duminică, 31 mai 2009

Sleep Dealer (2008)




Inainte de a trece la main subject, scurt, o mica problema organizatorica nedorita & neasteptata .. Avand in vedere "the news" de saptamana curenta = Yahoo 360 will Rest In Pieces de la jumatea lui iulie ma vad nevoid sa-mi mut blogul. Unde.. nu sunt inca foarte hotarat si nici n-am timp sa evaluez posibilitatile acum (posibil sa-l las tot pe alternativa noua Yahoo Profiles related, din lipsa de timp). O sa mai revin candva saptamanile urmatoare cu detalii mai exacte.. cand o sa prind un interval liber in care sa fac miscarea. Pana atunci still posting here .. & now, the main subject..

.."Sleep Dealer" e un film de buget relativ mic, productie mexicana, care nu prea se incadreaza nicaieri foarte exact. Ca univers e plasat undeva intr-un viitor nush cat de indepartat, elementele de advanced technology incadrandu-l in SF. In rest e in mare parte drama.. cred.. desi daca subiectul era un pic mai dezvoltat putea ajunge si la thriller. Ca o sinteza, filmul da un feeling de ecranizare = parca ar fi putut iesi ceva mai spectaculos, nu neaparat mai comercial, dar n-a vrut sa treaca de niste bariere cum ar fi o carte care ar sta la baza .. Cu toate astea.. nu e nici o carte la baza, scenariul fiind original ( ... more or less ... )

Subiectul se invarte in jurul unui tanar undeva intre 20-25 ani, fugit dintr-o zona defavorizata a unui Mexic de viitor in care apa e sub paza stricta fiind ingradita de baraje si vanduta la litru pana si pentru irigatii. Respectivul "emigreaza" in propria tara, mai exact intr-o metropola in vederea obtinerii de suport financiar pentru familie prin munca la ... "noduri". Ce-s "nodurile" ? "Nodurile" in universul "Sleep Dealer" sunt niste conexiuni de comunicatie prin intermediul unor implanturi prin care printre altele un individ poate manipula diverse utilaje de la sute, mii sau mai multi kilometri distanta; ca de exemplu un robot folosit in constructia de zgarie nori la etajul 123 al unui zgarie-nori somewhere far far away. Don't worry .. n-am zis mai mult decat era cazul, nici macar din intriga.. Totusi, modul in care evolueaza subiectul e ... ca sa nu ma repet cu limitat ... cam sec. Involuntar, daca ai vazut "Matrix" nu se poate sa nu faci o paralela la un moment dat cu ideea de body somewhere - mind elsewhere, dar perspectiva asta nu se intinde pe mai mult de cateva minute din toata durata filmului..

Un prim punct care merita luat in seama ar fi nu chiar ideea, ci contextul mai mult in care se desfasoara actiunea = good story background. In rest de remarcat e imaginea care se ridica destul de mult peste restul aspectelor care tin de movie making in cazul de fata. Iar restul aspectelor ... hmmm ... mediu sa zicem; si montajul, si tot ce tine de sound, si regia.. Din pdv actoricesc incepi sa crezi de la un punct ca pana la urma cam asta chiar se doreste = o atmosfera .. "seaca" ... nush daca e cel mai bun termen in ce priveste prestatia distributiei, dar e singurul care imi vine in cap acum. Poate o usoara exceptie (ca sa intareasca regula...) o face Leonor Varela ("Cleopatra", "Blade II", etc) dar e posibil sa fiu eu subiectiv ;)

Bottom line: un film ok pentru un amator de SF, dar probabil completely boring pentru cineva care nu gusta genul .. Din pacate alta optiune mai buna n-am avut saptamana asta pentru blog, maybe next time :)

Rating: 3 out of 5

2 comentarii:

  1. wordpress || blogspot

    RăspundețiȘtergere
  2. Multzam de sugestie, wordpress am si eu in vedere de ceva timp da' in ideea unui "upgrade" mai serios; pe moment o sa ma opresc la varianta cea mai putin mancatoare de timp relativ la posts transfer (= in principiu raman pe varianta de blog disponibila pe yahoo profiles :| .. inca o vreme ... asta daca nu se prezinta chiar extremely horrible .. n-am apucat sa vad inca ce ofera)

    RăspundețiȘtergere