vineri, 4 iulie 2014

Enemy (2013)



Daca te sperie David Lynch, you should not watch "Enemy" ...
Daca esti arahnofob, you should not watch "Enemy" ...
Daca sindromul de personalitate multipla sau schizofrenia iti dau fiori, you should not watch "Enemy" ...

Maybe you should watch "Enemy" ...

Ce as putea sa spun mai mult decat da clipul+trailerul de mai jos ? Nu stiu... Jake Gyllenhaal joaca un rol dublu, a unui profesor singuratic de istorie care descopera ca are o sosie identica in persoana unui actor de serie B. Cum e de asteptat, pana in final ajungi sa banuiesti ca cei doi sunt una si aceeasi persoana, desi filmul e lucrat in asa fel incat pana si dupa ce se termina, nu esti chiar foarte sigur. Pentru ca spre deosebire de eu stiu ... "Fight Club", aici filmul nu se chinuie mai deloc sa lege itele in asa fel incat sa nu gasesti gauri (ma rog ... probabil mai toate se pot explica prin halucinatii ale personajului principal = problem solved).

Nu prea am chef sa mai intru in alte detalii privind subiectul. Tre' sa remarc insa alte aspecte. Filmul e regizat de Denis Villeneuve ("Prisoners"). Ma indoiesc ca se putea scoate mai mult din scenariu decat a reusit = yet another proof ca e de urmarit pe mai incolo. Mai punem pe langa asta si ca imaginea e superb lucrata (Nicolas Bolduc - never heard of him before). Sustine atmosferic filmul la perfectie. Iar comparatia cu David Lynch care am facut-o la inceput include in mare parte asta.

M-as abtine de la filosofii de final. Mi-ar placea sa cred ca semnificatia finalului e ca people with some kind of problems, at some point, and with somebody close to them, can become aware. Daca nu in ce-i priveste, macar vis-a-vis de efectele asupra celor din jur. The reality is chillin' though. Cam atat.

Rating: 3 out of 5 (subiectiv ...)









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu