duminică, 6 martie 2011

Enigma (2001)




Cum vad ca se bucura de mare succes in ultima vreme am zis sa raman pe teritoriu britanic saptamana asta, cu un titlu un pic mai vechi. Am mai avut o "Enigma" pe blog care era o poveste de spionaj in timpul Razboiului Rece, aici e ceva ce aduce a spy story dar e plasata in timpul World War 2. De fapt filmul e un amestec intre drama, thriller si love story intr-un ritm care aduce oarecum cu "The English Patient" = pe parcurs s-ar putea sa ti se pare extra lungit, dar finalul cam da peste cap impresia asta.

Subiectul e plasat la Bletchley Park, centrul britanic din timpul celui de-al doilea razboi mondial pentru decriptarea transmisiilor germane (de unde si titlul filmului), si are ca punct de plecare o idila rupta intre un criptanalist si o operatoare din sectoare diferite, care idila ajunge sa fie intriga pentru o poveste incurcata cu disparitii misterioase si furnizare de informatii secrete catre inamic. Filmul e usor exagerat pe alocuri pe ideea de dramatism, mai ales ca toata actiunea e relativ calma avand ca loc de desfasurare exclusiv baza respectiva. Exista ceva parte documentaristica in film = vezi o masina Enigma reala de criptat, si chiar la anumite puncte se si incearca explicatii vis-a-vis de cum functioneaza toate mecanismele criptografice, dar ma indoiesc ca e foarte clar pentru un normal viewer care n-a auzit ever de asa ceva. Nici imaginea nu e prea grozava, ideea de a folosi filtre care sa dea o nuanta spalacita la flashbackuri mi s-a parut una din cele mai proaste ever, avand in vedere ca toata cromatica filmului e destul de calda si lipsita de contrast, pe unde ca mai pui ca e si lent ... deci ca feeling vizual, indeamna la cascat clar. Ca parte buna e evident aceeasi din orice productie UK = distributia, dar ce as aminti in special e coloana sonora. E ultimul film pentru care a compus John Barry, care dupa mine cel putin a fost unul din cei mai buni compozitori britanici din secolul trecut, si unul dintre putinii care s-au disociat de un stil clasic discret pana la chiar anemic tipic Hollywood in anii '60 - '70.

Ce ar mai fi de zis e ca filmul e de fapt o ecranizare dupa Robert Harris, care probabil a ajuns mai cunoscut recent dupa "Ghost Writer" al lui Polanski care e bazat tot pe o carte a sa. Ideea e ca daca ti-a placut cel din urma, sau ai mai vazut de exemplu "Archangel", alt thriller cu un damf de istorie/politica (desi destul de slab ca film), probabil o sa iti placa si "Enigma". E acelasi gen de mix intre evenimente si chiar personaje inspirate din real dar puse intr-un context fictiv ce aduce a istorie alternativa cu ce s-a intamplat de fapt. Ma rog, aici poate nu chiar atat de evident ca in alte parti considerand contextul mai putin cunoscut :) dar nu mai am timp de detalii si pentru asta acum.. just enjoy the movie, to quote it "a rose is just plaintext" ;)

Rating: 3 out of 5




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu