 13-a colonii = Pamantul, fugind de cyloni de la episod la episod. Subiectul detaliat e muuuuuuult mai complex decat lasa fraza anterioara sa para. Ar dura mult prea mult sa intru in detalii amanuntite aici. As putea spune doar ca in evolutia lor cylonii ajung la infatisare si comportament similar cu cel uman, si de aici pleaca multe directii in cadrul serialului. Printre acestea sunt explorate idei legate de notiunea de divinitate, perceptia sentimentelor, si altele. Per ansamblu, da, e un SF, dar poate fi privit foarte bine si ca drama ca gen ( si chiar thriller pe ici pe colo ) in special datorita celor mentionate mai sus. Are o linie ce tine de tema atat psihologica si filosofica destul de puternica fata de alte productii de gen. Personal, per ansamblu, desi parca a treia serie si Razor mi s-au parut ceva mai slabe, cred ca e cel mai bun script de serial SF care l-am intalnit, si printre cele mai bune la general vorbind.
Din punct de vedere al castingului iar nu stiu la ce sa ma refer pentru ca distributia e parca turnata pe roluri in cea mai mare masura (sau m-am obisnuit eu.. :) ). Oricum, by far, cea mai tare interpretare din punctul meu de vedere o are James Callis in rolul Dr. Baltar. Nu l-am mai vazut decat in "Helen of Troy" dar acolo nu mi-a atras atentia cine stie ce. Oricum, sincer nici in rolul amiralului Adama n-as vedea pe altcineva in afara de Edward James Olmos, dar cum am zis cred ca m-am obisnuit eu :). (... si ca preferinta strict personala :-p, about Boomer... as zice ca I'm in Love :) da' pastrez fraza pentru altcineva din alta serie ;)...)
Din punct de vedere vizual si audio, no comment. Bate multe, chiar foarte multe filme. E clar ca bugetul alocat e marisor dar e vorba si de cum e folosit. Sincer imi place tot. Nu stiu ce as putea sa descriu mai in detaliu. Chiar si partea de generic de inceput imi place, de la montajul rapid cu flashuri din scene cheie din episod pana la afisarea numarului reactulizat de la episod la episod, de human survivors ramasi, searching for the Earth...
Waiting for the fourth series :)
Charlie Jade (2005)
E constituit dintr-o singura serie de 20 de episoade daca nu gresesc. Iar, ca si in cazul anterior, e vorba de o tema ultra utilizata si anume universurile paralele. Actiunea e plasata, vorba vine, in Cape Town, in Africa de Sud si se invarte in jurul unui detectiv particular : Charlie Jade. De ce vorba vine ? Pentru ca dupa cum am spus story-ul se desfasoara in universuri paralele. Acestea sunt in numar de trei: AlphaVerse - ce reprezinta un viitor ultra tehnologizat, ultra poluat, ultra populat si dominat de corporatii; BetaVerse - the present day as we know it; GammaVerse - opusul primului = parca neatins de mana omului, dar t
otusi la un nivel actual de civilizatie din pdv a evolutiei/dezvoltarii istorice sa zicem. Toate trei se suprapun dupa cum am mai zis, ca locatie, peste Cape Town.
Subiectul pleaca de la incercarea unei corporatii din Alpha ce are cunostinta de existenta universurilor paralele, si chiar o "reprezentanta" sub forma unei companii in Beta (daca imi aduc bine aminte) sa aduca apa din Gamma (cred..) prin intermediul unei.. "porti". Actiunea esueaza din cauza unui act terorist soldat cu o explozie, fapt ce inchide posibilitatea de transport intre universuri si trimite personajul principal aflat unde nu trebuia si cand nu trebuia din Alpha in Beta. Din acest punct, actiunea evolueaza de la episod la episod, nefiind un serial axat pe o anumita tema unde fiecare episod poate fi privit singular. Asa ca ma opresc aici in ce priveste subiectul. Scenariul, in ciuda premisei destul de comune de la care pleaca, pot zice ca e destul de original. Poate, actiunea isi da drumul, ca sa folosesc o exprimare mai plastica, ceva mai greu, dar se dezvolta cat se poate de interesant. Iar, n-as putea zice ca e vorba de un SF 100% = ca si in cazul anterior, daca nu ar fi contextul (universuri paralele, in BSG desfasurarea in spatiul cosmic) uneori ai putea zice ca e vorba ca gen de drama sau serial politist. Se pot face multe interpretari asupra subiectului, de la modul de circulatie intre universuri, la cum e prezentat vizual fiecare si chiar referitor la comportamentul personajelor (in special a unuia) de la un univers la altul.
Ceea ce atrage atentia la "Charlie Jade" este modul in care e lucrat vizual. Astfel, pentru fiecare univers imaginea e filtrata in mod diferit. In Alpha - tonuri de verde si o cromatica inchisa in general, in Beta - tonuri de albastru/gri, in Gamma - culori calde. E o chestie care contribuie extrem de mult ca feeling, ca atmosfera, la desfasurarea actiunii. Ca nota, e imposibil de neobservat similaritatea, chiar si prin prisma personajului principal, intre AlphaVerse si lumea din Blade Runner. Partea de montaj e lucrata cred cel mai bine din cate seriale mi-a fost dat sa vad... sau.. poate tine in mare si de alternanta intre universuri. Din ce imi mai aduc aminte (a trecut ceva timp ...) temele sonore suna ok si is destul de originale = probabil daca le-as auzi acum as recunoaste sursa de provenienta.
Din pdv al castingului, cat se poate de clar se remarca Michael Filipowich in rolul 01 Boxer. E vorba de modelarea unui comportament diferit de la un univers la altul care e realizata cat se poate de credibil si natural. La asta se mai adauga si faptul ca multa vreme ai o impresie destul de clara ca e vorba de un personaj negativ, dupa care sunt sanse sa iti schimbi radical opinia in ciuda faptului ca multe din elementele ce au condus la concluzia initiala raman. N-as putea zice daca e vorba de scenariu mai mult sau de actor, dar fara un actor care sa intre cat se poate de bine in rolul respectiv nu stiu cat din efectul dorit s-ar fi obtinut. In rest, all ok... (and.. again ca preferinta pur si strict personala :-p ce ziceam in paranteza de la BSG mai sus .. se aplica aici referitor la Jasmine :) .. and I'm talking 'bout the character & actress not only one of them ;) ceea ce inseamna ca apreciez cum a iesit rolul pana la urma :) )
Highlander (1992-1998)
Daca in cazurile anterioare a fost vorba de teme de fond utilizate a nu stiu cata oara cu succes, in cazul de fata e intr-un mod oarecum absurd vorba de contrariu: o tema cat se poate de originala, facuta praf. Ma refer aici la tot ce inseamna "Highlander" = in special la filme, nu la serialul despre care o sa vorbesc mai pe final, care din fericire a fost incheiat cand inca nu cazuse calitativ din punctul de unde a pornit.
Universul "Highlander" cuprinde per total cinci filme, doua seriale si cred inca una sau mai multe productii animate despre care nu stiu prea multe. Totul a plecat de la un script original avandu-l ca autor pe Gregory Widen, in 1986. Ca nota, din cate stiu (sper sa nu gresesc) a fost primul si ultimul scenariu scris efectiv de Widen referitor la "Highlander" universe, in rest fiind creditat doar pentru characters. Povestea, per ansamblu = in toate filmele, se invarte in jurul a cativa nemuritori. Definitia nemuritorului by Widen = individ(a) cu putere de regenerare dupa orice rana deschisa, cazatura, boala incurabila, otravire, etc - cu exceptia taierii capului, incapabil(a) de a avea copii, si traindu-si viata infinita cu sabia in mana aparandu-si pretiosul gat de alti nemuritori calauziti de dictonul "There can be only one !". Ok :) .. am fost cred destul de concis (si un pic sarcastic) dar presupun ca la de cate ori si pe cate posturi TV a rulat atat serialul cat si filmele o prezentare mai detaliata a temei de fond ar fi de prisos. O sa ma refer in cele ce urmeaza asupra a celor cinci filme cat se poate de scurt si o sa inchei cu cele doua seriale, din care doar unul merita de fapt atentia.
- "Highlander" (1986) - the original movie - ramane singurul, pana azi film care merita efectiv vazut din toate cinci. Restul - si nu toate din ele - doar daca esti fan inrait pentru story (care e slab oricum). N-o sa zic prea multe despre filme, dar pentru primul pentru ca efectiv reprezinta inceputul pentru tot ce inseamna "Highlander" in materie de cinematografie si pentru ca a pornit cu dreptul ar fi ok de dat cateva informatii. Avandu-l in rol principal pe Cristopher Lambert in postura lui Connor MacLeod, nemuritor din zonele inalte ale Scotiei, filmul se invarte in jurul destinului acestuia din evul mediu pana in zilele noastre. Distributia e completata de Sean Connery si de Clancy Brown, in rolul negativ Kurgan, care in ce ma priveste, pana azi, ramane cred cel mai bun rol negativ de nemuritor facut. Pentru 1986 filmul e mai mult decat ok, chiar si ca efecte vizuale. Cu putina ingaduinta ar putea fi pus chiar langa productii SF ce tineau capul de afis al vremurilor respective cum ar fi primul Terminator.
- "Highlander II: The Quickening" (1991) - cred ca e cel mai prost film din toate. Nici n-o sa ma obosesc sa zic mai mult decat ca il plaseaza pe Connor MacLeod undeva in viitor in postura de aparator al Pamantului in fata gaurilor din patura de ozon... sau ceva de genul asta.. nu ma mai chinui sa caut acuma subiectul exact. E un film slab, foarte slab.
- "Highlander III: The Sorcerer" (1994) - un pic mai bun decat predecesorul, nu trece de mediocru. Subiectul e cat de cat bun, Connor MacLeod vs Kane - immortal sorcerer trezit la viata dupa ce a fost inghetat cateva sute de ani, dar foarte slab dezvoltat, iar filmul in sine ca realizare tehnica poate fi considerat de serie B fara dubii, desi tind sa cred ca la bugetul alocat din ce se vede se putea mai bine.
- "Highlander IV: Endgame" (2000) - dupa dezastrele precedente, sau comparativ cu ele, ramane cel mai bun film de la primul. Se vede clar o reducere de buget (fara o legatura efectiva: a fost turnat in Romania, si chiar a iesit decent) ... dar na'... daca franciza merge prost mai bagi bani in ea ? ... Aduce impreuna pentru prima data pe Connor MacLeod, protagonistul principal din filme de pana acum, si pe Duncan MacLeod var
de-al sau (nemuritor evident, gena sanatoasa la familia asta :) ..) eroul principal din seriile TV. Subiectul nu e cine stie ce, evident e un nemuritor rau pe-acolo pe care cei doi se chinuie sa-l lase fara cap. Per ansamblu insa e mai bun decat in al doilea film (si in ultimul), iar ca realizare tehnica dupa cum am zis, e decent. Pentru fani cel putin is recommended. Dupa cum o zice si titlul ar fi trebuit sa fie punctul final mai ales ca-i aducea pe cei doi MacLeod in acelasi film, dar...
- "Highlander V: The Source" (2007) - ..... must get some more money from the franchise, any way possible, cred ca e singura motivatie pentru filmul asta. Doar Duncan MacLeod aici. Connor is gone. Story-ul are oarecare potential, dar... no comment, e un pic peste al doilea ca poti urmari cat de cat un fir narativ (acolo te durea capul) = cautarea sursei nemuririi..... si atat.
- "Highlander: The Series" (1992-1998)
E vorba de sase serii ce urmaresc the long life of Duncan MacLeod from the clan MacLeod :), var al lui Connor MacLeod din filmele de lung metraj cum am zis-o mai sus. E probabil cea mai cunoscuta parte a universului "Highlander" de catre public, si se ridica mult peste toate filmele cu exceptia primului. Seriile creeaza si alte caractere ce raman conturate destul de bine ca imagine in the whole story ca sa zic asa, o parte fiind prezente si in restul productiilor: Joe Dawson, Methos, Richie Ryan, Amanda, etc. Episoadele nu au o legatura efectiva intre ele in general, in cea mai mare parte avand ca tema comuna lupta continua a lui MacLeod de a-si pastra (la propriu) capul pe umeri. Variatiile insa pe tema asta :) sunt din cele mai diverse, iar un punct ce merita amintit, sunt flashbackurile dese in viata de cateva sute de ani a lui MacLeod, ce poarta privitorul intr-un cadru specific atat epocii cat si locatiilor diverse de pe glob. Seriile (cel putin o parte) au si o latura romantica destul de puternica pe care n-o s-o mai dezvolt aici. Ca sa inchei, la toate astea se mai adauga si fondul sonor consacrat - "Princes of the Universe" de Queen care cand il aud involuntar ma gandesc la "Highlander", desi nu apare decat pe generice (nu stiu daca nu a fost prezenta piesa si in primul film... a fost in mod sigur in ultimul, sub forma unui remix mizerabil).
- "Highlander: The Raven" (1998-1999) - un sezon menit sa lungeasca un pic seriile originale ce e focalizat asupra nemuritoarei Amanda, hot profesionist. Poate la scara mai mica, dar esecul de aici e similar totusi continuarilor primului film de lung metraj. Recomandabil doar pentru fani (cel mult...).
American Gothic (1995-1996)
E probabil cel mai Stephen King like film, not written by Stephen King, care am avut ocazia sa-l vad. Asta se intampla looooong ago, cred ca prin '96-'97. Am avut ocazia sa revad cateva episoade mai recent si cam pe astea o sa ma bazez in ce-o sa scriu.
Actiunea e plasata in Trinity, un orasel de prin sudul statelor Statelor Unite (dupa accent), in care above all se afla seriful local. Above all = pare a controla absolut orice (sau cel putin incearca..), unde prin a controla se intelege mijloace cat se poate de neortodoxe. Ca sa exprim mai concis ideea, pare un fel de trimis al diavolului pe Pamant (la propriu.. prin modul de desfasurare a actiunii din serial) care sa incheie contracte de vanzare a sufletelor din jurul lui pe sistemul: I helped you once, you owe me a favor when I need it. Genul serialului e pe undeva intre drama si horror de atmosfera. N-o sa insist asupra actiunii pentru ca 1. chiar nu mai stiu exact cum evolueaza pana la final si 2. chiar si descriind de la punctul de start al serialului as taia din farmec - episoadele se leaga cat de cat, in general, din ce-mi amintesc, iar baza pe care-s construite e prezenta in primele doua, trei.
Serialul e produs de (cred ca fosta) compania de productie a lui Sam Raimi : Renaissance Pictures (Hercules, Xena, others) si pe ici pe colo, ca montaj in special, se simt similitudini la partea tehnica. Soundul e superb, e intr-un ton perfect cu atmosfera din film. Iar nu mai stiu exact dar parca fiecare episod, sau cel putin o parte din ele, se incheie cu o piesa diferita, pe partea de credits.
Din pdv al distributiei, din American Gothic, de cand l-am vazut si pana azi, mi-au ramas doua imagini clare: una - seriful Lucas Buck interpretat de Gary Cole (care din ce stiu nu stiu daca a mai facut vreun rol principal in afara de asta si "Midnight Caller"... s-ar putea sa gresesc) si Caleb Temple interpretat de Lucas Black (a se observa similaritatile de nume) care pana in ziua de azi a avut cel mai bun rol facut de un actor copil pe care l-am vazut.
In rest, .. nu prea stiu ce sa mai zic pentru ca a trecut ceva vreme de cand l-am vazut, dar daca iti place Stephen King (desi n-are nici o legatura directa :) ) this is a must see.
Lexx (1997-2002)
Lexx, coproductie canadiano-germana, e cel mai.. "altfel".. serial care am avut ocazia sa-l vad (o parte din el prin 98-99, o parte relativ recent). Ce inteleg prin "altfel" ? Hmmm.. trebuie vazut, nu prea stiu cum sa explic. Tin minte ca era un comentariu pe un forum undeva care suna ceva cam de genul: "The writers were on crack ?" :) . Spre deosebire de cele depre care am mai scris asta e chiar SF in toata regula. Evident, orice SF are elemente de drama, thriller, in cazul de fata uneori comedie, dar aici chiar nu se poate elimina contextul SF = privi actiunea fara el, sau ca si cum ar fi ceva la ordinea zilei ca in cazul BSG sau Charlie Jade.
Lexx e o nava spatiala, organism biologic vorbitor :), considerat cea mai puternica arma din cele doua universuri = it can blow up planets. Universul in care e plasata actiunea consta de fapt in doua: The Light Universe si The Dark Universe. Se pleaca la inceput de la o situatie galactica din The Light Universe care sta cam in felul urmator: The Cluster e planeta centrala si locul de resedinta al conducatorului universului: The Shadow. The Shadow e un fel de Darth Vader, lider al unui regim tiranic ce isi transmite esenta/sufletul de la generatie la generatie pastrand amintirile predecesorului. Esenta/sufletul e ceva ce tine de cucerirea rasei umane de catre o civilizatie extraterestra numita The Insect. De aici si gramada organismelor biologice de tot felul ce impanzesc galaxia. Almost everything is technically alive : de la arme la nave spatiale.
Actiunea se invarte in jurul echipajului de patru membri al lui Lexx, care se afla mai mult sau mai putin in cautare de o planeta potrivita pentru a-si duce restul zilelor, dupa ce au reusit distrugerea Umbrei. Echipajul e format din:
Stanley T
weedle - capitanul Lexx-ului & fost security guard class 4, singurul caracter efectiv uman - rasial vorbind, din echipaj, caracterizat in general de o gramada de defecte plecand de la lasitatea ce contrasteaza puternic cu situatiile in care ajunge pana la mandria exagerata si altele ;
Zev sau Xev - the love slave from B3K, e o fosta sotie condamnata pentru nesupunere la o transformare intr-o sclava sexuala, proces esuat partial = ajunge part human love slave unde "slave" se cam pierde, part cluster lizard (= are insusiri de fiara extraterestra, desi ca aspect ramane cel uman) ;
Kai - the dead assasin, last of the Brunnen G - ultimul reprezentant al populatiei de pe o planeta menita sa dea individul ce va izbavi universul prin distrugerea Umbrei, e un zombie in toata regula, functionand pe baza de protosange ce se gaseste in stoc limitat, cauza din care e reanimat periodic in caz de pericol (= mai tot timpul), si care ajunge sa aiba parte din cunostintele si amintirile Umbrei, se ghideaza dupa un rationament logic in general neavand sentimente (e mort), si .. gata ca nu mai termin :) ;
790 - un cap de robot de pe planeta centrala, nimerit accidental in timpul procesului de transformare al lui Xev, de unde rezulta dragostea/obsesia care o are fata de ea, si care in urma altui accident pe la mijlocul serialului isi schimba targetul inspre Kai, dispretuind pana la absurd restul echipajului.
Cam asta ar fi o descriere sumara... sper ca n-am dat dureri de cap nimanui :) Oricum, mare parte din farmecul serialului sta in convietuirea intre adunatura asta ciudata de caractere si modul in care sunt conturate. Sper sa nu fi gresit, sau sa gresesc in continuare, prea multe detalii, pentru ca nu mai am chiar fresh in memory aspectele despre care scriu referitor la Lexx.
Am mentionat mai sus punctul de plecare al actiunii. Lexx este format din patru sezoane din care primul sezon e de fapt compus la randul sau din patru filme in doua parti fiecare, iar urmatoarele trei sunt formate din episoade standarde de circa 45 minute. O sa fac o descriere in ce urmeaza sumara a actiunii din fiecare sezon fiindca sunt destul de diferite. Personal nu m-am prea omorat cine stie ce dupa al doilea sezon de exemplu dar al treilea si al patrulea mi-au placut.
Primul sezon: Dupa cum am zis este format din patru filme, din care atat ca importanta cat si calitativ vorbind ies in evidenta primul si ultimul ce prezinta cadrul de desfasurare a actiunii, respectiv distrugerea Umbrei de catre Kai = implinirea profetiei.
Sezonul al doilea: E o cautare a unui loc habitabil in The Light Universe o locatie ideala utopica fiind reprezentata de o planeta plina de femei din perspectiva lui Stan si intrucatva una populata de barbati din cea a lui Xev. Implicit aceasta cautare duce la confruntarea cu tot felul de situatii, una mai ciudata ca alta. Se mai insista destul de des si pe "cadrilaterul amoros" cu implicatii relativ hilare = Stan wants Xev, 790 wants Xev, 790 hates Stan, Xev wants Kai, Kai is dead. Episoadele variaza de la bune la foarte slabe. Finalitatea sezonului consta in conflictul cu Mantrid, fost mare vizir al Umbrei ce urmareste distrugerea acestui univers.
Sezonul al treilea: Plaseaza desfasurarea actiunii in jurul si pe surafata a doua planete: Fire & Water din The Dark Universe: The Universe of Chaos & Disorder, o alegorie interesanta a conceptelor de Iad si respectiv Rai. Totodata e introdus un personaj nou prezent si in urmatorul sezon : Prince, conducatorul planetei Foc, care ulterior se va dovedi a fi de fapt Doamna cu Coasa, Hades sau mai degraba Caron in functie de cum privesti lucrurile. In mare, ideea sezonului se invarte in dorinta lui Prince ca Lexx sa distruga planeta Apa, si a celor de pe Apa sa distruga planeta Foc cel putin pe la inceput, desi parca mai puternica e prima directie mentionata (intr-un anume sens are si o logica). Daca va distruge Lexx ceva pana la urma n-o sa dezvalui aici :). Dupa cum am zis alegoria e una cat se poate de interesanta, si e legata si de sezonul al patrulea, nu doar din perspectiva Heaven & Hell cat si din modul cum e privita notiunea de .. Afterlife.
Sezonul al patrulea: Se invarte, chiar la propriu uneori, in jurul The Little Blue Planet = Earth, plasat evident :) in mijlocul The Dark Universe. Sezonul e de fapt o satira excelent realizata fata de situatia de pe Pamant: de la categorisirea planetei la clasa 13 (parca..) = planeta cu coeficient redus de inteligenta ce se va autodistruge prin determinarea a nu mai stiu ce numar imens, complet inutil, ce reprezinta masa atomica a nu mai stiu ce particula, ce va cauza in momentul aflarii implozia planetei, pana la aspecte ce tin de situatia politica de pe glob, sau chestiuni administrative inside US - Prince is now the Chief of The Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms care e una din cele mai malefice organizatii de pe cuprinsul Pamantului. Episoadele merg de la invazia unei specii de morcovi extraterestri care ameninta si ea Pamantul cu distrugerea sau alte calamitati cum ar fi tentativa unei plante sub forma de top model gigant sa manance Japonia pana la satirizarea ( fain facuta :) ) a legendelor cu vampiri din Transilvania. Sunt multe episoade care lasa loc de interpretari si mai sunt si episoade care se distanteaza cel putin partial de tonul de satira, parca anticipand finalul, si imi vine acum in minte cel legat partida de sah dintre Kai si Prince. Sezonul se incheie probabil cu cel mai bun episod de final pentru un serial care l-am vazut pana acum. E imposibil de descris in afara contextului. Tot ce pot spune e ca e de un contrast extrem de puternic in anumite puncte cu absolut tot sezonul. Totul devine, in partea aproape de tot de final, brusc, extrem de serios, atmosfera e virata drastic de la satira la drama, anumite caractere se schimba radical .. si.. rezultatul e remarcabil. Daca ar fi sa merg un pic mai departe as spune ca pe ansamblu tot sezonul impreuna cu finalul exprima o filosofie de viata, dar n-am sa detaliez acum pentru ca e o interpretare personala.. poate candva, intr-un script propriu :).
Tehnic vorbind se vede evolutia in timp din pdv CGI = 2002 fata de '97. Cu toate astea ca efecte sta foarte bine, cel putin in primul film, pentru data producerii. Sunt filme facute azi care arata mai prost la partea de CGI. Dupa tema sonora, de fapt mai multe... umblu de ceva vreme si n-o gasesc, cred ca o sa fac un recording de pe YouTube. In rest, ce-as mai putea zice, in general sta bine spre foarte bine dar nu vad sa exceleze nici ca imagine si nici montaj.
Distributia de baza ... no comment :) Poate am avut cateva rezerve in seria a doua o data cu schimbarea interpretei lui Xev, dar mi-a trecut din seria a treia. In rest ce ar fi de remarcat e reutilizarea unor actori in roluri secundare diferite pe parcursul serialului, chestie care da un rezultat cat se poate de ok, avand in vedere caracterul rolurilor respective. Se poate merge iar cu o paralela la sezonul al treilea cu problematica legata de beyond life, dar nu ma mai intorc acuma :).
O mentiune, pe YouTube, Joost si in alte parti se gasesc foarte multe montaje, trailere, si chiar o gramada de episoade in intregime din Lexx, asta vis-a-vis de faptul ca din cate stiu is greu de gasit in alt format, si ma refer chiar si la dvd shopping aici, cu toate ca bat in principal spre alta directie. Mai nou, mai e dat si la TV oricum. Referitor la YouTube, la un moment dat am intalnit si cateva tentative de independent movie pe post de sezonul 5. In fine, ca exemplificare :
- un trailer oficial pentru primul film: http://www.youtube.com/watch?v=G0mt7UDpHo0 ;
- un trailer neoficial (crek e cel mai semnificativ) pentru tot serialul : http://www.youtube.com/watch?v=AlZiRC200as ;
- un trailer mai mult decat neoficial :) : http://www.youtube.com/watch?v=kehFJ7tGjOk ;
Cam asta ar fi despre Lexx.. Ca o ultima idee, cum am zis in start, e mai altfel = unele episoade sunt poate ceva mai greu de inghitit, desi.. nush :). Anyway, the general idea for the series as a whole, is to keep an open mind when u watch it ;).
.. Yo Way Yo ! :) ..
Cu asta inchei cu serialele pe moment; oricum n-o sa prea am multe posturi TV Shows related.
In speranta ca am scris destul de mult pentru vreo doua, trei saptamani macar, cu scuzele de rigoare pentru erori (scriu de vreo patru ceasuri si n-am trecut decat foarte fugitiv prin text sa fac o corectura sintactica, alta de gen nu mai apuc), imi iau liber de la blogging pana in ianuarie (lots of stuff to do ...). Sperand ca am reusit sa fac macar cateva recomandari cat de cat interesante (am un "cel mai ceva" pe fiecare serial ;) ), urez oricui o avut rabdare sa ajunga pana aici :) Un Craciun Fericit si La Multi Ani !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu