duminică, 5 septembrie 2010

Smokin' Aces (2006)




Am reusit performanta sa vad ceva mai multe filme saptamana asta (vreo patru) dar aproape toate medii spre slab si cam pe aceeasi nisa actiune/thriller (ma rog si un caz mai spre SF dar care nici nu prea merita amintit). Cu ultimul am reusit cu chiu cu vai sa-mi salvez intrarea de blog curenta pe ultima suta de metri, chiar daca e ceva mai vechi. Alternativa ar fi fost "Salt" care e ok atata timp cat n-ai dormit vreo 24 de ore inainte ca sa nu te prinzi de un final care se vrea a fi "wow, ce chestie" ( avand in vedere ca nu vb despre "Salt" azi imi permit un spoiler major, fara prea multe detalii, si anume cam cat de surprins ar trebui sa fii cand vezi ca tipa nu impusca letal - vizibil - nici un american ci numai rusi + la ce oare i-ar fi folosit paianjenul, ghici ciuperca ce-i + daca nu e ea personajul negativ cine ar putea sa fie - ca si din multi mai avem de ales, iar agenti rusi de culoare cam greu asa ca ... sorry pt paranteza lunga si off-topic, probabil de neinteles pentru cine n-a vazut filmul, da' chiar ma asteptam la mai mult ).

Revenind, "Smokin' Aces" e un film care mi-a scapat la vremea lui, si care as putea sa-l compar cu multe, de la Tarantino la Guy Ritchie. Dar cel mai aproape ca aer mi se pare de "Lucky Number Slevin". Pe scurt, filmul pleaca de la o poveste ce are in prim plan tentativa de recuperare/eliminare a unui individ - Buddy Israel - de catre o gramada de alti indivizi. Cine e respectivul ? Un showman/iluzionist intrat si urcat suficient in piramida ierarhica a mafiei ce ar putea da in vileag destule pentru a anula si pe ultimul cap important al Cosa Nostra - Primo Sparazza, in "functie" de prin al doilea razboi mondial si ajuns la o varsta venerabila. Deci, in momentul in care mai sus amintitul Israel pare a fi gata de a colabora cu FBI-ul, pentru a pune mana pe el se pun in miscare dupa cum spuneam o gramada de indivizi - de la agentii care ar trebui sa-l recupereze din apartamentul in care e cazat pana la un presupus hitman de care n-a auzit nimeni trimis de mos Sparazza sa-i aduca inima pe tava (per total mai sunt si altii trimisi de alte grupuri de interese - dupa cum am zis: o gramada). Ei ... cum toata lumea vrea acelasi om, se intalnesc previzibil cam in acelasi punct = hotelul unde e cazat si iese iar previzibilul macel (lots & lots of blood & bullets). Dar cu previzibilul ne oprim aici. Desi poti intui ca apare ceva la care nu te-ai gandit, nu-i chiar atat de usor de anticipat. De asta am si facut o paralela cu "Lucky Number Slevin", pentru ca pana la urma avem cam acelasi gen de poveste cu origini ingropate undeva back in time, care iese la suprafata peste un subiect care initial pare banal.

Poate am o problema ca filmele au ajuns prea usor de anticipat in desfasurare. Dar cand altceva prea extraordinar nu mi se ofera nu stiu ce as putea sa cer in afara de subiect (asta la general vorbind, nu aici, pentru ca aici e cat de cat decent si la ce ofera in rest). De asta tot pun accent pe partea asta. Desi na ... de exemplu ... daca tot ar fi sa iau un titlu recent, "The Expendables" e mai mult decat clar ca story - nu ofera nimic prea grozav din punctul asta de vedere, dar nici nu stiu daca te duci sa-l vezi pentru asta, sau mai mult pentru casting (care din pacate nu e suficient sa-l faca un film bun, abia ajunge la mediu cu chiu cu vai daca esti nostalgic fata de 90's action stuff ... dar oricum). "Smokin' Aces" pana la urma e ok si ca film de pura actiune daca iti place genul = rezumand doar la ce am spus eu din desfasurare - ideea de nspe "bounty hunters" intr-o forma sau alta care se bat cap in cap pentru aceeasi "recompensa". Are tensiune, are montaj, are o coloana sonora excelenta (Clint Mansell + un sample de Morricone din westernurile spaghetti care sa marcheze o usoara ironie fix acolo unde ii e locul), are caractere conturate destul de ok si un casting pe masura. Dar faptul ca peste toate astea mai scoate si un iepure din joben prin script cu rezolvarea neprevazuta a povestii, clar il urca un pic peste medie, si ii da ce altele nu au. Un motiv ca pana la final sa nu casti chiar degeaba cand gloantele trase incep sa para a depasi cantitatea de munitie folosita in debarcarea din Normandia :) - chestie care din pacate se vede si in trailer, restul nu . So, pentru un action movie ...

Rating: 4 out of 5




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu