luni, 13 ianuarie 2020

Oscar 2020 - Nominations



N-am de gand sa ma reapuc de intrarile pe fiecare categorie cum faceam candva, deci no worries. Anul trecut insa mi s-a parut ca s-a mai atenuat un pic din atmosfera "politically correct" care perturba Oscarurile deja de ceva timp. Nu ca ar fi singurele premii care sufera de asa ceva - a se vedea discutiile dupa nominalizarile BAFTA de anul asta. Na ca si la Oscaruri pe regie avem aceeasi lista, apropo de una din "inegalitatile" aparute, pentru ca asta e intr-adevar probabil cea mai buna selectie de anul curent pentru regie.

Cu toate riscurile asumate, am mai zis-o si o s-o sustin in continuare, discutii legate de race, gender, whatever else equality sunt valabile in multe situatii dar mai putin normale in contextul unor premii care tin de criterii artistice. E ca si cum s-ar revolta cineva ca nu exista apreciere egala pentru cantareti de jazz din Asia, sau de ce n-avem pictori renascentisti de culoare recunoscuti. Raspunsul banal e ca dintr-un set de noua bile verzi si una rosie, e perfect normal ca mai probabil una verde sa fie cea mai "perfect sferica". A, ca de ce avem in start noua verzi si doar una rosie? asta e un subiect foarte rezonabil de discutie pe cum s-a ajuns acolo. Dar odata cand avem ce avem, criteriul de alegere a unui film/persoana/etc in mod normal ar trebui sa fie strict in functie de valoarea artistica a nominalizarii si sa nu mai fie alterat de alte dezbateri cu tenta sociala. Anyway, long story short, ca de obicei probabil cea mai buna sursa pentru lista nominalizatilor se gaseste pe IMDb = la adresa de aici, unde putem ajunge usor la mai multe detalii.

As usual, probabil in apropierea premiilor, o sa mai dedic o intrare pentru niste predictii, dar tot as usual - premiile inseamna mai putin, mai important e ca lista asta mai scoate din anonimat cateodata niste filme chiar foarte bune, mai ales prin categoriile mai low profile = foreign movie, screenplay, etc. Deci, cautare si vizionare placuta ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu