joi, 26 ianuarie 2017

Hacksaw Ridge (2016)



War movie? Asa zice posterul. Eu as zice dupa final ca aparentele inseala... Cel putin la figurat. Sau na, putem zice ca "Hacksaw Ridge" e un war movie, if you can fight war with peace... Si pesemne poti, ca povestea e reala.

Probabil e destul de clar pentru cine a citit un sinopsis sau a vazut trailerul cam ce subiect avem aici. Un recrut american, detasat in Okinawa la final de WW2, refuza sa puna mana pe arma si intra in front ca medic. Si-ntr-o noapte reuseste cumva miracolul sa salveze mai mult de 70 de raniti din liniile inamice. Ce nu se vede poate asa de clar in trailer is detaliile. Mai ales the background story. Respectivul soldat, Desmond Doss, se inroleaza voluntar si nesilit de nimeni in armata, in timpul razboiului, in conditiile in care e un "conscientious objector". Mai exact omul are "alergie" la pusca. Nu ca e anti-killing, dar nu vrea de nici o culoare sa puna mana pe o arma. Nici macar la antrenamente, nici macar pistol pentru auto-aparare. Nimic. Now, remember the time... Suntem in armata SUA, anii '40, divizie de infanteristi. Guess what happens? Pai, cam tot ce se poate. De la presiuni, bataie, consult psihiatric, pana la curtea martiala. Nimic care sa clinteasca convingerea omului ca poate pleca totusi la lupta fara arma. Si pana la urma ajunge acolo...

Mel is back. Si I don't care de ce e politically correct sau nu legat de viata si opiniile personale ale omului astuia, din punctul meu de vedere (de cand Ridley Scott a trecut la comert) Gibson cred ca e cel mai bun regizor activ. Se vede pauza lunga de la "Apocalypto" incoace, dar se vede si ca inca poate. Filmul nu e perfect. Exista cred ceva exagerari la scenele de razboi. Ceva clisee, dar mai putine decat ma asteptam. Dar peste toate vine cu o metafora care am zis-o in start, poate nu chiar atat de intentionata si evidenta, dar e acolo. E povestea cuiva suficient de dement, ca sa vada cu toate riscurile peste zgomotul din jur ca exista loc de liniste. Sau smart enough sa simta ca intr-o actiune cat o fi ea de justificata dar distructiva prin natura ei, soarta tre' sa faca cumva sa dea ceva sanse de castig la o replica total opusa, care nu mai tine cont de prieten sau dusman, ci doar de bine fara rau ... just for the sake of balance.

Rating: 4 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu