vineri, 18 ianuarie 2013

Oscar 2013 - VFX


Ca si in ceilalti ani incep cu VFX, nu ca as avea vreo motivatie speciala, dar iar e singura categorie (pana la ora de fata) unde am apucat sa vad toate nominalizarile. Desi pana la urma chiar nu prea conteaza who wins (a nush cata oara repet ca sezonu' de Oscar e doar pretext pentru vazut filme de la decente in sus), ce avem pe-aici ar fi 1 favorit, 2 nominalizari cu sanse medii, si 2 outsideri. Sa vedem mai repede care si cum, pana ce nu ma teleporteaza guturaiul curent in pat (vorbind de efecte ...)

"The Avengers" e dupa cum probabil se stie o poveste cu o gramada de super-heroes, una bucata super-villain (cam jalnica balanta de forte sincer sa fiu) si multe multe efecte vizuale daca tot suntem aici ... Ma repet zicand ca in continuare is cam lasat rece de filmele de gen, this one included, dar parca totusi am avut un pic de variatie la povestea clasica (aia cu "very bad mentally deranged evil guy"+"good guy with life issues.. & superpowers, that finally beats the issues.. & the bad guy"+"some damsel in more or less distress around"). Variatie de cam 3 randuri dintr-un sinopsis de 5 (ca sa fiu carcotas totusi in continuare :P). Na, ce sa zic, totusi overall entertaining ca action movie. Iar ca efecte intra dupa mine undeva la mijloc intre nominalizati.





Despre "The Hobbit: An Unexpected Journey" am scris deja nu demult, si nu prea vad sens sa ma repet. Poate doar legat de faptul ca avem o gramada de timp ocupat cu bataie vs. orci & vs. goblini => cantitate solida de CGI => sanse cam egale cu nominalizarea de mai sus la categoria asta. Si sa nu uitam de Gollum, chit ca prezenta e relativ scurta. Nu stiu insa de ce insa, desi unele afirmatii au sens, clipul de mai jos mi-a lasat o impresie usor amara. Si ma gandesc ca si echipei de make-up (care by the way - has a nomination also, dar despre asta poate la alta categorie).





Si ajungem la potentialul castigator asteptat aici si anume "Life of Pi". Din nou, am scris despre film cu nu mult timp in urma, asa ca o sa ma rezum pentru moment la ce nu tin minte sa fi spus (daca n-am memoria cam scurta ..). Mai exact, tigrul ca si multe altele din barca si de pe langa barca sunt CGI. Da, desi poate pare putin credibil (avand in vedere cat de ok e rezultatul) scenele sunt CGI .. bine nu chiar 100%. Ca informatie aditionala la clipul de mai jos, din ce-am mai prins prin alte parti s-ar fi folosit trei tigri la filmari, dar evident nu in contextul din film. Probabil n-ai vrea sa imparti o barca cu un tigru cat ai fi tu de tanara speranta a cinematografiei indiene dornica de afirmare internationala :) ..





Si despre "Prometheus" am scris undeva vara trecuta, si nu foarte de bine din cate-mi aduc aminte, asa ca prefer sa nu-mi aduc foarte mult aminte. Efectele insa tin minte si acuma ca au fost un punct pozitiv in filmul asta. Sansa face ca nu demult sa fi avut ocazia sa fac o vizita la muzeul H.R.Giger (designerul original al "Alien") si sa realizez cam cat de bine s-a pastrat in timp partea de concept art de la primul film, care e folosita la greu si in productia lansata anul trecut. Din pacate insa asta e cumva o parte in minus pentru zona de inovativ ( s-a luat deja un Oscar in '79 :) ) si nu cred ca din pdv complexitate generala a ce avem in rest si in plus exista vreo sansa de concurenta cu vreun titlu de mai sus.





Si ajungem si la ultima intrare din lista, si alfabetic, si ca efecte, si valoric in general, si etc, si samd: "Snow White and the Huntsman". Ce sa zic ... e probabil unul din cele mai boring filme vazute anul trecut. Nici nu ma mai obosesc sa mai scriu de lungimi, clisee, si un rezultat varza pe o idee destul de decenta de adaptare a story-ului clasic pana la urma. Nici macar efectele n-au fost in stare sa dea ceva suflu la filmul asta care parca a muscat din mar de la primu' frame si nu l-o salvat decat, ironic, the evil queen = Charlize Theron, pe ici pe colo.





That's it for VFX. Next week, alta categorie ..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu