luni, 30 octombrie 2017

Night Watch (2004)




Fara legatura intentionata cu sarbatorile importate de sezon, am ajuns si eu dupa multa vreme sa vad in sfarsit "Night Watch", prima parte dintr-o "trilogie" ruseasca (asa zice afisul) care din ce stiu s-a oprit pana la urma la doua filme. Productia il are la carma pe Timur Bekmambetov ajuns mai cunoscut ulterior dupa ce a avut cateva vizite pe la Hollywood pentru "Wanted", "Abraham Lincoln: Vampire Hunter" si ultima versiune de "Ben Hur". De fapt astea se pare ca au venit ca urmare a succesului filmului de fata, care pentru mine intra intr-o nisa foarte restransa a productiilor care nu prea au nici o noima, dar cumva au reusit sa ma tina cu ochii pe ecran.

Exista o poveste care pune de o parte si de alta fortele luminii si a intunericului aflate intr-un soi de armistitiu cu niste reguli nu foarte clar definite (nimic nu-i foarte clar in filmul asta). Avem si o serie de agenti umani de partea luminii care pot vedea alti agenti invizibili care iar nu-i clar cat de umani is, dar pe scurt au rolul sa mentina ordinea asta. Anton, un tip recrutat in tabara buna se trezeste implicat intr-o operatiune de salvare de la dezastru a unui avion care s-ar prabusi daca un blestem aruncat asupra unei blonde ce locuieste intr-un bloc turn nu e desfacut. In paralel, ar trebui sa aiba grija ca fiul lui care nu-i al lui sa nu ajunga hrana la vampiri. Daca tot rezumatul asta pare deja undeva intre prea incalcit si semi-absurd, trust me e mult mai inteligibil comparativ cu derularea actiunii din film. Avem un soi de suprarealism a la "Fisher King" de Gilliam combinat cu o nota de "apocalypse is coming" care seamana cu un mix intre "End of Days", "Omen" si "Warlock II: The Armageddon" (ultimul poate e cam obscur, dar isi are locul lui pe lista).

Filmul sta foarte bine la capitolul vizual si audio. La cat de ok e imbinata atmosfera de final de lume care se desfasoara concomitent cu o seara normala in Moscova, aproape ca i se pot ierta reclamele gratuite la Nescafe. Probabil e o parte din ce m-a tinut treaz cat sa-l vad pana la capat. Chiar si asa am ceva dubii ca o sa mai am rabdare si pentru "Day Watch" (partea a doua) care presupun ca ofera o finalitate mai clara.

Rating: 2.5 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu