duminică, 31 martie 2013
Fifty Dead Men Walking (2008)
Intre dureri de cap, o gripa/bronsita zdravana si tone de work ( da, ma plang iar :) ), am gasit undeva timp sa vad un film weekendul trecut. "Fifty Dead Men Walking" n-a fost insa o alegere care sa-mi lase prea mult de comentat ...
Ce avem aici e un thriller bazat pe un caz real, al numitului Martin McGartland. Respectivul personaj nascut in Belfast, undeva in jurul varstei de 17-18 ani e racolat de IRA in contextul conflictelor din Irlanda de Nord, si in paralel si de divizia serviciilor de securitate britanice. Asa ajunge pentru vreo doi ani sa faca un joc dublu, destul de tensionat, in care livreaza informatii suficiente despre antetatele puse la cale de IRA ca sa salveze un numar estimativ de vreo 50 de potentiale victime. De aici si titlul filmului. Si cum evident, esecurile vis-a-vis de bombe gasite inainte de vreme, operatiuni surprinse de fortele de ordine, etc, samd, incep sa creeze suspiciuni, informatorul e descoperit la un anumit punct. Din care punct, o sa ma abtin de la mai multe comentarii pentru ca devine probabil cea mai spectaculoasa parte, care desi nu foarte lunga se pliaza perfect pe cliseul de "viata bate filmul".
Ca idee, personajul inca traieste, si inca fuge de razbunarea IRA, ascunzandu-se pare-se undeva prin UK. Filmul e bazat pe una din doua din cartile care le-a scris, asupra carora parerile sunt impartite de la erou care si-a sacrificat viata pana la oportunist care a romantat suficient subiectul ca sa aiba din ce trai. In orice caz, se pare ca feedbackul autorului vis-a-vis de film e ca ar fi atat de aproape de adevar, pe cat e Terra de Pluto. In concluzie, sa revenim la partea exclusiv filmica, pentru ca about the real stuff, lucrurile se pare ca-s un pic cam fuzzy :)
Filmul e ok ca thriller, dar nu pot sa zic ca am fost chiar dat pe spate. Nu e o productie de buget prea mare, iar principalul atu e castingul, care mi s-a parut perfect. Rolul titular e jucat de Jim Sturgess care face o treaba foarte buna, dar in ciuda criticilor interpretarea care mi-a atras atentia a fost cea a lui Ben Kingsley in pozitia ofiterului de legatura cu serviciile britanice. Poate pentru ca mi-a adus aminte in mod placut de un alt film "The Assignment" unde avea o partitura oarecum similara intr-o variatie pe tema Carlos Sacalul. Altceva nu prea am de comentat, decat ca merita timpul daca vrei ceva care sa aiba si actiune si drama la un nivel suficient de bun sa-ti umple o dupa-amiaza sau seara de weekend.
Rating: 3 out of 5
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu