sâmbătă, 15 mai 2010

The Book of Eli (2010)




O sa continui si saptamana curenta cu acelasi gen de film care se invarte in jurul tipului de erou singuratic aflat pe undeva intre fortele divine si cele demonice, evident de partea primelor. Spre deosebire de "Solomon Kane" de tura trecuta insa, in "Book of Eli" avem un context SF post-apocaliptic (nu foarte departe de "dark ages" daca ar fi de facut totusi o comparatie), ceva mai realist, in care se insista destul de mult pe cele sfinte, unde zona de rau supranatural e redusa la rau natural (= n-avem nici un evil demon la propriu de trimis inapoi in iad, ci doar un personaj negativ cu aspiratii de dictator).

Ca sa fac un rezumat mai clar la introducere, "Book of Eli" e o distopie care daca stau un pic si ma gandesc e destul de aproape ca idee de baza de "Children of Men". Pentru cine n-a vazut "Children of Men" acolo era vorba de un viitor unde rata natalitatii devenise egala cu zero de cativa ani, iar the main hero are ca main task sa conduca printr-o lume dominata de haos ultimul miracol = o femeie insarcinata, catre un laborator/statie de cercetare ipotetica. In "Book of Eli" avem un viitor devastat, fara surse de hrana si apa, ca urmare a unui razboi din urma cu 30 de ani, iar the main hero - Denzel Washington de pe afis - are ca main task sa duca undeva in Vest, intr-un punct nu foarte bine definit, ultima Biblie ramasa pe Pamant, restul fiind arse in urma razboiului. Evident ca tot questul asta e plin de obstacole, ultimul fiind trecerea printr-o comunitate (oras ar fi cam mult spus) condusa de principalul personaj negativ - Gary Oldman - cu vise de expansiune teritoriala, care cauta de ani o Biblie in simplul scop de instrument de control al maselor.

Cum ziceam mai sus filmul pune destul de mult accent pe cele sfinte = quest de inspiratie divina, the main hero vazut ca misionar care de 30 de ani citeste aceeasi carte, etc si face destul de la propriu asta in ce priveste religia crestina. Deci targetul ca public probabil ar parea limitat de asta. Dintr-un punct personal de vedere, a cuiva care nu prea e dus pe la biserica decat cam din an in Paste la propriu (dar care totusi in ceva, foarte amestecat intre multe religii si convingeri proprii :), crede - detalii nefiind importante in discutia curenta), am vazut filmul la un nivel de abstractizare sa zicem :) un pic mai sus decat ce ofera in mod direct. Mai exact e vorba de mesaj, Biblia fiind pana la urma un simbol, care bine mersi poate fi inlocuita de Coran, Vede, sau altceva. Pana la urma toate credintele (sau cel putin majoritatea celor raspandite pe Glob) au macar un punct comun - notiunea de forta benefica, indiferent de alte percepte mai particulare (care pana la urma iar sunt destule cazuri in care se regasesc in mai multe locuri). Deci, aceleasi idei fie pozitive, fie mai putin pozitive, care tin de relatiile: faith ~ power to go on, religie ~ control al maselor, etc ar fi in principiu la fel de aplicabile cam in orice context de gen, si cam prin prisma asta cel putin vad eu filmul, fara a nega ce tine de crestinism, ci doar extinzand un pic un punct de vedere care asa cum e oferit in mod direct pare un pic limitat.

Lasand la o parte zona de mai sus, tehnic partea de location setting e in regula, imaginea ii faina, dar ce-i de amintit in principal e ca filmul e lucrat impecabil sub aspectul ce tine de sound (nu ma refer la coloana sonora, care e destul de ok, ci efectiv la efecte si montaj sunet). Tre' sa fii destul de atent ca sa-ti dai seama, dar is scene unde schimbarea de mediu ambiant implica si schimbare de sunet la nivel de tonalitate, ecou, reverberatii, etc. Nu stiu daca se simte chiar in toate cazurile, dar oricum sunt cateva unde se simte (ex: faza cu podul de la inceput). Exista si un motiv efectiv legat de film pentru cat de ingrijit e lucrat sunetul, si tine de un twist de final. Apropo de asta, ai toate sansele ca finalul sa ti se para fortat tare (poate si din cauza ca la regie cam pierde, pentru ca nu prea da nici un hint explicit pe parcurs, macar un warning: "urmariti cu atentie the main character" :) ... ), dar ... exista si grade intermediare, sau se poate intampla si progresiv :) (stiu ca suna foarte criptic, dar chiar n-am cum sa zic mai mult fara sa stric toata surpriza).

Clar se putea si mai bine, si ca script, si ca regie (a se vedea "Children of Men" de care spuneam la inceput) ... dar rezultatul pana la urma e relativ ok pe partea asta (cel putin atata timp cat nu esti fundamentalist islamic pentru care Coranul se reduce la Jihad, ateu convins pana-n maduva oaselor, etc) ... iar filmic, ca pelicula e chiar very watchable.

Rating: 4 out of 5




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu