luni, 12 august 2013

Red Lights (2012)



Nu-s in cea mai roz stare psihica de scris o intrare, iar subiectul de fata pica fix la "momentul oportun" ca sa ma exprim delicat. Ca sa limitez detaliile la scuza (prea des prezenta) de inceput de postare, o sa intru direct in paine, sau mai exact in "Red Lights", un thriller de anul trecut destul de obscur = fara marketing, in ciuda numelor de pe afis.

Actiunea filmului e concentrata pe activitatea unei echipe din cadrul departamentului Psihologie a unei universitati, ce se ocupa cu ... "myth busting" pe scurt, sau mai exact cu deconspirarea de pretinsi indivizi cu puteri extrasenzoriale. Subiectul central il ocupa un tip orb, Simon Silver = un soi de Uri Geller (cel putin din perspectiva indoirii lingurilor in direct la TV), care dupa o disparitie de 30 de ani revine de nicaieri ca sa demonstreze publicului ca irealul e real.

De ce ? Cam asa suna o intrebare pusa la un anumit moment in film. De ce e nevoie de deconspirat un pretins medium, vraci, etc ? Si tot in film cineva ofera un raspuns. Care suna more or less cam asa: Sa zicem ca intr-o zi o femeie simtind dureri prefera sa consulte un terapeut ce i-a lasat o impresie puternica in urma vindecarilor miraculoase. Tipul o linisteste dupa cateva pase energetice si-i zice ca totul va merge bine. Ulterior, cand situatia se agraveaza femeia afla ca are cancer intr-un stadiu care n-a fost tratat la timp.

As fi putut sa ma lansez intr-o tirada vis-a-vis de o parte din mesajul filmului, dar cred ca "citarea" aproximativa de mai sus e suficient de elocventa. In plus, parca n-as vrea sa trec intr-o zona de dezbatere a subiectului pentru ca as fi prea subiectiv (desi nush cat ma pot abtine ...). "Somnul ratiunii naste monstri" zice o schita de Goya. Iar o buna bucata de film se incadreaza (intr-o nota ceva mai putin radicala totusi) undeva pe directia asta. Ca orice om de stiinta rational (desi avem si un contraexemplu in film) echipa de "myth-busters" nu crede in fenomene inexplicabile. De fapt .. si uite ca deja am luat-o personal :) mai corect pentru film ar fi nu crede in fenomene paranormale. In ce ma priveste eu raman pe varianta cu "inexplicabile", in sensul ca mai devreme sau mai tarziu (= 0 - nspe milioane ani) inexplicabilul ajunge perfect explicabil si in principiu mult mai putin spectaculos si mult mai rational decat s-ar fi crezut. Asa ca focul vazut probabil ca vrajitorie de pe alta lume de primul homo sapiens care a scapat o scanteie intr-un morman de paie. Dar cu focul te arzi daca nu stii sa te joci cu el. Chestie care in principiu s-ar aplica la multe din fenomenele, energiile, etc, samd inca "inexplicabile" pe care unii sustin ca le-ar manipula cu succes. Filmul bate mai putin vizibil in directia asta (de ars cu "focul"), si mai mult in cea a pretinsilor falsi vindecatori (care inca nu prea stiu sa faca "foc" dar vand caldura). Undeva printre randuri insa, si in concluzia finala (light spoiler), problemele se leaga pe ideea ca cineva care -chiar- ar poseda o -anume- putere iesita din normal ar tine-o probabil pe cat posibil departe de ochii lumii. Aspect care din pacate (sau din fericire) desfiinteaza pe drept multi din bioenergoterapeutii, telepatii si alte categorii de vraci peste care dai destul de des in ultima vreme, ba la TV, ba prin ziare, ba pe unde nici nu te-astepti sa apara. Altfel am fi probabil toti sanatosi tun, am castiga la loto saptamana de saptamana si am trai 100 de ani si mai bine fara griji.

Sorry .. am zis ca nu ma pot abtine :) ... Sa revin la chestii mai obiective. Filmul in sine e unul de nivel mediu. Avem o atmosfera de neo-noir care e prinsa destul de bine. Povestea insa, care nu vreau s-o deconspir mai mult, are destul de multe gauri. In plus avem scene suficient de greu de crezut ca desfasurare, fire de actiune lasate balta desi te asteptai la mai mult, si alte minusuri de gen in scenariu. Ca o concluzie, scenariul .. ca scenariu efectiv, putea fi scris mult mai bine decat e. Compenseaza insa mult prin actori: Robert de Niro, Sigourney Weaver si Cillian Murphy si ironic in ciuda a cele de mai sus ... prin story. Mai exact printr-un twist care nu prea-l vezi venind, si nu in ultimul rand .. printr-un mesaj suficient de dens ca sa fie luat la prima vedere fie ca alb, fie ca negru, desi in realitate e gri.

Rating: 3 out of 5






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu