duminică, 18 aprilie 2010

Micmacs à tire-larigot (2009)




Prolog:
Undeva in Africa prin 1970 si ceva: un soldat francez isi face de lucru cu o mina anti-personal ... Boom !

Efecte imediate:
- familia primeste vestea + poze cu detalii
- sotia o ia razna
- fiul, Bazil, e trimis intr-un orfelinat (nu inainte de a observa sigla producatorului X de armament pe un rest de mina dintr-o poza)

Efecte intarziate (dupa 30 de ani):
- Bazil, isi urmeaza cariera infloritoare de vanzator intr-un movie shop mimand replicile din "Casablanca" dublata in franceza in timpul turei de noapte (off topic: sa dublezi vocea lui Bogart ... sacrilegiu!)
- o altercatie armata intre bandele din cartier ii livreaza accidental un glonte drept in frunte
- Bazil scapa pe moment, glontele nu (= ramane in cap, the classic story ... if it goes further a bit, you're changing worlds)

And the story goes ... down ... more ... :
- Bazil iese din spital si constata ca nu doar glontele e irecuperabil, ci si domiciliul, banii, hainele, locul de munca, etc ...
- Rectificare: glontele e recuperabil ... sort of = primeste o replica identica gasita in fata magazinului de noua angajata a fostului patron (cu sigla producatorului Y de armament)
- Bazil isi reorienteaza cariera fiind "adoptat" de o "familie" de profesionisti in ale reciclarilor care prin varii intorsaturi ale sortii ajunsesera cam la acelasi nivel de "bunastare" materiala .. in ciuda diverselor calitati profesionale demonstrate in the next part ...

The next part ... begins with:
- Intr-o zi cu soare, din incarcatura vehicolului verde cu 3 roti (vizibil in poster) folosit de Bazil pentru a transporta the recycled junk, soarta (sau legea gravitatiei) face ca vreo trei fiare vechi sa cada-n strada ... fix intre doua sedii de firme peste drum unul de altul ... firme de armament ... X si Y de mai sus din trecutul nefericit al lui Bazil ... iar lui Bazil ii vine o idee ...

Ok :) It's late ... (check the posting time) si eu ca tot veni vorba, alte idei de a incepe postul curent decat un long entry cu intriga subiectului n-am avut. Da, e doar intriga, care in film e exprimata cred in mai putine cuvinte ... ce urmeaza mai departe evident n-o sa mai scriu (desi probabil e cat de cat evidenta linia principala razbunatoare a actiunii, mai putin cum se desfasoara in detaliu).

Cateva cuvinte si in afara de story ... E un film de Jean Pierre Jeunet, care din punctul meu de vedere e un fel de Terry Gilliam francez, dar mai light (more info about Gilliam cu vreo doua-trei postari in urma ... search for Parnassus). Mai light in sensul ca poate filmele au subiectul ceva mai inchegat si mai usor de urmarit. Cu toate astea nu m-au atras niciodata cine stie ce productiile made by Jeunet (spre deosebire de Gilliam). Nici cazul de fata nu prea face exceptie. E genul de situatie ireala ancorata prea tare in real (dincolo e lasata sa "zboare" mai mult), iar mixul cel putin pentru gustul meu nu-i chiar ok (dar e clar o chestiune de gust si atat). Poate ar fi bine sa dau cateva referinte din filmografia lui Jeunet ca sa ofer un hint legat de cam despre ce e vorba + is titluri destul de cunoscute: "City of Lost Children", "Amelie", "A Very Long Engagement" (am dat varianta in engleza ... they're french) - astea ar fi cam din acelasi registru cu filmul curent. Tot Jeunet a regizat si "Alien 4" (ultimul unde Ripley saves the day) dar acolo e clar alta zona. Ca si in restul cazurilor (desi e alt director de imagine aici) vizual filmul e lucrat cam la fel - deci daca iti plac celelalte sigur o sa-l "gusti" si pe asta la capitolul ochiometric. Aceeasi cromatica si cam acelasi stil de filmare, de unde reiese ca mare parte din cum is lucrate toate tine destul de mult de regizor. Totusi imaginea de Delbonnel din "A Very Long Engagement" parca ramane peste restul .. nush, tin minte ca mi-a placut mult partea asta din respectivul film, in restul cazurilor nu pot sa zic decat ca mi-a placut ( fara mult :) ).

Cam atat, ca sa nu mai plictisesc cu prea multe detalii + si-asa dorm in papuci @ this hour ... Ideea de rezumat e pana la urma ca am avut inca o saptamana in care n-am apucat sa vad mai nimic, iar aprecierile fata de titlul curent is mai mult subiective (dat fiind ca m-a mai scos din sarite si ca l-am vazut cu o subtitrare cam varza in engleza ... cel putin la cata franceza mai stiu si eu dupa ureche ca sa-mi dau seama de replici). Ca sa nu mai lungesc (iar...) un paragraf care incepe "cam atat", pana la urma problema majora care o am cu filmul am zis-o deja ... genul de mix intre situatii irealiste plasate in cadru real - in stil tipic Jeunet (pentru ca la altii pe aceeasi nisa nu neaparat se aplica) - cu exagerarile din jocul actorilor, replici gratuite in plus pe ici colo, etc ... nu prea ma prinde ... (in afara de imagine, care chiar merita). Poate gasesc ceva care sa faca asta next week ... who knows ...

Rating: 3 out of 5




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu