miercuri, 9 ianuarie 2008

The Man from Earth (2007)




E un "indie movie" sau poate mai frumos exprimat "independent film" = (very) low budget, obscure studio, si restul tacamului. E de rau ? In cazul de fata nu. In mare parte probabil si din cauza ca scenariul se pliaza extrem de bine si pe o piesa de teatru: personaje putine - mult dialog, doar vreo doua scene de desfasurare = inside the house, outside the house si cam atat.

Ok, si ce-i de bine atunci ? Pai... probabil ce se remarca si intr-o piesa de teatru = piesa adica scenariul, interpretarea cat de cat, regia, hai sa zicem soundul.. :) Ma rog, in special scriptul e cel care atrage atentia, mai exact originalitatea (relativa.. ) a ideii. Din start ar trebui sa mentionez ca poate fi un film greu de digerat pentru cineva care are conceptii extrem de bine batute in cuie relativ la crestinism si chiar la notiunea de religie in general si nu are o minte destul de deschisa. Daca Da Vinci Code poate fi considerat deranjant de unii, (ceea ce mi se pare o tampenie ca si in cazul de fata) The Man from Earth probabil va produce aceeasi senzatie la puterea xspe. In fine, in ce ma priveste, indiferent de ce-as vedea, la capitolul "beliefs" nu vad de ce s-ar schimba ceva (radical cel putin). Un film trebuie luat ca pe o poveste cum am mai zis-o in mottoul blogului, trebuie apreciata ideea, cat de originala si cat de bine lucrata e, chiar daca e in contradictie cu orice convingere proprie. Alta apreciere ar fi cat se poate de subiectiva. Iar daca mesajul transmis nu e unul negativ de nici o culoare, chiar nu vad vreo problema. Is destul de convins ca daca un musulman, papuas, extraterestru sau altcineva apartinand de alt cult ar vedea filmul de fata, n-ar exista vreo reactie de adversitate majora (am ceva indoieli in ce priveste extraterestrul ...). Pana la urma toate cultele (ma rog, aproape...) au niste percepte comune, care nu-s contrazise de film sub nici o forma.. dar ma departez de la subiect si nu-i cazul acum.

In fine, sper c-am trezit o unda de interes macar, cu randurile de mai sus. Daca as spune ceva in plus despre subiect as divulga mai mult decat e cazul mai ales ca tot filmul sta in subiect. Interpretarea e ok. E un film independent. N-are distributie de milioane evident, dar prin cei cativa actori prezenti se pot recunoaste cateva figuri cunoscute de prin diverse roluri secundare (John Billingsley, Tony Todd, Richard Riehle), pentru cine are ceva filme vazute la activ in special. Regia e ok. Soundul e ok. In rest nu prea mai e de comentat pentru ca nu prea se aplica.

60-70% sta in story si in idee, 20-30% in interpretare si ce mai ramane in regie si un pic de sound probabil. Ideea e repet: keep an open mind when u see this, and remember it's a story, else... has no point.

Rating: Good

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu