duminică, 2 decembrie 2007

Beowulf (2007)




Per total cred ca am vazut patru filme (including this) care pleaca de la legenda scandinava, doua adaptari directe (prin prisma titlului cel putin) si doua cu aceeasi origine evidenta. Unul din ultimele din pacate imi scapa acum ca titlu, si zic din pacate fiindca a fost o varianta destul de interesanta si cea mai diferita de subiectul clasic. Mai stiu pe langa astea cel putin doua, deci story-ul a fost utilizat mult si bine. In conditiile astea te astepti inevitabil sa vezi ceva diferit de restul cand dai peste inca o adaptare. Ce e nou in varianta asta ? (pe langa animatie si Angelina Jolie...)

Well... Nu mai tin minte cum suna varianta originala a legendei (the written one...) dar din pdv al scriptului, fata de restul variantelor vazute, filmul poate primi un plus pentru plasarea actiunii in cele doua parti temporal distante. Nu vreau sa stric ceea ce mi se pare sincer cea mai buna parte din scenariu, dezvoltand ideea. In rest chiar nu prea stiu cum sa iau scriptul, fantasy, satira, comedie ? ... E un pic ciudat pentru ca variaza uneori de la clisee de genul quest 4 glory, etc la situatii de o hilaritate un pic cam exagerata, si cam dese parca pentru o adaptare de gen. Imaginati-va Inelul Nibelungilor sau chiar Tristan si Isolda satirizat. Ar avea cam acelasi efect. N-am neaparat ceva impotriva, dar pur si simplu mi se pare cam... weird. In concluzie, presupun ca depinde de gust o apreciere calitativa a scenariului. Pe mine personal Neil Gaiman ("Stardust", "Mirror Mask") m-a dezamagit tura asta.

Filmul se remarca evident pe partea vizuala. Animatia din ce stiu e facuta pentru IMAX 3D so ... daca arata atat de bine in conditii obisnuite de cinema, pp ca intr-adevar in 3D e absolut superba. Cui ii plac filmuletele in-game made on PC (imi vine aici in minte partea de cinematics de la Blizzard din Warcraft III in special) cred ca va aprecia fara discutii si Beowulf. Coloana sonora e faina (Alan Silvestri - "The Bodyguard", "Forrest Gump", "Van Helsing", etc), distributia e plina de nume sonore, ... in fine, in afara de script filmul nu lasa prea mult de dorit, poate nici acolo pentru unii.

Personal apreciez mai mult un scenariu bun la un film decat orice altceva. (S-ar putea sa mai fi scris chestia asta...) In cazul de fata, fara sa revin la paragraful anterior = sa dezvolt, imi e imposibil sa nu fac o comparatie cu "The 13th Warrior". Chiar daca acolo filmul are la baza o carte de Michael Crichton (care din cate am auzit din unele parti ar fi mai slaba ca filmul), sursa evidenta de inspiratie e tot Beowulf, insasi prin numele personajului principal (Buliwyf). N-o sa ma apuc sa fac o comparatie punct la punct pentru ca n-ar avea sens, aici e animatie - acolo nu (totusi tre' sa amintesc ca din pdv sound la general "The 13th Warrior" e unul din filmele care mi-a placut cel mai mult din ce-am vazut de-a lungul timpului) . Scenariul insa mi s-a parut mult mai bun ca aici, chiar daca iar o comparatie poate e un pic deplasata avand in vedere ca acolo pana la urma partea de fantasy e mai mult sau mai putin eliminata pana la final. In ce ma priveste, cred ca "The 13th Warrior" e cea mai buna adaptare dupa legenda, din pdv film, nu ca fidelitate fata de sursa. In plus, exista si acolo destule momente hilare dar parca nu taie din aura de legenda cum taie satirizarea de aici. Pesemne si din cauza ca acolo subiectul e privit dintr-un punct de vedere mult mai ... real ca sa zic asa desi tot de la ideea de monstru de poveste se pleaca initial.

Evident, daca ar fi sa fac o comparatie cu filmul de duzina facut in '99 in Romania, cu acelasi nume si avandu-l pe Cristopher Lambert in rolul principal, varianta 2007 e way above it... dar raman poate subiectiv din cauza "The 13th Warrior".

Rating: Good - for visual impression, Average - for the rest

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu