luni, 29 aprilie 2013

Neverland (2011)



Dupa alte doua mini-serii SyFy Channel vazute in ultimii ani, "Tin Man" si "Alice", variatii dupa "Vrajitorul din Oz", respectiv (si evident) "Alice in Tara Minunilor", am avut indoieli serioase in a da o sansa si lui "Peter Pan". Mai ales ca regizorul si scenaristul era acelasi, un anume Nick Willing care pare a fi abonat la ecranizari de gen. Care dupa cum ziceam la vremea cand le-am vazut au fost salvate doar de story-ul cu variatii suficient de solide ca sa nu rezulte intr-un esec total. "Neverland" nu e departe, dar asa cum "Alice" a fost cu un pas mai sus ca "Tin Man", asa avem si aici un avans suficient cat sa nu zici ca ai pierdut aproape trei ore degeaba.

Daca in cazurile mai sus amintite ni se servea un sequel la povestea clasica, aici avem un prequel. Cred ca e cel mai interesant din cele trei, si as putea incepe de la faptul ca da un credibil suficient (a se citi non-hilar) in zona povestilor care leaga un taram fantastic de strada vecina. Totdeauna m-au facut sa dau ochii peste cap tranzitii de genul trenul din "Harry Potter", dulapul din "Narnia", sau altele care fac vizuina de iepure din "Alice", sau chiar si uraganul cu destinatia Oz (ca tot le-avem pe ambele aproape) sa para ca rocket science pe langa facut avioane de hartie (in variantele originale, "Alice" chiar se explica extrem de coerent printr-un vis, iar niste pantofi vrajiti cu putere de teleportare in "Land of Oz" is cel putin mai stilati decat un tren sau un dulap + cred ca au ceva background prin oriental fairy tales). Dar sa revin la "Neverland", care in filmul de fata nu e altceva decat o planeta din alta galaxie, habitabila si spre care exista un mod de calatorie a la Stargate, doar ca de data asta reprezentat printr-un glob. Well .. ar mai fi cateva detalii, si anume ce se stie deja din povestea clasica = cei ajunsi acolo nu imbatranesc + "rasa extraterestra" indigena = un soi de vietuitoare mici inaripate (specia lui Tinkerbell - ca sa nu dau in ridicol cu incercari de descriere la ore tarzii din noapte). Cum finalul, sau mai bine zis continuarea scrisa long ago de J.M. Barrie se cunoaste n-are sens sa dau prea multe detalii relativ la cum se ajunge acolo, dar nu pot sa sar totusi peste un personaj cheie chit ca se lasa cu ceva spoilere ...

Hook. James Hook. Chiar daca variatia schimba cate ceva din povestea de baza, originile lui Hook din versiunea asta parca fac dreptate (sort of speaking) caracterului. O sa ma limitez la start care ni-l prezinta pe Hook ca un lord cazut in dizgratie din inalta societate londoneza si care patroneaza o banda de hoti de buzunare salvati de la abandon dupa nastere sau culesi de prin orfelinate = Peter Pan & the company. In ciuda imaginii care se creeaza pentru o secunda, nu e nimic de genul unui cosmar dickensian prin care tre' sa treaca bietii copii exploatati, ci Hook chiar pare un tip caruia ii pasa. Cum evolueaza situatia, ca sa ajungem la rivalitatea cunoscuta, asta o sa o descrie filmul. De remarcat e intrepretarea lui Rhys Ifans care dupa mine, in ciuda a ceva overacting, face cel mai bun Hook pe care l-am vazut pe ecran, si fara sa exagerez (evident ajutat si de story) unul din cele mai complexe personaje negative care le-am vazut de ceva vreme incoace.

Din pacate, ca si celelalte, filmul sufera ingrozitor din cauza regiei. E clar ca e ceva de buget de TV production, pentru ca e a made-for-TV production, dar sunt o droaie de seriale mai nou care au episoade care zici ca-s turnate pentru big screen. Aici parca avem regie de soap-opera, nu de fantasy. Nici scriptul nu e chiar stralucit, in ciuda povestii care o zice = nu scapam de ceva replici tampe pe ici pe colo. Ca sa consfinteasca parca o afundare pana in afara grilei de prime-time a oricarui post care ar difuza filmul, efectele is uneori penibile. Dar na .. nu putem sa avem Peter Pan fara sa-l vedem zburand asa ca decat lipsa, mai bine usor hilar. Altceva, ca sa fiu carcotas desi avem un Hook mult mai complex ca in alte parti, parca nu-i totusi "explorat" la maximul potentialului care i se da. Dar si asa, ramane un motiv bun de vazut filmul.

Rating: 3 out of 5





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu