vineri, 24 septembrie 2010

The Ipcress File (1965)




Not feeling very well ... si nici n-am prea mult timp. Cu chiu cu vai am reusit sa vad titlul de fata, si asta in decurs de trei zile. Nush cum fac ca vad ca raman pe aceeasi zona pe care am cam stat luna asta = thriller (si nici tura asta nu-i foarte departe de "sec si rece" - desi mai potrivit ar fi tipic englezesc care e oricum diferit de ce-am avut pe blog ultimele doua saptamani).

"The Ipcress File" poate o fi la prima vedere un film de cinemateca, dar daca ignori trailerul oficial ( de asta nici n-o sa-l dau ) + o mica portiune dinspre final, nu se simte. Nu se simte in sensul ca daca ar fi cumva facut un remake fidel = cu perioada de desfasurare a actiunii anii '60 probabil diferentele ar fi mici. Ca gen mai exact e un spy thriller, iar ca subiect pare un fel de Bond dar mult mai light si mai credibil. Avem si aici un personaj principal in jurul caruia se invarte actiunea, Harry Palmer, un agent al unei ramuri de servicii secrete britanice care pare a actiona mai mult de capul lui decat dupa ordine ( de unde si asemanarea dinainte ). Actiunea in sine tinde un pic spre "The Manchurian Candidate" dar n-o sa intru in mai multe detalii. Revenind la personajul principal exista o serie de filme care au in prim plan respectivul caracter, mai exact cinci la numar, in toate fiind interpretat de Michael Caine. "The Ipcress File" e primul si face parte din cele trei care sunt ecranizari dupa Len Deighton (didn't read the books ... autorul totusi imi suna cunoscut da nush de unde :) posibil tocmai din zona filmica). Ultimele doua sunt ceva mai noi dar conform IMDb nu prea merita timpul. Revenind la originea literara, desi cum spuneam, n-am citit cartea, tind sa cred ca e ceva mai buna, filmul parand parca un pic grabit pe final (care de altfel mi s-a parut si un pic cam simplist). Per total insa, si aici contribuie pozitiv si vechimea, ai destul de vazut in ce priveste raportul subiect/actiune pura = da supraunitar :) .

Tehnic vorbind, la fel ca si saptamana trecuta, in ciuda anului de data asta, iar avem o productie excelenta. Poate ca la vremea aia nu aveam CGI, alte efecte, steadycam, si mai stiu eu ce. Neimportant. Daca vrei o lectie de cum poti sa te joci cu imaginea limitat la tehnologie de anii '60 si sa vezi ce poti sa scoti watch this movie. E mult, mult peste ce se vede la momentul de fata in mod curent. Dupa ce vad asa ceva, tind sa cred sincer din ce in ce mai tare ca avansul tehnic cam omoara creativitatea in loc s-o dezvolte ... In fine, slava Domnului ca exista si suficiente exceptii. O foarte mica parte din modul cum e lucrat + un sample din coloana sonora, si in montajul ce urmeaza. That's all for now, me back soon ;) ...

Rating: 4 out of 5




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu