duminică, 4 august 2013

White House Down (2013)



Am promis ca ma intorc weekendul asta cu o intrare, asa ca incerc sa ma tin de cuvant. Dat fiind ca nu-s chiar in cea mai buna dispozitie fizica si ca patul e mai atragator decat tastatura, va fi una scurta. Acum nu mult timp scriam despre "Olympus has Fallen" in termeni nu foarte incurajatori. Sa vedem cum se prezinta cealalta varianta de "Die Hard la Casa Alba" = "White House Down".

Asa cum ziceam in intrarea trecuta, Roland Emmerich pare a se descurca mai bine pe action movies decat pe "epic disasters" (no pun intended). Sau cel putin "White House Down" beneficiaza din plin de comparatia cu celalalt titlu de mai sus. Story-ul e relativ similar .. si nu prea. Casa Alba e ocupata in urma unei actiuni teroriste, orchestrata de seful Secret Service, un tip pe punctul de a iesi la pensie si suparat rau pe presedinte. Mult mai credibil decat un comando de nord-coreeni ... pana si la nivel de motivatie, pe care prefer sa n-o divulg, mai ales ca nu ti se livreaza chiar instant in film si are si ceva ite in plus ca sa duca un pic si spre thriller politic. Ce pot sa zic e ca tot la focoase nucleare se ajunge pana la urma, dar de data asta in modul "clasic", nu cine stie ce scorneala de protocol secret de autodistrugere care sfideaza orice bun simt ca design de armament. "The Hero" (Channing Tatum) nu mai e un Rambo cazut in dizgratie, ci un tip cu ceva background in armata, dar nu suficient de stralucit ca sa prinda un post in garda prezidentiala, chestie pe care si-o doreste ca sa mai imbunatateasca relatia cu propria fiica. Cum interviul pentru job, la care e insotit de fata, se nimereste fix in ziua atacului, tipul se trezeste in pozitia de a-si salva propriul copil luat ostatic. Pe parcurs reuseste sa-l scape si pe presedinte (Jamie Foxx) din ghearele atacatorilor, urmand un joc de-a soarecele si pisica pe domeniul prezidential din Washington. Asta fiind alta diferenta fata de "Caderea Olimpului" unde liderul era ocupat in buncarul in care e tinut ostatic cu divulgarea de coduri de acces la nukes in schimbul vietii secretarilor de stat, chestie care din nou mai ceva mai dur dar mai credibil aici e destul de diferita (chit ca personajul pare mai putin "prezidentiabil" in trailer).

Ca sa fiu fair, filmul nu e chiar top of the top in zona action. Finalul e destul de tras de coada. Avem evident propaganda pro-suplimentat bugetul la aparare al U.S. suficienta (desi iar .. spre deosebire de celalalt titlu nota generala aici e chiar una pacifista). Itele actiunii pe plan politic parca is un pic fortate. Scene cheesy suficiente. In fine ... de top cum am zis, nu, dar ca film de actiune satisface, e muuuuuuult peste "Olympus has Fallen" si probabil la nivelul la care ar fi fost macar de dorit sa fie si ultimul "Die Hard".

Rating: 3 out of 5





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu