duminică, 7 decembrie 2008

Tremors (1990)




Ca si saptamana trecuta, si de data asta oscilam intre doua filme ca subiect de blog - cel din titlu si "The Orphanage" (sau in original "El Orfanato") de data mult mai recenta. Pana la urma, si din cauza ca nu prea am timp sa scriu (ca de obicei...), si din cauza dispozitiei create de cele doua filme, am ramas la primul (desi probabil as avea mai multe de zis despre al doilea...). Intamplator pe ambele le-am vazut saptamana in curs, si iar intamplator ambele intra la categoria horror (la categoria "lesser the blood, better the script" horror mai exact) ... insa cu o deosebire mare: "Tremors" e funny horror cu happy end, "The Orphanage" e scarry horror cu un final care poti sa-l privesti din mai multe unghiuri. As putea adauga, ca sa inchei cu el, ca e chiar cel mai scarry horror care l-am prins de la "The Ring" incoace - foarte fain lucrat.. gave me the chill (sau poate era din cauza usii deschise de la balcon...). Ok, back to "Tremors"...

Filmul are ceva vechime dupa cum se observa din titlul postarii. Destula ca sa mai fie urmat de trei continuari, e drept de TV sau straight to video, dar indeajuns ca sa spuna cam de ce succes s-a bucurat prima parte. La prima vedere e un subiect de horror prost de serie B (sau C, sau D, sau... ) - niste creaturi carnivore (in numar de 3..) dintr-un regn ce pare a fi ruda cu viermii din "Dune" la scara ceva mai mica, avand domiciliul in subteranul imediat al unei vai semidesertice numita... "Perfection" se trezesc parca brusc din hibernare intr-o zi cu soare si decid sa-si astampere foamea cu populatia rurala ce coabiteaza in respectiva zona, populatie formata dintr-o mana pestrita de indivizi. Dintre acestia se detaseaza ca eroi locali doi zilieri ce tocmai erau pe punctul de a parasi ... localitatea ... in vederea unui viitor (mai) luminos cu punct de start in catunul vecin. Din pacate - citat - "au intarziat cu o zi", fiind prinsi in valea respectiva in urma blocarii accesului de catre serpisorii subterani infometati mentionati mai sus. Ca sa completez ideea, rolurile principale ale celor doi sunt sustinute de Kevin Bacon si Fred Ward, pentru ultimul fiind cred cea mai notabila partitura in care l-am prins in vreun film.

Cum ziceam, o prima impresie ar fi de un subiect de duzina, a la "Rechinii contraataca", "Mega-caracatita", "Crocodilul salbatic din pleistocen" sau alte minunatii de gen. Din fericire, productia de fata e printre putinele care se detaseaza surprinzator as zice. Nu stiu, poate o fi reteta de grup izolat intr-o locatie fixa care lupta pentru supravietuire cu ce mijloace are la dispozitie (vezi seria "of the Dead" de Romero), care in general prinde, desi nu intotdeauna. Filmul are o parte de comic dezvoltata destul cat sa binedispuna mai mult decat sa sperie = partea scarry tinde la 0 sincer (cel putin in ce-l priveste pe subsemnatul). Scenariul e pana la urma ok spre mai bine, nerezumandu-se doar la decimarea succesiva a pasnicilor locuitori din "Perfection".

In rest nu cred ca e ceva care ar fi intr-adevar notabil, dar nu vad sincer cum ar putea fi la genul asta de film. Iti lasa insa, nu stiu, un fel de feeling de buna dispozitie dupa un film bun, care il lasau filmele, de actiune in special, din perioada '85 - '95 ("Die Hard", "Lethal Weapon", "Beverly Hills Cop", etc), fara a intra in aceeasi categorie de gen - ceea ce in ultimii 10 ani n-am prea mai prins (poate e iar o impresie pur personala, in fine... ).

Rating : 4 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu