sâmbătă, 8 noiembrie 2008

Quantum of Solace (2008)




... sau mai bine zis James Bond episodul 22. Ce-as putea sa zic... Evident as putea sa incep cu o comparatie cu Bond 21, dar apare problema care o am cu toate filmele din seria asta. Mai exact, nu-mi aduc foarte clar aminte nici subiectul si cu atat mai mult alte aspecte. Asta in ciuda faptului ca in general ca film de actiune sunt plasate undeva peste medie. Totusi nu m-a lasat memoria in asa hal incat sa nu pot spune ca Bond 21 - "Casino Royale" - mi-a lasat la vremea respectiva o impresie ceva mai buna parca.

Din punct de vedere al subiectului apare si aici cam aceeasi stereotipie ca in majoritatea filmelor din serie = Bond vs. evil enigmatic villain from a more evil and more enigmatic secret organization ce pune la cale un si mai enigmatic evil master plan ce tine in general de world domination. Probabil asta e si cauza din care nu prea tin minte subiectul - se cam amesteca intre ele. Diferenta e facuta de caracterul negativ, si tre' sa mentionez un "+" mare aici in ce priveste castingul la "Quantum of Solace" pentru alegerea lui Mathieu Amalric, care sincer cam "fura" scenele unde apare impreuna cu Bond. Alt "+" ar fi si pentru Olga Kurylenko dar din motive destul de subiective de data asta :-p. Si daca tot am ajuns la partea de casting o sa ma opresc si eu rapid (de altfel pp ca subiectul e relativ cunoscut) asupra istoriei lui James Bond din punctul asta de vedere.

Cel mai bun Bond, ca opinie personala a fost Timothy Dalton. A jucat doar in doua filme - "The Living Daylights" si "License to Kill". Poate or fi si filmele de vina, pentru ca desi iar nu-mi aduc aminte decat destul de vag, parca scenariul nu era chiar asa SF-istic ca in altele. In rest, nu stiu... , mi s-a parut cel mai deep, dark si in acelasi timp credibil Bond, in sensul ca un super secret agent al MI6 probabil nu iese chiar in evidenta ca prezenta si nu are nici superputeri a la Spiderman. Daniel Craig - Bond la momentul curent - mi se pare o alegere care se apropie oarecum de criteriile astea (mai putin in partea de superpowers, dar asta tine mai mult de scenariu). In rest nu prea pot sa fac o diferentiere valorica intre Sean Connery, Roger Moore si Pierce Brosnan, desi caracterul a fost destul de diferit in interpretarea fiecaruia cu diverse plusuri si minusuri. Undeva la coada e George Lazenby cu de altfel un singur Bond movie pe care nu mi-l aduc aminte foarte bine, probabil si din cauza ca nu m-a impresionat deloc.

Revenind la film, n-am considerat niciodata filmele din seria Bond ca spy movies, desi unele se apropie destul de mult ca feeling - inclusiv ultimele. Ceea ce tinde la SF insa = toate gadgeturile, teoriile conspirationiste la nivel planetar, etc taie din credibilitatea care personal o asociez cu un film din categoria mentionata. Am mai scris si in cadrul unei intrari despre "Bourne Ultimatum" relativ la spy movie ca gen. Daca-mi aduc aminte bine am mentionat acolo cativa autori de beletristica ce au stat la baza unora din titlurile ce chiar intra in categoria asta. Ian Fleming - desi n-am citit nimic de el, si respectiv James Bond (unde nu toate filmele au avut efectiv la baza o carte), e ceva mai ... fantezist sa zicem => vad fimele mai mult spre actiune decat spy thriller. E ceva intre Bourne sau chiar Jack Ryan series dupa Tom Clancy ("Hunt for Red October", "Clear and Present Danger", etc) si Triple X care e pure action.

Daca tot am zis de Bourne, tre' sa amintesc ca mi-a sarit in ochi de la prima scena similaritatea cu "Bourne Supremacy" - al doilea film din seria respectiva - in ceea ce tine de montaj/imagine pe secventele de actiune. N-as baga chiar mana in foc si n-am timp sa verific acu' asa ceva dar tare am impresia ca prin echipa tehnica sunt nume similare ... din pacate. E ... nu stiu... ametitor... acelasi efect stupid care il are kinetic camera + planuri apropiate/detaliu + cadre scurte ca durata. Se foloseste din ce in ce mai des in multe filme de actiune. Crek am mai zis-o de cateva ori prin alte postari... La ultimul Bourne s-a remediat in parte (cred ca s-a mai renuntat la close-ups si s-a pastrat un plan mai general) si in plus nush cum... dar chiar a prins in context, rezultatul fiind chiar ok. Aici, in "Quantum of Solace"... e obositor.

Per ansamblu e un film destul de bun ca action movie. Nu plictiseste, ceea ce probabil e cel mai important, avand in vedere tona de stereotipuri folosite. Eu insa tot sper sa prind un Bond care efectiv sa ma impresioneze atat incat sa tin minte subiectul si dupa un an de zile :) Poate, next one...

Rating: 4 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu