duminică, 23 noiembrie 2008

The Bank Job (2008)




Better than expected... Asta e primul lucru care l-as putea spune. E un film bazat pe o poveste reala, mai exact un jaf al unei banci din Londra din 1971, si mai exact al unor casete de valori ce se pare ca ar fi continut si diverse documente (mai mult sau mai putin compromitatoare) pe langa bani. Avand in vedere ca respectiva istorie a ramas inconjurata de mister pana in ziua curenta, filmul isi permite evident s-o romanteze cat se poate, legand-o si de alte povesti incalcite ale vremii...

Filmul in prima faza da impresia unui "Snatch" sau "Lock, Stock and Two Smokin' Barrels" mai light, mai ales ca il are in rol principal pe Jason Statham ( despre care imi retin afirmatia de la "Death Race" cum ca ar face cam acelasi rol in toate filmele in care apare, chiar daca aici nu mai e unul de driver ). Spre deosebire de "Snatch" insa, chiar daca filmul avanseaza in start intr-un mod ce tine parca de o comedie cu gangsteri ce pare efectiv fictiune, de la un punct incolo partea "neserioasa" paleste insa in fata unor situatii destul de dure in special din perspectiva faptului ca au avut (posibil...) si un corespondent real. Just check Wikipedia after you see the movie... ai sanse sa ramai surprins de veridicitatea catorva scene (interceptia intamplatoare a radio-amatorului...) care n-ai fi crezut sa fie posibile in afara scenariului de film. Bineinteles, cum scriam mai sus, sunt si o gramada de inflorituri care leaga subiectul principal al filmului de alte situatii cu baza reala. Toate speculatiile astea nu fac decat insa, culmea, sa dea parca ceva mai multa credibilitate unui film caruia nu i-ai da nici o tangenta cu realitatea la o simpla vizionare fara a sti nimic despre subiect. Din punctul asta de vedere, merita apreciat ca filmul ramane film si nu se transforma intr-o productie documentaristica.

Cum am zis mai sus filmul atinge si cateva puncte ceva mai dure... care in mod normal s-ar pierde in context... daca, contextul n-ar avea o baza reala. Insa.. nu se simt, tocmai din cauza contextului a la "Snatch", context care e sustinut foarte bine de tot cadrul desfasurarii filmului dar si de distributie. Jason Statham o fi jucand acelasi rol de bad tough guy turned good in mai toate filmele, dar modul in care il joaca, efectiv detensioneaza atmosfera. Pe partea de realizare filmica, tehnic vorbind, nu prea ar fi nimic de remarcat in mod deosebit... nu avem stiluri de filmare iesite din comun, efecte, urmariri spectaculoase, etc ... ceea ce nu face decat sa tina filmul mai aproape de realitate, aspect cat se poate de ok in cazul de fata.

Tocmai aceasta apropiere de realitate, fara a pierde insa din fantezia unui film (chestie extrem de rara), in relatie cu implicarea Serviciilor Secrete britanice in toata povestea, precum si referirea din final la anumite dosare (reale) asupra unor cazuri din perioada respectiva ramase inchise pana azi din motive de securitate, ma face sa spun destul de convins ca "The Bank Job" trage spre un spy movie (ca gen amintit acum doua saptamani) mai mult decat o face "James Bond - Quantum of Solace"

Rating:

4 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu