sâmbătă, 7 ianuarie 2012

The Guard (2011)




Is racit praf si m-asteapta o calatorie de vreo 17 ore (= end of vacation, goin' back to work) la care sper sa supravietuiesc, asa ca sa-mi fie iertat, dar o sa incerc s-o scurtez repede ca sa prind vreo doua ceasuri de somn. Acum multa vreme scriam despre "In Bruges". Care e legatura cu "The Guard" ? Pai .. regizorii sunt frati, Brendan Gleeson beneficiaza de un rol principal in ambele productii, si avem un umor negru similar. Promitator, nu ? Totusi "The Guard" nu e chiar "In Bruges" ...

Ca subiect il avem pe mai sus mentionatul in rolul unui sergent de politie, nu foarte ortodox in apucaturi, dintr-un catun irlandez, care e implicat mai mult fara voia lui in cel mai important caz din istoria criminalistica a comunitatii rurale pe unde patrula linistit. Mai exact se trezeste pe cap cu un agent FBI (Don Cheadle) trimis sa prinda un grupulet de traficanti de droguri care planuiesc un transport de stupefiante in valoare de jumatate de miliard de dolari (pretul pietei). O sa ma opresc cu story-ul zicand ca in ciuda impresiei ce rezulta nu e genul de duo de politisti din alte filme (aka "Lethal Weapon", "Starsky & Hutch", etc) = foarte mult timp de ecran impreuna n-au (cel putin nu cat ar sugera trailerul).

Umorul e obtinut in mare din contrastul fata de imaginea clasica de politai american, contrast care e dat de sergentul irlandez (impreuna cu restul fortelor de ordine locale) care cam ii scot peri albi agentului venit de peste ocean, ajuns sa interogheze caii de pe pajiste (mai in gluma, mai in serios) in urma colaborarii fructuoase cu populatia indigena. Rezultatul, care te face sa te gandesti uneori daca expresia "a zice verde-n fata" nu-i legata de culoarea trifoiului irlandez sau cam cum s-ar defini un individ.. normal.. din zona respectiva, e cam acelasi comic care l-ai avut si in "In Bruges", dar parca mai sec. Tot la fel ca acolo, cu atat mai mult cu cat aici n-am mai ras in hohote, n-as putea sa cataloghez filmul clar ca o comedie pura. Fara sa intru in detalii, ai parte de drama suficienta.

Sub aspect tehnic am fost surprins placut de cateva cadre (nu ma asteptam sincer, avand in vedere genul de film si bugetul aparent). A se vedea in special scena din iaht de pe final (pot sa dau un plus mare pentru originalitate cel putin). Ca tot am ajuns la final, si ca sa concluzionez, asta ar fi punctul care ma face sa consider totusi productia peste medie = daca pana acolo parca ceva lipseste (mai ales daca ai vazut "In Bruges"), ultimele douazeci de minute spala destul din pacate ca sa simti ca a meritat timpul.

Rating: 4 out of 5





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu