duminică, 4 mai 2008

Shoot'em Up (2007)




E cunoscut faptul ca morcovii au un continut ridicat de vitamina A. E cunoscut de asemeni faptul ca vitamina A e necesara pentru mentinerea unei limite la numarul de dioptrii. E poate mai putin cunoscut faptul ca morcovul e originar parca de prin Asia (fara o legatura directa insa cu practicarea kung-fu, mai ales ca paremi-se era vorba de Asia asta mai dinspre rusi) si ca e una din putinele legume care la fierbere isi pastreaza mare parte din cantitatea de vitamine, minerale, etc ... Ok, hai ca deja ma indrept mai mult spre o cronica medicala pro-morcov decat spre un subiect de film... Ca sa revin insa, e probabil necunoscuta varietatea de utilizari a morcovului in tehnicile de autoaparare (de unde si ideea legata de kung-fu de mai sus). "Shoot'em Up" se constituie insa intr-un film cu valente documentare ce ne pot lumina asupra acestui aspect.

Bine... nu e vorba chiar de kung-fu cu morcovi :) ca sa pastrez datele corecte (nu ca m-as pricepe cine stie ce), dar in contextul de fata suna relativ aproape de realitate.. Concret.. nush ce as putea sa zic concret despre filmul in cauza... As putea zice ca dupa prima scena (cu un morcov in prim plan evident..) si stiind vag cam ce gen de film de actiune ai in fata, te-ai astepta poate la ceva in gen "Snatch"... Pe la mijloc insa, dupa atata fuga, deja incepe sa semene a "Crank"... Iar in final cam ai impresia ca ai vazut avanpremiera la urmatorul sequel din "Transporter"... Chiar ajunsesem sa ma-ntreb oare cum ar fi fost cu Jason Statham in loc de Clive Owen in rolul principal... Deci, e un film de actiune (cu morcovi, sa nu uit), in care se fuge mult, si cu "accente SF" la capitolul cascadorii/efecte ... Subiectul e atat de simplu incat cred ca mi-ar lua cel mult jumatate din cat am scris pana acum ca sa-l expun (ce evident n-am sa fac). Filmul are insa destule gauri in ciuda subiectului simplu, si in scenariu, si in pereti la numarul de gloante trase (la titlul asta era si de asteptat oricum). Personal mi se pare mult prea .. fast-paced .. desi actiunea oarecum ar impune un ritm de genul asta.

In rest.. ce-ar mai fi de spus.. Savoarea filmului sta evident in modul cum e modelat subiectul in ce priveste o parte din detalii.. eterna nemultumire fata de ceva a personajului principal, replicile de duh, ... morcovii. Un alt aspect pozitiv ar fi un rol personal neasteptat, pentru Paul Giamatti in postura de very bad guy, care sincer il eclipseaza pe Clive Owen (= dupa un an dupa ce vezi filmul, ai mai mari sanse sa-ti aduci aminte o scena cu primul amintit, fata de una cu al doilea). Alte puncte de mentionat ca plusuri nu prea as avea de zis.. Monica Belucci mi-a placut in general prin ce filme am mai prins-o, dar rolul de aici personal mi se pare cam slab. Imaginea, cum am zis mai sus, nu e fast-motion.. dar e fast-paced, cu toate ingredientele = travelinguri rapide, kinetic camera, etc.. si iar probabil e o apreciere subiectiva dar de cand ma stiu mi-a placut mai mult efectul de slow-motion pe scenele de actiune.

In rezumat, probabil e un film bun pentru o ora si jumatate de relaxare, ca posibila alternativa la o comedie eventual... Oricum, mult mai sus decat "Transporter" nu il vad (spre deosebire de "Crank" si "Snatch", apropo de comparatiile de mai sus)

Rating: 3 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu