luni, 10 iunie 2013
Treasure Island (2012)
Cred ca nu e prima ecranizare a "povestii" clasice de R.L.Stevenson care o vad, dar nu mai tin minte alta. Daca am mai vazut vreuna ori a fost cu multa vreme in urma, ori nu m-a impresionat cine stie ce. Am inteles ca o varianta din jur de '90 cu un tanar Christian Bale in rolul lui Jim Hawkins ar fi de urmarit ca referinta. Pana una alta eu ma opresc la probabil cea mai noua, o mini-serie de anul trecut cu un total necunoscut in rolul titular (Toby Regbo) .. dar depinde cum definim rolul titular aici ;)
Nu cred ca se pune problema de spoilers. Dat fiind ca avem ceva bazat pe un roman destul de cunoscut imi permit sa fac o recapitulare sumara a primei parti. Tanarul Jim Hawkins, orfan de tata si cu o situatie materiala nu prea grozava intra in posesia unei harti a unei comori ingropata intr-o insula de temutul (si defunctul) capitan Flint. Comoara care e vanata si de fostul echipaj al respectivului pirat. Cum toata averea lui Jim si a mamei sale se rezuma la veniturile minuscule din administrarea unui han, tanarul se vede nevoit sa apeleze la ajutorul doctorului local si a unui nobil pentru finantarea unei expeditii. Si asa ajungem sa-i avem pe cei trei, impreuna cu un capitan de vas si vreo doi oameni din echipaj de o parte, iar de cealalta .. bucatarul vasului. Long John Silver - un tip cu un picior de lemn, fost om de baza in tabara lui Flint, care reuseste sa infiltreze in echipajul expeditiei aproape tot efectivul de nelegiuiti aflati pe urmele comorii. Evident intentiile raman ascunse pana la apropierea de insula cu pricina, iar mai departe ... Mai departe scrie in carte :) As putea zice si in film, dar chiar si pentru prima bucata avem ceva diferente semnificative fata de roman. Care initial mi s-au parut cam de prost gust, doar de dragul de a da o nota originala la ceva clasic (= cam ca toate ecranizarile la "Monte Cristo" ca sa dau un exemplu similar). La final insa pot zice ca, spre deosebire de alte cazuri, macar desfasurarea actiunii n-a fost simplificata (ba din contra). Deci prin prisma asta sa zicem ca rezultatul e acceptabil.
Sa revin insa la ce ziceam in start. Care ar fi rolul titular in "Comoara din Insula" ? Cand citesti cartea, l-ai putea defini pe Jim Hawkins ca personaj principal. Cel mai complex insa este de departe Silver, si cred ca in asta sta pana la urma si mare parte din nivelul romanului. Fara schimbarile de atitudine, manipularea situatiilor si flexibilitatea "politica" a capeteniei piratilor = per total modul in care e construit caracterul Long John Silver, cartea asta probabil ar fi depasit greu statutul de povestioara de aventuri si s-ar fi pierdut printre altele de gen asa ca eu stiu .. al 15-lea Tarzan din seria lui Edgar Rice Burroughs printre restul (cu diferenta ca Burroughs a scris suficiente povestioare cu Tarzan ~ cam vreo 30 de romane - cat sa se tina minte ca exista). In varianta filmica Silver apropie si mai mult de nivelul de personaj principal. Iar in cazul de fata, interpretarea nu face decat sa consolideze pozitia asta. N-am avut ocazia sa-l vad prea des pe Eddie Izzard. Si sub nici o forma nu mi-as fi inchipuit ca sa potriveste rolului lui Silver. Care e de departe unul mult mai dramatic decat comic. Am fost surprins. Atat de pozitiv, incat probabil o sa dau un calificativ prea ridicat filmului :) Dar chiar merita vazut doar pentru asta, mai ales daca ai citit cartea candva si ti-a ramas in minte personajul ..
In rest, ce sa mai zic... Se vede ca e o productie de televiziune. E departe de adaptarea perfecta. Dar chiar si asa filmul arata bine ca production level. Regia e de Steve Barron, care probabil suna total necunoscut dar pentru mine e omul din spatele celui mai bun film made for TV - "Merlin", cel cu Sam Neill - cat as fi eu de subiectiv :) Totusi, nivelul e altul aici, dar e ok. As mai remarca inainte sa inchei coloana sonora care din pacate nu-i prea simplu de gasit si imaginea care poate din lipsa de buget s-a permis sa aiba niste valente ... sa-i zicem, mai artistice. Prima impresie a fost ciudata, dar ca si cu modificarile din script, pana la urma trebuie sa recunosc ca per total rezultatul sustine de minune partea dramatica a povestii. Creeaza acel sentiment undeva intre straniu si lugubru uneori. Care ( daca nu ma lasa total memoria .. is mai bine de 15 ani cred :) ) e prezent, cel putin printre randuri daca nu chiar evident si in carte. Care e mai matura, mai rece, mai intunecata dar are pana la urma si happy-endul unei aventuri a la Disney.
Rating: 4 out of 5 ( in mare parte pentru rolul negativ principal ;) )
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu