duminică, 20 martie 2011

Red Hill (2010)




Cum sa incep ... e cel mai socat film pe care l-am vazut in ultima vreme. Ma repet cred (de fapt is sigur) cand spun ca in general am o problema cu cinemaul australian. Ceva nu merge .. nush ... Singura exceptie pana acum a fost "Balibo", dar acolo ai baza istorica care conteaza in principal. "Red Hill" ar fi a doua.

Ca punct de start il avem pe el, Shane Cooper, tanar ofiter in politia australiana, ajuns undeva in the middle of nowhere = in Red Hill, in urma unui transfer. Transfer cerut pentru ca sotia gravida sa aiba parte de o atmosfera mai linistita ( e probabil destul de evident ca n-o sa fie asa, nu ? ... ). So ... filmul ne prezinta prima zi la lucru a proaspatului angajat al fortelor de ordine locale. Care incepe prin a se prezenta la raport, cu intarziere, fara arma impachetata pe undeva prin bagaje. Fapt pentru care e luat la rost imediat de seriful local, un individ nu foarte prietenos, ce ii paseaza prima indatorire. A investiga ce i-a speriat vitele unui mos cu ranchul pe partea cealalta a dealului, unde evident trebuie sa ajunga cumva .. iar singurul mijloc de locomotie pus la dispozitie de infrastructura locala pare a fi un cal care is face veacul in fata sectiei locale de politie. In timp ce tanarul nostru (ajuns pana la urma la trap pana la locul faptei) preia depozitia batranelului care suspecteaza ... o pantera (reminder: actiunea se petrece in Australia), undeva nu foarte departe de oras are loc o explozie la o inchisoare de maxima securitate. Printre evadati se pare ca e si un criminal periculos prins in urma cu ceva ani de seriful din Red Hill si condamnat pentru uciderea sotiei. Chestiune care pune pe jar tot efectivul autohton al fortelor de ordine convinse ca respectivul tip, cu origini de aborigen, va reveni cu intentia da a-si aduce aminte cum functioneaza bumerangul pe pielea celor care l-au bagat in puscarie.

Don't worry. N-am atins cu nimic esential evolutia subiectului pe mai incolo. Desi firul actiunii devine relativ clar destul de repede dupa ce-i mai sus (dar, believe me, ia un twist destul de puternic de la intro). Ce-i mai sus poate suna usor a comedie, si nu pot sa nu zic ca filmul n-are momentele lui de umor (in special negru). Dar devine destul de clar ca e ceva mai serios la prima impuscatura, iar ca warning pot sa zic ca e R rated (nu la nivel de horror a la "Saw", dar ai suficiente momente bloody). Ce-i interesant e ca desi intra la categoria indie movies = scria pe undeva ca bugetul a fost doar 3 milioane $ (care e very very low for a movie), nu se vede decat in cateva efecte care is cam de doi lei. In rest e excelent lucrat, ai o imagine superba care e data si de settings fiind turnat in mare outdoors. La asta se adauga si coloana sonora care e dementiala (plus si pentru mixaj avand in vedere cum se sincronizeaza bucatile cu ce ai in fata pe ecran). Asta, incredibilul situatiilor si de fapt tot scenariul care are chiar o trimitere la "Pulp Fiction" la un moment dat, cam duc un pic cu gandul la Tarantino si cred ca exista ceva influente la stilul regizoral.

Ce sa mai zic ... Mi-e greu sa incadrez productia asta intr-un gen pentru ca nu prea sunt de acord ca main genre cu nimic din ce zice IMDb-ul, in ordine alfabetica ca intotdeauna : Crime | Thriller | Western. Crime ... cred ca definitia e de film politist in sensul criminal investigation, cam asa am vazut genul asta in general = a la "Poirot" dupa Agatha Christie sau cel mult "Seven" de Fincher .. nu prea e definitoriu pentru "Red Hill". Thriller ... are cam multa actiune pentru un thriller si cam putina profunzime = se cam vede repede finalul (desi nu strica prea mult asta). Western ... e in Australia, present days ... ceea ce pe mine ma cam departeaza de definitia clasica de western .. dar, cred ca din toate cele trei probabil e cel mai aproape de adevar pana la urma = simple revenge story, lots of action. Partea interesanta e cum e dusa povestea pana la final nu povestea in sine, si sincer chiar daca are faze clar atat de exagerate incat is greu credibile chiar si intr-un context unde ai limite largi pentru partea asta, merita vazut pentru cat de original e ( let me remind you : panthers in Australia :-p ).

Rating: 4 out of 5




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu