vineri, 22 iulie 2011

The Crazies (2010)




Stiu ca zic asta prea des, dar tura asta chiar is intr-un episod acutizat din criza de timp cronica, asa ca nu stiu cat de la subiect o sa fiu mai departe ca nu prea am multa vreme sa stau sa gandesc ce scriu. Am ales un horror pentru saptamana asta pentru ca a trecut ceva timp de la ultimul (chit ca in ultima runda de previews am avut o gramada .. da' alea is previews). "The Crazies" e un remake dupa un film destul de vechi de George Romero. In caz ca numele nu suna cunoscut e vorba de autorul seriei "of the Dead" care a plecat de prin '60 si ceva si cred ca a ajuns pe la 5-6 filme pana azi. In caz ca nici seria "of the Dead" doesn't ring a bell, e vorba de, nu stiu daca initierea dar oricum seria care a facut practic cunoscut genul "zombie horror". Si totodata seria care prin primele 3 filme daca nu gresesc numarul e probabil emblematica pentru gen, nivelul fiind mult superior fata de alte imitatii mai ieftine. Ultimele productii au cam dat inspre comert pur + se pare ca nenea Romero la batranete nu prea mai are idei si cam reincalzeste supa.

Dar, sa revin la "The Crazies", care desi nu face parte din seria "of the Dead" intra totusi in acelasi gen de horror. In loc de zombies avem un virus care aparent pleaca de la crescut irascibilitatea purtatorului, pana la dementa, si in final moarte ( definitiva = no zombies, by definition :) ). Ei, totul pleaca de la povestea clasica a unei arme chimice scapata de sub control cu efectele de mai sus intr-un orasel, armata care se chinuie sa instituie carantina (mai mult sau mai putin definitiva) si tot tacamul care l-am mai vazut prin nu stiu cate filme. Ceea ce prinde (cel putin la mine) la genul asta e modul cum ai integrate diverse personaje si subdirectii ale actiunii in tot contextul asta care a fost utilizat si rasutilizat de la primul film al lui Romero (daca nu de mai devreme). Si evident n-o sa dau detalii in privinta asta :) because spoils all the fun.

Dupa mine categorisirea ca horror la tipul asta de film, in cazul productiilor care chiar merita vazute e doar in sens pur comercial. Pentru asta ai ceva cantitati de sange varsat care sa atraga si populatia doritoare de ecrane rosii, dar tot pe acelasi gen intra si filme mai light din punctul asta de vedere cum ar fi "Assault on Precinct 13" al lui Carpenter ( sau "They Live" tot de Carpenter, desi acolo nu mai stiu cat de light e :) ). Deci facand abstractie de horror ca gen, si gandindu-te la contextul de situatie de criza in care ai plasate o mana de personaje cum ziceam in paragraful de mai sus ai un film catastrofa (a la "2012"), sau o drama (a la "Hotel Rwanda" - sa-mi fie scuzata comparatia, dar nu gasesc altceva acum), sau ambele. Scriptul (inca o data, la un film care totusi se respecta) are posibilitatea de a exploata o gramada de aspecte pe fondul care il are, de la conflicte umane pana la analiza psihologica mascata de actiune (a se vedea utopia/fantezia mallului aflat la propria dispozitie ... plecata de la "Dawn of the Dead" si folosita in multe alte parti, inclusiv aici). Asta e partea care chiar face un film de genul asta sa merite vazut. "The Crazies" n-as putea sa zic ca se ridica la un nivel egal cu cele mai complexe din punctul asta de vedere. Dar pe segmentul asta de productii as zice ca e imediat sub ele. Actiunea predomina, dar nu e ieftina, nu e exagerata (luand productia ca horror), face ca filmul sa prinda si lasa si ceva spatiu si pentru mici reflectii :) Usor subiectiv ...

Rating: 4 out of 5





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu