miercuri, 25 decembrie 2013
Hogfather (2006)
Human beings make life so interesting. Do you know, that in a universe so full of wonders, they have managed to invent boredom.
Si uite ca am reusit cu chiu cu vai sa termin de vazut "Hogfather" inca in timp util pentru o intrare "de sezon". Pe care o sa incerc sa o fac scurta, scurta ca oricum nush cine are chef de long reads zilele asta ;)
Vorbim de o mini-serie in doua parti bazata pe universul Discworld al lui Terry Pratchett. O lume paralela, relativ similara cu Terra prin prisma populatiei, undeva in spatiu, in care viata e concentrata in mare in metropola Ankh-Morpork, un soi de oras-stat cu o oarecare tenta de Londra victoriana. In Discworld n-avem Craciun, dar avem ceva foarte similar numit Hogwatch, echivalentul Mosului fiind Hogfather, care conduce o sanie trasa de porci mistreti in loc de reni. Intr-un ajun apare insa o problema, cineva angajand un asasin care sa se ocupe de creatura mitica, contract acceptat in ciuda imposibilitatii aparente de a localiza o victima care chiar si in Discworld in principiu e doar imaginara. Si asa ajungem la o poveste care implica pe langa Mos Craciun (sau ma rog, Hogfather-ul echivalent) si pe Zana Maseluta, sau Moartea (da aia cu o coasa si pelerina neagra) care ajunge sa ia locul in situatie de criza pentru livrat cadouri. Si care Moarte aparent are si o nepoata, pe jumatate umana, care cu avantajul de a fi prezenta in ambele lumi se vede nevoita sa incerce sa rezolve catastrofa care pare a avea implicatii apocaliptice. Care-s astea si cum iesim la capat, in film ;) ...
Nu am citit nimic de Terry Pratchett. Dar ca referinta, dupa ce-am vazut filmul, daca ajuta as putea zice ca e undeva intre Roald Dahl si Neil Gaiman, cu o extra-doza consistenta de umor negru. Povestea in sine e usor haotica, si poate un pic dificil de urmarit pe alocuri (mai ales daca esti pocnit de o raceala sau ti-e somn), ca sa nu mai zic ca, ironic, citatul din start vis-a-vis de "boredom" s-ar aplica fara probleme pe anumite parti. Ca aspect general filmul ar putea fi catalogat usor ca productie de Craciun pentru copii. Insa dialogurile contrazic clasificarea asta frecvent, si cred ca probabil asta e cea mai de apreciat parte. De la referinte funny la implicatiile socio-economice ale cadourilor de Craciun in raport cu dorintele exprimate, pana la o filosofie asupra impactului credintei in povesti spre valori morale (care cu tot light-spoilerul care e am preferat-o mai jos unui trailer pe care oricum nu l-am gasit), e o raza destul de larga de "food for thought" in filmul asta. Clar peste ce te-ai astepta de la un kids movie, care departe de ceva perfect, e totusi cred cea mai interesanta "Christmas production" pe care am vazut-o ;) Happy holidays to everybody !
Rating: 3 out of 5
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu