duminică, 30 noiembrie 2008

Madagascar (2005) vs. Madagascar 2 (2008)




Ma gandeam sa iau ca subiect "Idiocracy" vis-a-vis de evenimentele electorale de saptamana asta. Pana la urma am hotarat ca ar fi pierdere de timp, mai ales ca filmul in cauza e departe de a fi stralucitor, si am decis sa recurg la o premiera pentru blogul curent = desene animate. Asta mai ales ca tocmai am vazut "Madagascar 2" si, desi aparut in 2005, n-am apucat decat abia foarte recent sa vad si prima parte, iar in concluzie as putea zice cate ceva despre evolutia (sau involutia...) de la una la alta.

Desi mare lucru nu mai tin minte, cel mai sus in topul animatiilor care le-am vazut ever ramane "Emperor's New Groove". Asta din simplul motiv ca la respectiva vizionare (very long ago...) am ras pe rupte... ca niciodata. Pesemne daca l-as revedea la momentul curent as avea o alta impresie, usor diferita, fiindca devin din ce in ce mai neimpresionabil pe timp ce trece de bancurile/gagurile/funny stuff din orice gen de film. De asta probabil nici nu l-am mai revazut, ca sa-i conserv pozitia de top of the list (sau o fi din cauza ca n-am timp...) Intamplator, anul asta am avut ocazia sa vad insa doua animatii care cred ca sunt destul de aproape (ma refer la gradul de funny deci, nu la impresie artistica per ansamblu). Prima, cronologic vorbind ar fi "Kung Fu Panda" - despre care o sa scriu poate cu alta ocazie. A doua, vazuta cum ziceam mai sus, abia acu' o saptamana-doua e primul "Madagascar".

Exista o polemica/teorie/rivalitate toate la un loc in ce priveste "relatia" Dreamworks Animation - Disney/Pixar referitor la animatiile care apar de-a lungul timpului. Ca sa "clarific": "The Road to El Dorado"/"Emperor's New Groove", "Antz"/"A Bug's Tale", "A Shark Tale"/"Finding Nemo" , "Flushed Away"/"Ratatouille". In caz ca nu-i evident, e vorba de teme sau cel putin elemente similare in productii lansate de cele doua studiouri la intervale relativ apropiate. Pe directia asta s-ar incadra si "Madagascar" (primul)/"The Wild" (2005/2006).

"The Wild" l-am vazut acum vreo 2 ani, imediat dupa lansare. Nu m-a impresionat cine stie ce. E povestea unui pui de leu care ajunge de la un zoo din New York in Africa, urmat de leul tata, un sarpe, un koala si o girafa. N-are sens sa dezvolt mai mult, mai ales ca mare lucru nu mai tin minte.. Oricum, ideea e ca productia, in spiritul Disney e una sa-i zicem destul de cumintica/moralista avand evident ca target principal varste pana in 13-14 ani. "Madagascar" pe de alta parte, desi ca idee de plecare nu bate departe = un leu, o zebra, o girafa si un hipopotam ajung tot de la un zoo din New York langa Africa = in Madagascar, e cu totul altfel ca ... feeling sa-i zicem. Desi partea moralista, e prezenta ca in orice productie de gen (si no problem cu asta, ar trebui sa fie acolo for kids macar daca nu pt restul) e sustinuta de o gramada de trimiteri si parodieri la o serie de filme cum ar fi "American Beauty" sau "Chariots of Fire" de exemplu. Astea in mod sigur nu-s adresate range-ului de varsta 6-14, deci targetul e unul mult mai extins. In plus, bancurile sau poantele sunt mult mai diverse de la variante ce tin de un umor extrem de sec pana la polul opus. Toate astea fac pana la urma ca "Madagascar" sa fie pana la urma mult peste "The Wild" cel putin din punctul meu de vedere, fara sa aiba vreo importanta teoriile precum ca Dreamworks ar fi furat subiectul de la Disney si ar fi grabit productia ca sa termine inainte. Chiar nu mai conteaza... Diferentele sunt mari, desi ideea de baza e aceeasi.

De ce-am tinut toata teoria asta cu "Madagascar"/"The Wild" cand subiectul postarii e "Madagascar" vs. "Madagascar 2". Pai... pentru ca vazand ieri partea a doua, nu pot sa nu observ ca trage tare spre limita de target din "The Wild" sau mai bine zis spre motivele atat de des intalnite in mai toate productiile animate = e mai light in ce priveste bancurile, e mai moralizator, avem reuniune tata leu-fiu leu ca in "The Wild", avem the evil character (in prima parte nu exista asa ceva bine definit), si ar mai fi, dar sincer nici nu prea am chef sa le insir... In fine, partea buna ar fi pana la urma ca e pastrata aceeasi distributie. Cam atat vad sincer in plus (desi e impropriu spus) fata de prima productie. Coloana sonora de Hans Zimmer sau aranjamentul mai bine zis, pentru ca apar multe elemente din alte parti, ramane sus, dar parca tot in prima parte e ... mai sus. In rest... nush... cred ca o sa inchei aici rapid si brusc pentru ca "arde" o linie de cod de scris in alta fereastra.. Ce mai zic pe final ar fi ca e unul din cazurile in care sunt dezamagit de ratingul de pe IMDb care e fix invers fata de cum il vad eu:

Rating:

Madagascar (2005) - 5 out of 5

Madagascar 2 (2008) - 3 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu