sâmbătă, 11 aprilie 2020

Escape from Pretoria (2020)



"Escape from Pretoria" n-are sanse sa dea jos din varf "Shawshank Redemption" in categoria "prison escape movies", dar as zice ca-i peste "Shawshank Redemption" la macar un capitol: cat de incredibila este evadarea in sine. Mai ales ca vorbim de o evadare pe bune ;)...

In 1979, in mijlocul Apartheidului din Africa de Sud, doi albi, Tim Jenkin si Stephen Lee, au fost condamnati la ani buni de puscarie pentru activism + bombardare cu manifeste anti-segregare rasiala. Trimisi intr-o inchisoare cu sectiune dedicata pentru detinuti politici albi, primul gand natural pare sa fi fost cum sa scape mai repede de acolo. Si despre asta e tot filmul - planificarea elaborata a unei evadari. Singurul spoiler pe care ma indur sa-l dau (din care jumate e in trailer, iar cealalta jumate intr-o carte autobiografica), e ca actiunea a implicat chei de lemn si trecerea prin 15 usi. La o documentare rapida, e singura evadare pe o durata de 43 de ani in perioada Apartheidului din inchisoarea respectiva. A mai existat una, dar in anii mai dincoace, culmea dupa renovarea respectivei institutii si din aripa de maxima securitate.

Am vazut cateva critici care zic ca filmul pierde prea mult din aspectul social si e prea concentrat pe partea de actiune. Aspectul social/politic nu lipseste, dar e drept ca focusul cade clar pe evadare. Pana la urma asta e tema primara a filmului, deci n-o sa inteleg niciodata o critica de genul asta. Daca doresti altceva, exista alte optiuni: "Invictus", "Mandela: Long Walk to Freedom", etc. Altele sunt problemele aici. Cu exceptia poate a imaginii, ca realizare tehnica mi s-a parut un pic dezamagitor pentru cat potential exista in subiect. Actorii is ok, dar sunt momente cand parca avem un pic de overacting. Si poate cea mai 'complexa' problema ca sa zic asa e ca avem uneori o impletire cam confuza intre real si inventie...

Aparent Tim Jenkin, creierul din spatele planului de evadare a contribuit direct ca si consultant la productia care e bazata in mare pe o carte cu acelasi nume pe care a publicat-o prin anii '80, in care descrie in detaliu toata actiunea. In anumite parti filmul mai modifica insa un pic realitatea. Un al treilea evadat spre exemplu, Alex Moumbaris, e inlocuit de un personaj fictiv cel putin ca nume. E destul de neclar de ce, mai ales cand ajungem la final si ni se prezinta in paralel personajele reale fata de actorii din film, minus respectivul. Dar daca umbli un pic pe Wikipedia ii descoperi repede o biografie ulterioara destul de pro-comunista si ai putea face niste speculatii.

Mai avem cateva elemente in tentativa finala de evadare unde parca-i prea mult noroc si parca totusi ceva nu se leaga. Nu prea poti sa faci o diferenta clara intre ce-i real si ce nu decat daca arunci si un ochi prin capitolul respectiv din carte (gasibila relativ rapid online). Unde te lamuresti cu ce-i in plus, surprinzator nu chiar asa de mult. Presupunand ca materialul scris acum multa vreme ar fi pe bune, ce ramane devine intr-adevar probabil una dintre cele mai spectaculoase evadari din secolul trecut, si daca mai pui ca a fost si una perfect justificata = overall, this was enjoyable ;)

Rating: 3.5 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu