duminică, 23 iunie 2013

A Bittersweet Life (2005)




Cum mare lucru n-am apucat sa vad saptamana asta, ma vad nevoit sa recurg iar la amintiri. Iar din cele mai recente nu prea am de ales decat dintre doua mafia story: "We Own the Night" made in U.S., fara prea multe puncte de remarcat, si "A Bitersweet Life" din Coreea de Sud, care e chiar mai simplist ca subiect .. dar per total mai puternic si mai original. Asa ca raman la ultimul si ma intorc inca o data la cinemaul asiatic ...

Cum am zis, subiectul e simplu. Un om de incredere intr-o triada e rugat de capul gruparii sa-i supravegheze ca bodyguard iubita mult mai tanara timp de 3 zile, pe perioada unei deplasari. Cu specificarea ca daca o prinde calcand stramb se poate fie ocupa personal de cei doi, fie sa-l instiinteze prin telefon ca sa ia "masuri". Evident, nu trece mult si tipul insarcinat cu misiunea descopera "flagrantul". Dar, intr-un acces de mila (dupa ce in prealabil il snopeste in bataie pe Don Juan-ul prins in apartamentul tipei) decide sa nu faca nimic, in conditiile in care cei doi opresc legatura. Cumva insa, seful afla, iar ca rezultat primul pedepsit e propriul angajat. In ce fel, cum scapa, si ce se intampla dupa .. prefer sa las de vazut. Inca o data, subiectul in mare e simplist = classic revenge story. Ce-i da un plus ca story, sunt cateva nuante suficient de iesite din comun incat sa para desprinse dintr-un scenariu scris de Terry Gilliam in colaborare cu Tarantino (alte exemple mai bune nu-mi vin in cap) = evadare din mormant, traficanti de arme rusi cu un IQ invers proportional cu aria patriei mama, scene de lupta a la Bruce Lee = 1 vs. 20, etc.

N-as putea zice ca mi-a placut prea mult filmul ca story. Chiar as fi preferat un alt final. Dar nu pot sa nu apreciez cam tot ce ramane in rest: regie (Jee-Woon Kim), imagine, coloana sonora, etc. Rolul principal (Byung-hun Lee) atat ca interpretare cat si ca partitura, mi-a adus parca un pic aminte de Alain Delon in cateva filme de prin '60-'70. Deci, ca sa concluzionez, overall e un film destul de amar si relativ dur. In functie de dispozitie poate sa pice bine sau nu prea, dar in orice caz e suficient de puternic ca sa nu fie uitat prea repede.

Rating: 4 out of 5




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu