sâmbătă, 27 aprilie 2019

The Professor and the Madman (2019)



Ar merita probabil sa scriu ceva mai mult decat am de gand s-o fac despre "The Professor and the Madman", dar in buna traditie a ultimelor sarbatori, am din pacate de lucru zilele astea... Ergo, no time. Long story short: primele volume din The Oxford English Dictionary (OED) = probably the largest English dictionary, au fost redactate cu un ajutor consistent din partea unui chirurg in rezerva din US Army, William Chester Minor, internat intr-un ospiciu englez dupa o crima intr-o criza de schizofrenie paranoida. Filmul descrie practic colaborarea dintre respectivul si James Murray, editorul sef al primei editii a OED, cu tot contextul care intr-adevar e suficient de... exotic sa-i zicem, daca nu chiar neverosimil, incat sa ceara o ecranizare.

The story behind the movie, cum spunea o recenzie pe undeva, pastrand proportiile, se pare ca rivalizeaza un pic cu the story of the movie. Iar, long story short: Mel Gibson + Farhad Safinia care au mai lucrat impreuna la "Apocalypto" si ar fi autorii proiectului de fata se pare ca au intrat intr-un conflict destul de serios cu studioul principal de productie, nefiind multumiti de rezultatul final, si evitand aparent orice promovare. Intr-adevar filmul pare un pic nefinisat, si parca i-ar prinde bine un director's cut. Nu e chiar comparabil cu ce mai are Gibson prin CV + cam multe clisee, dar n-as zice nici pe departe ca e slab.

Cum am zis, ar merita poate vorbit mai mult, dar o sa raman la vreo doua idei care s-ar desprinde din ce-avem aici. Citand un dialog intre psihiatru si pacient: "You think I'm insane?" "Are we not all, to some extent?". Sanatatea mintala e probabil din pacate ceva relativ intr-o masura, si depinde mult de self management. In ciuda conotatiei oribile data de plasarea deasupra intrarii de la Auschwitz a "arbeit macht frei" (furata de fapt din franceza de la un entomolog + psihiatru elvetian), escape in work poate fi o solutie pe termen mai lung, cand chiar iti place ce faci si vezi un rezultat, dar cum reiese si din film nu stii cat tine. Ceva sigur, e ca pe short term, some escape from reality is recommended to keep you sane, iar pe la 1900 una din putinele variante erau cartile :) Fortunately now we have more options. Cam atat, si sarbatori fericite cu liniste si pace ;)

Rating: 3.5 out of 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu