joi, 1 aprilie 2010

How to Train Your Dragon (2010)




Am zis data trecuta ca imi pastrez o intrare de calibru pentru this week (nu .. n-am gresit titlul :) ). Daca ar fi fost sa-mi fac un top cinci de animatii pe care le-am vazut de-a lungul timpului aici probabil ca ar intra in ordine complet aleatoare: "Emperor's New Groove", "Wallace & Gromit - The Curse of the Were-Rabbit", "Madagascar" (the first), "Kung Fu Panda" si "The Fantastic Mr. Fox". Am zis "ar fi fost sa-mi fac un top cinci" ... pentru ca ar trebui sa scot una din ele, nu stiu care, si sa adaug in loc "How to Train Your Dragon".

Cu doua chestii ma mai lungesc inainte sa trec la subiect, stay with me ;) ... Una e ca patru din cele de mai sus (inclusiv titlul curent) is made by DreamWorks ... (nici una de Pixar, asta ca fapt divers, nu ca as avea ceva cu ei). Raman la parerea care cred ca am mai zis-o si in alte ocazii ca desi tehnic poate nu-s chiar cei mai buni, in ceea ce priveste partea de storytelling pentru mine raman cei care acopera o categorie de varsta mult mai larga decat concurenta. Si nu e o chestie usoara sa scrii un script care sa prinda si la 10 ani, si la 20, si la 30, si cred sincer ca si mai sus, fara sa ti se para ca e axat in special doar pe una din perioadele astea. Al doilea lucru care mai vroiam sa-l mai punctez vis-a-vis tot de titlurile de mai sus, e ca primele cinci poate se observa pentru cine le-a vazut ca mai mult trag spre partea de funny enjoyable story decat spre una cu tenta pronuntata.. hai sa-i zic mai sensibila :) .. nu chiar lacrimogena (de-alde "Up" sau "Wall-E" sau cam directia Pixar in general) . Asta pentru ca la o animatie ... nu stiu ... poate mi se pare mai "credibila" prima zona, alt cuvant nu gasesc la ora asta. "How to Train Your Dragon" cred ca e cam prima exceptie care ma prinde, fiind dus destul de mult si spre cealalta latura...

In ultima fraza de mai sus, la care adaug ca productia de fata pastreaza totusi si o gramada de umor, uneori usor sec sau sarcastic tipic DreamWorks (fiind unul din putinele genuri unde mai vad ceva efectiv funny), pot sa spun ca am facut o descriere suficienta si as putea sa ma opresc :) ... Pentru ca mi-e nu stiu cum sa zic mai mult. Na.. ca basic story e vorba de un young viking care in loc sa devina dragon killer ca mai marii satului ajunge imblanzitor de dragoni. Cum ? De ce ? Ce efecte are ? ... Am zis data trecuta si ca o sa scriu mai mult. M-am razgandit, cel putin pentru ce tine subiect. As strica tot :) Trebuie vazut . (<- punct :) )

Nu ma dau foarte tare in vant dupa 3D in ce priveste filmele. In gaming (de care nu mai am timp de multa vreme...) e alta treaba. Acolo as vedea sensul de imersiune in mediu. Interactionezi cu mediul pana la urma - ar trebui sa fie cat mai real. In schimb cand vad un film vreau printre altele sa-mi clatesc ochii. Iar 3D-ul cat o fi de spectaculos pentru mine cam taie totusi mult din ceea ce se cheama imagine .. de aia clasica .. unde poti sa apreciezi cum e luat un cadru, cum e lucrat cromatic, etc .. E ca si cum ai privi un tablou ( uneori mobil :) ). Aici chestiile astea se cam pierd. Nu ca nu exista ... dar parca nu mai sunt asa observabile. Accentul e cum ziceam mai sus... pe imersiune in mediu. Cu toate astea, nu pot sa zic ca nu mi-a placut cum arata "How to Train Your Dragon" (mai ales ca la animatii nu se prea pune problema de "pierdut" la capitolul imagine). As putea sa spun chiar ca e cea mai good-looking cred animatie pe care am vazut-o de la DreamWorks. N-as zice ca a trecut peste Pixar care la capitolul asta rulz, dar se apropie mult.

O sa inchei.. N-o mai lungesc, pentru ca ii si late si nici nu prea is in the mood for writing :) . Ca sa nu o las chiar totusi atat de "in pana" legat de subiect, filmul nu se rezuma doar la ce se vede in trailer. Eu sincer de asta ma temeam inainte sa-l vad, pentru ca trailerul zice chiar in plus fata de ce am zis eu :). Asta ar fi si un alt motiv pentru care am preferat sa nu spun mai mult. However ;) oricat de aiurit ar suna ... pentru mine "How to Train Your Dragon" a fost un exemplu, ca script, de cum ar fi trebuit sa fie ... "Avatar". Da.. "Avatar".. look @ the poster, special l-am ales pe asta pentru ca mai sunt vreo doua variante. Undeva, nu chiar foarte deep, e o tema de fond comuna, si culmea e tratata mult mai stilat si subtil fara a parea exagerata intr-o productie animata, aparent mai for kids, fata de "epopeea albastra" care a rupt tot in cale la incasari.

See the movie ;) Cum ziceam si data trecuta - merita ! & Sarbatori Fericite !

Rating: 5 out of 5




2 comentarii:

  1. Ai invartit-o dar nu ai zis daca l-ai vazut 3D. Tzin sa cred ca l-ai vazut 2D sa ii vezi incadrarea in TV :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Ba fix 3D l-am vazut :) on big screen ;) face toti banii

    RăspundețiȘtergere